Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων την επόμενη εβδομάδα

Παπαευαγγέλου: Αναμένεται αύξηση νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων την επόμενη εβδομάδα
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόλις το 5,2% των νέων κρουσμάτων και το 3,4% θανάτων από την αρχή του έτους αφορούσαν σε εμβολιασμένους πολίτες.

Σταθεροποίηση σε υψηλό επίπεδο εμφανίζει η επιδημία όπως σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Ανέφερε όμως ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρατηρηθεί αύξηση μέσου όρου νοσηλειών διασωληνώσεων και θανάτων με βάση τις εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων.

Η καθηγήτρια σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μόλις το 5,2% των νέων κρουσμάτων και το 3,4% θανάτων από την αρχή του 2021 μέχρι και τις 23/8 ήταν εμβολιασμένοι. Τόνισε επίσης ότι τα εμβόλια δεν εξασφαλίζουν ισχυρή ανασοαπόκριση στην Μετάλλαξη Δέλτα και σίγουρα κάποιοι εμβολιασμένοι θα κολλήσουν, όμως το εμβόλιο προσφέρει υψηλότατη προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας.

Σχετικά με την πορεία της επιδημίας, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών έχει ανέλθει σε πάνω από 3200 ενώ κατά μέσο όρο γίνονται 90.000 τεστ ημερησίως. Ακόμη ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 3,5% .

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της επιδημίας περιλαμβάνουν: αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην νησιωτική Ελλάδα, μεταφορά του φορτίου αυτού στην ηπειρωτική χώρα και επίσης σταδιακή μεταφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμη ότι θα είναι καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς αναμένεται σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα της έξαρσης της επιδημίας η οποία αυτή τη στγμή εκδηλώνεται στα νησιά. Σημείωσε ότι κατά τις 7-10 μέρες από την επιστροφή των πολιτών στα αστικά κέντρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Προτείνεται να αποφεύγεται η συνάντηση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γενικότερα με ευπαθή άτομα.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι αυξήθηκε κατά 5 έτη το τελευταίο διάστημα η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων και φτάνει στα 30 έτη, λόγω της μόλυνσης μεγαλύτερων ηλικιών. Ενδεικτικά η καθηγήτρια ανέφερε ότι ενώ τον Ιούλιο οι υπερήλικες άνω των 65 ετών ήταν μόλις το 3,9%, το διάστημα 1-25 Αυγούστου διαγνώστηκαν πάνω από 6000 υπερήλικες ήτοι ποσοστό υπερδιπλάσια της τάξης του 8,3%.

Η πορεία αυτή δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για νοσηλεία και εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Ο αριθμός νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά 25% στις 267 εισαγωγές ανά ημέρα. Φτάσαμε πλέον στους 2500 νοσηλευόμενος. Επίσης το 45% δηλαδή σχεδόν 1 στους 2 που νησηλευόνται είναι άνω των 65 ετών, όταν το Ιούλιο ήταν το 1/3.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα