Πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου – Τι ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Διαβάζεται σε 7'
Υγειονομικοί υπάλληλοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»
Υγειονομικοί υπάλληλοι στο Νοσοκομείο «Αττικόν» Eurokinissi

«Ως εδώ με τα ψέματα του υπουργού εμπορίου της υγείας», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και προκηρύσσουν πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανθρώπινα ωράρια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό, ζητά από το υπουργείο Υγείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και προκηρύσσει πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν πρόκειται μετά από 10 χρόνια μνημονίων, κρίσης, εμπάργκου στις προσλήψεις στην υγεία, περικοπές στους μισθούς και στα δικαιώματά τους, να θυσιάσουν τις ανάγκες τους «σε περίοδο ανάπτυξης για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων».

«Ως εδώ με τα ψέματα του υπουργού εμπορίου της υγείας» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι παράλληλα τονίζουν ότι «για τον υπουργό εμπορίου της υγείας αν η πληρότητα ενός νοσοκομείου είναι 50% και το ποσοστό κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων είναι επίσης 50%, τότε η στελέχωση του νοσοκομείου είναι ικανοποιητική! Για να δικαιολογήσει την τραγική υποστελέχωση, αξιοποιεί το κριτήριο της πληρότητας λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία. Τι και αν δεν υπάρχουν γιατροί για να καλύπτονται οι εφημερίες, τι και αν ένας γιατρός χρειάζεται να εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα! Τι και αν οι ασθενείς “ταξιδεύουν” σε άλλες πόλεις ακριβώς επειδή το νοσοκομείο της περιοχής τους είναι υποστελεχωμένο».

Τι ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί από το υπουργείο Υγείας

  • Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για τις άγονες και προβληματικές περιοχές.
  • Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
  • Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανείς αγροτικός, κανείς ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για την πανυγειονομική απεργία

«Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση του συνόλου των δίκαιων αιτημάτων μας. Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ανθρώπινα ωράρια, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Ως εδώ! Δεν πρόκειται να δεχτούμε μετά από 10 χρόνια μνημονίων, κρίσης, εμπάργκου στις προσλήψεις στην υγεία, περικοπές στους μισθούς μας και στα δικαιώματά μας, να θυσιάσουμε τις ανάγκες μας και σε περίοδο ανάπτυξης για να αυξάνονται τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων.

Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας! Δεν ανεχόμαστε να γίνει η απώλεια συνήθεια μας!

Αυξήσεις που εξανεμίζονται από την ακρίβεια και την φοροαφαίμαξη και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις απώλειες των τελευταίων 15 χρόνων. Προσλήψεις μόνιμων γιατρών που δεν αναπληρώνουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις, πόσο μάλλον τα τραγικά κενά των απαρχαιωμένων οργανισμών. Απογείωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της εργασιακής ομηρίας. Συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις για να καλύπτονται όπως όπως τα κενά, υπερεφημέρευση, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, αγροτικοί και ειδικευόμενοι σε burnout πριν καν ξεκινήσουν να εργάζονται. Tριτοκοσμικές συνθήκες μετά από κάθε γενική εφημερία σε μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και όχι μόνο, στο Αττικό, στο Γ.Ν. «Γεννηματάς», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και αλλού.

«Ταβάνι» στις αυξήσεις στους μισθούς μας, «ταβάνι» στις προλήψεις μόνιμων γιατρών, «ταβάνι» στην κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα υγείας, «ταβάνι» στις παροχές του ΕΟΠΥΥ και του κράτους (διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπεία).

«Ταβάνι» όμως δεν υπάρχει για τη στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του δολοφονικού κράτους του Ισραήλ που σπέρνουν το θάνατο. Μόνο για την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, 2.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας μας, δίνεται μισό εκατομμύριο τη μέρα, 3 δις το χρόνο! «Ταβάνι» δεν υπάρχει για τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων στην υγεία που τζιράρουν 2 δις ευρώ, στην ενίσχυσή τους ακόμα και με «ζεστό» χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για «απογευματινά» χειρουργεία. «Ταβάνι» δεν υπάρχει για τις πληρωμές των ασθενών, που πληρώνουν 5,9 δις ευρώ από την τσέπη τους για την υγεία τους, στις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων έως 480 %.

Ως εδώ με τα ψέματα του υπουργού εμπορίου της υγείας! Επιστρατεύει τα δημιουργικά μαθηματικά όπως έκαναν και όλοι οι προκάτοχοι του, μηδενός εξαιρουμένου. Για τον υπουργό εμπορίου της υγείας αν η πληρότητα ενός νοσοκομείου είναι 50% και το ποσοστό κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων είναι επίσης 50%, τότε η στελέχωση του νοσοκομείου είναι ικανοποιητική! Για να δικαιολογήσει την τραγική υποστελέχωση, αξιοποιεί το κριτήριο της πληρότητας λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία. Τι και αν δεν υπάρχουν γιατροί για να καλύπτονται οι εφημερίες, τι και αν ένας γιατρός χρειάζεται να εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα! Τι και αν οι ασθενείς «ταξιδεύουν» σε άλλες πόλεις ακριβώς επειδή το νοσοκομείο της περιοχής τους είναι υποστελεχωμένο.

Απεργιακός ξεσηκωμός! Κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος μας, σε βάρος της υγείας των ασθενών μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας. Η γενικευμένη εφαρμογή των DRGs, της προίκας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, θα οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό τα δημόσια νοσοκομεία που δε θα εξασφαλίζουν έσοδα από τους ασθενείς πελάτες. Από αυτό θα εξαρτάται το ύψος της χρηματοδότησης και η στελέχωση σε προσωπικό. Νέος γύρος λουκέτων σε τμήματα, κλινικές, νοσοκομεία.

Να σημάνει συναγερμός στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου! Η καθημερινή εφημέρευση των νοσοκομείων, για να κρύψουν κάτω από το χαλί το χάλι με τα ράντζα, θα γονατίσει το προσωπικό, θα αυξηθεί η εντατικοποίηση, οι διπλοβάρδιες, η υπερεφημέρευση. Η τακτική δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων θα τιναχτεί στον αέρα. Θα μειωθούν δραστικά οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στο πρωινό ωράριο, οι τακτικές ιατρικές πράξεις, με αποτέλεσμα μεγάλος  αριθμός ασθενών να οδηγείται αναγκαστικά στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

Η  γενικευμένη αγανάκτηση και η οργή να σπάσει το φράγμα της σιωπής! Να γίνει συμμετοχή στη συλλογική διεκδίκηση και δράση!

Ότι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα, η αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών και η αυτοτελής φορολόγησή τους, η αύξηση του επιδόματος για τις άγονες περιοχές, δεν είναι οικειοθελείς παραχωρήσεις της κυβέρνησης. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας.

Κόντρα στην λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων, πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά, πιο οργανωμένα συνεχίζουμε!

Δεν είναι λύση για τον αγροτικό, τον ειδικευόμενο, τον ειδικευμένο γιατρό, το νόμιμο θεσμικό φακελάκι στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και η άσκηση ιδιωτικού έργου. Δεν είναι «ελεύθερη επιλογή», «δικαίωμα» να επιδοθούμε σε κυνήγι πελατείας στην πιάτσα της αγοράς, μέσα και έξω από το δημόσιο σύστημα υγείας, απεμπολώντας οικειοθελώς τα δικαιώματά μας για αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια, ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειες μας.

Όλες και όλοι στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτωβρίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Στο στόχαστρο η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της υγείας που ορθώνει εμπόδια στην ικανοποίηση των αναγκών μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Διπλασιασμό των απολαβών των νοσοκομειακών γιατρών: 20% αύξηση του βασικού μισθού και διπλασιασμός του ωρομισθίου της εφημερίας άμεσα για όλες τις βαθμίδες. Επαναφορά 13ου, 14ου μισθού και επιδόματος αδείας. Οι πρόσθετες (υπεράριθμες) εφημερίες να μην φορολογούνται. Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ανοικτή προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων μέχρι την κάλυψή τους. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΝΓΕ για τις άγονες και προβληματικές περιοχές.
  • Αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
  • Καμία υπέρβαση του 48ωρου. Καμία μετακίνηση γιατρού. Κανείς αγροτικός, κανείς ειδικευόμενος να μην εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα