Πανελλαδική υγειονομική απεργία τη Δευτέρα για το νομοσχέδιο της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου από διαμαρτυρία γιατρών
Φωτογραφία αρχείου από διαμαρτυρία γιατρών(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI) EUROKINISIS

Με συγκέντρωση στη Βουλή τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Προσκλητήριο προς όλους τους υγειονομικούς να απεργήσουν στις 29 Ιουλίου και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα λάβει χώρα έξω από τη Βουλή στις 11.00 το πρωί, απευθύνουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Οι γιατροί απαιτούν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο «έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζουν, για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και λέει «όχι» στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.

Επίσης, ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

Η ΕΙΝΑΠ από την πλευρά της απαιτεί να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο «έκτρωμα», όπως το χαρακτηρίζει.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Ένα νομοσχέδιο που πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση. Ένα νομοσχέδιο που νοθεύει τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική «της μείωσης της βλάβης» αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του «λειτουργικού χρήστη.

Ένα νομοσχέδιο που δεν προβλέπει τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας εδώ και 30 χρόνια, και προεξοφλεί το κλείσιμο τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης τους.

Ένα νομοσχέδιο που υποκριτικά διακηρύττει την καταπολέμηση του στίγματος» και του κοινωνικού αποκλεισμού, που ευαγγελίζεται την κοινωνική επανένταξη, και την ίδια στιγμή στιγματίζει ανεπανόρθωτα παιδιά και εφήβους με “παρεκκλίνουσες συμπεριφορές” τα οποία προορίζει για τα “σύγχρονα αναμορφωτήρια” που προβλέπεται να φτιαχτούν, αποκλείοντας τα από το περιβάλλον που ζουν και μεγαλώνουν, από την οικογένεια και το σχολείο.

Η ολοκλήρωση του εγκλήματος της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με ηθικό αυτουργό την Ε.Ε. και φυσικούς αυτουργούς τις κυβερνήσεις που την υλοποίησαν από το 1999 ως σήμερα, είναι ένα από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του “μνημονίου των μνημονίων”».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο στόχος του νομοσχεδίου αυτού είναι να ταΐσει με «ζεστό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους και να διαμορφώσουν νέα πεδία κερδοφορίας για αυτούς που εμπορεύονται την ψυχική οδύνη και τον ανθρώπινο πόνο».

Στόχος τους είναι, «η διαχείριση των τραγικών αδιεξόδων που γεννά η πολιτική τους χωρίς να προκληθεί ούτε “μία ρωγμή στο ταβάνι” των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας, τις οποίες επικαλούνται για να μην ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, για να μη δώσει το κράτος ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες του λαού και την ίδια στιγμή προχωράει σε εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΗΠΑ και της ΕΕ που καμία σχέση δεν έχουν με την αμυντική θωράκιση της χώρας μας».

Οι γιατροί προσκαλούν τους συναδέλφους τους να μην αφήσουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα σχέδιά της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα