Παγκόσμιος ανταγωνισμός για την ρεμδεσιβίρη – Η ΕΕ “τρέχει” για την εξασφάλισή της

Παγκόσμιος ανταγωνισμός για την ρεμδεσιβίρη – Η ΕΕ “τρέχει” για την εξασφάλισή της
Το φάρμακο Remdesivir (ρεμδεσιβίρη) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού shutterstock

Μετά τις ΗΠΑ και η ΕΕ διαπραγματεύεται την εξασφάλιση του φαρμάκου Remdesivir. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θέλησε να πει τίποτα για την ποσότητα και το κόστος.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου Remdesivir (ρεμδεσιβίρη) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Γι ‘αυτό και γίνονται διαπραγματεύσεις με την φαρμακευτική εταιρεία «Gilead Sciences», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ο οποίος επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «το φάρμακο Remdesivir αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας για την ευρωπαϊκή αγορά».

Το Remdesivir θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από την Covid-19. Σύμφωνα με μελέτες η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει μια συμφωνία με την εταιρεία “Gilead Sciences”, σύμφωνα με την οποία είχε αγοράσει στην ουσία σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα παραγωγής του φαρμάκου για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η Γερμανία για παράδειγμα έχει δημιουργήσει ήδη αποθέματα του φαρμάκου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε μεν ότι γίνεται διαπραγμάτευση με την ως άνω εταιρεία για κράτηση / δέσμευση ενός ικανοποιητικού αριθμού δόσεων θεραπείας, αλλά (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν θέλησε να πει τίποτα για την ποσότητα και το κόστος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε συστήσει την έγκριση του Remdesivir για τη αντιμετώπιση του Covid-19 την περασμένη εβδομάδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα τελικά βήματα για την έγκριση είναι η συμφωνία των κρατών της ΕΕ καθώς επίσης και η επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αυτήν την Παρασκευή. Ο EMA συνιστά την θεραπεία για ασθενείς ηλικίας δώδεκα ετών και άνω οι οποίοι πάσχουν από πνευμονία και πρέπει να τροφοδοτούνται με συμπληρωματικό οξυγόνο.

Το Remdesivir αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του Έμπολα, είχε όμως πολύ μικρή επίδραση σε αυτή τη μολυσματική ασθένεια.

Σχεδόν μηδενικά αποθέματα άφησε ο Τραμπ

Σχεδόν μηδενικό απόθεμα της ρεμδεσιβίρης άφησαν οι ΗΠΑ για τον υπόλοιπο κόσμο, αφού προχώρησαν στην αγορά σχεδόν όλης της ποσότητας των επόμενων τριών μηνών.

Η μονομερής αυτή κίνηση προκάλεσε ανησυχία σε ειδικούς και ακτιβιστές, καθώς ίσως να αποτελεί και ένα δείγμα του τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο για τον Covid-19.

“Έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων, οπότε δεν υπάρχει τίποτα για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Δρ Άντριου Χιλ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι πρώτες 140.000 δόσεις, που χορηγήθηκαν σε δοκιμές φαρμάκων σε όλο τον κόσμο, έχουν εξαντληθεί. Η κυβέρνηση Τραμπ αγόρασε τώρα περισσότερες από 500.000 δόσεις, που είναι όλη η παραγωγή του Gilead για τον Ιούλιο και το 90% του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

“Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει συνάψει μια καταπληκτική συμφωνία για να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα έχουν πρόσβαση στην πρώτη εγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για τον Covid-19″, δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ. “Στο μέτρο του δυνατού, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός ασθενής που χρειάζεται ρεμδεσιβίρη μπορεί να την πάρει. Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει ό, τι είναι δυνατό για να μάθει περισσότερα σχετικά με τις θεραπευτικές ουσίες που σώζουν τη ζωή από τον κορονοϊό και την ασφαλή πρόσβαση σε αυτές τις επιλογές για τον αμερικανικό λαό”.

Το φάρμακο, το οποίο δοκιμάστηκε στην επιδημία του Έμπολα, αλλά απέτυχε να λειτουργήσει όπως αναμενόταν, υπόκειται σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη Gilead, πράγμα που σημαίνει ότι καμία άλλη εταιρεία σε πλούσιες χώρες δεν μπορεί να το κάνει. Το κόστος είναι περίπου 3.200 δολάρια ανά θεραπεία έξι δόσεων, σύμφωνα με τη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερα από 2,5 εκατ. κρούσματα, με ορισμένες πολιτείες να μπαίνουν ξανά σε καραντίνα λίγο καιρό αφότου προχώρησαν σε άρση της. Η εξαγορά του παγκόσμιου αποθέματος ρεμδεσιβίρης δεν είναι απλώς αντίδραση στην αυξανόμενη εξάπλωση και τον αριθμό των θανάτων. Οι ΗΠΑ άλλωστε έχουν υιοθετήσει τη στάση “Πρώτα η Αμερική” σε όλη την παγκόσμια πανδημία.

Τίποτα πάντως δεν φαίνεται να εμποδίζει τις ΗΠΑ να “εξαφανίσουν” την ρεμδεσιβίρη από την αγορά. “Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό εγκεκριμένο φάρμακο και πού είναι ο μηχανισμός πρόσβασης;” είπε ο Δρ Χιλ. “Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο πίσω μέρος της ουράς”.

Το φάρμακο παρακολουθείται με ανυπομονησία τους τελευταίους πέντε μήνες, δήλωσε ο Χιλ, ωστόσο δεν υπήρχε μηχανισμός για να εξασφαλιστεί η προμήθεια εκτός των ΗΠΑ. “Φανταστείτε να ήταν εμβόλιο”, είπε. “Αυτό θα ήταν καταιγίδα. Αλλά ίσως αυτή είναι μια γεύση από όσα ακολουθήσουν”.

Να σημειωθεί ότι η ρεμδεσιβίρη έχει εγκριθεί για χρήση σε σοβαρά ασθενείς στις ΗΠΑ, την Ινδία, την Νότια Κορέα ενώ έχει πάρει πλήρη έγκριση στην Ιαπωνία. Στην Ευρώπη το φάρμακο πρόκειται να πάρει το και τυπικά το “πράσινο φως” εντός των επόμενων ημερών και υπό προϋποθέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα