Οικονομάκος: Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής για ένα νεογέννητο

Οικονομάκος: Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής για ένα νεογέννητο

Νέα πανελλαδική γραμμή επικοινωνίας για τον θηλασμό. Ο παιδίατρος Δημήτρης Οικονομάκος μιλά στο NEWS 247 και μας λύνει όλες τις απορίες

Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού υλοποιεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και τη συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ το έργο «ΑΛΚΥΟΝΗ:ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ». Κύριος στόχος του έργου αποτελεί η αύξηση του ποσοστού του Μητρικού Θηλασμού αλλά και της διάρκειάς του στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των θηλαζουσών μητέρων και της ενημέρωσης των Επαγγελματιών Υγείας η «Αλκυόνη» ως εθνική πρωτοβουλία προαγωγής του μητρικού θηλασμού θέτει σε λειτουργία τη νέα πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή 10525 προσφέροντας σωστή και υπεύθυνη πληροφόρηση για το θηλασμό.

To NEWS 247 βρέθηκε στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και μίλησε με τον παιδίατρο Δημήτρης Οικονομάκο για την νέα πανελλαδική γραμμή επικοινωνίας αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τον θηλασμό.

“Η γραμμή υποστήριξης λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο, ώρες 9:00-17:00 και Δευτέρα έως Παρασκευή. Πίσω από την τηλεφωνική γραμμή 10525 βρίσκονται έμπειροι επαγγελματίες υγείας, μαίες και παιδίατροι και παρέχεται ενημέρωση σχετικά με το θηλασμό και συμβουλευτική στις θηλάζουσες”, μας λέει ο κ. Οικονομάκος, ενώ προσθέτει ότι οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και χρεώνονται με κόστος μία αστική μονάδα.

“Η κλήση καταγράφεται και τηρείται αρχείο το οποίο επεξεργάζεται επιστημονικά για τις ανάγκες της γραμμής. Δεχόμαστε περίπου 12 κλήσεις την ημέρα, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν τη διατροφή των θηλαζουσών γυναικών, αν μπορούν να καπνίζουν ενώ θηλάζουν. Επίσης, ζητάνε βοήθεια για το πώς θα εγκαταστήσουν το θηλασμό, πως θα αυξήσουν την παραγωγή γάλατος αλλά και ρωτούν για τον αποθηλασμό.

Κυρίως μας καλούν πρωτότοκες ή δευτερότοκες μητέρες που δεν έχουν θηλάσει το πρώτο μωρό τους τόσο από την Αθήνα όσο και από την περιφέρεια”.

Η Ελληνίδα μητέρα θηλάζει;

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού το 2006, η πρόθεση των γυναικών πριν γεννήσουν είναι θετική, 89% ενώ στο μαιευτήριο θηλάζει το 41%.

Παράλληλα, τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση θηλάζει το 21% και στον έκτο μήνα μόλις το 1%.

Μέχρι ποια ηλικία είναι καλό να θηλάζει το παιδί; Πώς πρέπει να γίνεται η διακοπή του θηλασμού;

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό μητρικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες ζωής και μπορεί να φτάσει μέχρι τα δύο χρόνια ζωής- με συνδυασμό στερεάς τροφής.

Όσον αφορά τη διακοπή του θηλασμού, πρέπει να γίνεται ομαλά και όταν είναι έτοιμοι και οι δύο, τόσο η μητέρα όσο και το παιδί.

Ποια τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το παιδί, αλλά και για τη μητέρα;

Όσον αφορά το παιδί, υπάρχουν τα τεκμηριωμένα οφέλη και τα υπό τεκμηρίωση. Στα τεκμηριωμένα εντάσσονται τα εξής: μείωση λοίμωξης του γαστρεντερικού, μείωση λοίμωξης αναπνευστικού ανώτερου και κατώτερου, μείωση κινδύνου για οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία, μείωση κινδύνου εμφάνισης στην ενήλικη ζωή υψηλής χοληστερόλης και πίεσης, μείωση εμφάνισης αθηρωμάτωσης.

Σχετικά με τα υπό τεκμηρίωση, φαίνεται ότι συμβάλλει σε καλύτερες γνωστικές δεξιότητες, ότι μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη, ότι μειώνει τον κίνδυνο για παιδικό καρκίνο αλλά και του συνδρόμου αιφνίδιου νεογνικού θανάτου.

Από την άλλη πλευρά, όταν μια μητέρα θηλάζει χάνει πιο γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης ενώ ο 6μηνος θηλασμός της παρέχει αντισύλληψη λόγω αμηνόρροιας. Επίσης, ο θηλασμός για τη μητέρα μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού για γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Ακόμα, φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, για καρδιαγγειακές παθήσεις και για διαβήτη τύπου 2, ενώ ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας-παιδιού.

Τα μαιευτήρια- οι γιατροί είναι θετικοί στον θηλασμό;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν συνάδελφοι που είναι αρνητικοί στον θηλασμό. Θεωρητικά όλοι αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της διατροφής με μητρικό γάλα. Στην πράξη, όμως, και όταν η μητέρα αντιμετωπίσει πρόβλημα στον θηλασμό, εκεί χρειάζεται ο γιατρός να έχει την κατάρτιση ώστε να βοηθήσει αποτελεσματικά τη μητέρα να θηλάσει και να συνεχίσει να θηλάζει με επιτυχία.

Τι συμβουλεύετε τις μητέρες που είναι διστακτικές σχετικά με το να θηλάσουν το μωρό τους;

Πριν αναλάβουν τη δέσμευση να θηλάσουν θα τις βοηθούσε στην απόφασή τους να ενημερωθούν σωστά για τον θηλασμό, πριν γεννήσουν. Υποστήριξη και ενημέρωση προγενετική γίνεται από πολλούς φορείς π.χ ιατρεία υποστήριξης και ενημέρωσης θηλασμού στα μαιευτήρια αλλά και σύλλογοι θηλασμού.

Γενικά, για να αλλάξει η νοοτροπία πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, της οικογένειας, των επαγγελματιών υγείας πάνω στα οφέλη του θηλασμού, αλλά τους πιθανούς κινδύνους που έχει για την υγεία του μωρού η χορήγηση ξένου γάλατος.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός, φυσιολογικός τρόπος διατροφής για ένα νεογέννητο και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα