Παπαευαγγέλου: Αποσυμπίεση στο ΕΣΥ – Το 56% των ΜΕΘ κατειλημμένες

Παπαευαγγέλου: Αποσυμπίεση στο ΕΣΥ – Το 56% των ΜΕΘ κατειλημμένες
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Αισιόδοξα τα μηνύματα από την πορεία της επιδημίας, όμως υπάρχουν τοπικές εξάρσεις και απαιτείται προσοχή καθώς απέχουμε με το επιθυμητό στόχο ανοσίας

Στη σημαντική υποχώρηση των νέων εισαγωγών και στην θετικότητα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού, επισημαίνοντας όμως η επιδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας τοπικές εξάρσεις. Μάλιστα παρατηρείται σημαντικ μείωση των νοσηλειών βαρέων περιστατικών με το 56% των ΜΕΘ να είναι πλέον κατειλημμένες.

Όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν πάνω από 9000 νέα κρούσματα με τα μισά από αυτά να αφορούν σε επανέλεγχο θετικών self test.

Τα συνολικά ενεργά κρούσματα είναι πλέον 13 ανά 100.000, κατοίκους ήτοι τα μισά σε σχέση από τον Απρίλιο. Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν πάνω από 13.500 ενεργά κρούσματα , εκ των οποίων τα 7000 στην Αττική, 700 στην Θεσσαλονίκη και 450 στη Λάρισα. Νέες εξάρσεις υπάρχουν σε διάφορε περιοχές όπως για παράδειγμα στην Κατερίνη και τη Ρόδο.

Η Καθηγήτρια τόνισε ακόμη ότι αν δεν προσέξουμε, θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις ανέφερε παρά την αισιοδοξία που προκύπτει από τη χαμηλή θετικότητα και οι νέες εισαγωγές, ο μέσος όρος των οποίων είναι 174 νέες την ημέρα.

«Έχουμε αισιοδοξία συμμετέχοντας σε περισσότερες δραστηριότητας. Κάθως μπήκαμε στο καλοκαίρι αρχίζουμε να κάνουμε σχέδια για τις διακοπές μας αλλά θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το καλοκαίρι του 2020 με το φετινό, λόγω των εμβολιασμών, αλλά είμαστε μακριά από το τείχος ανοσίας» τόνισε η κα Παπαευγγέλου.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η χρήση της μάσκας παραμένει απαραίτητη. Ολοκληρώνοντας επισήμανε πως «πέρσι τον Αύγουστο 2 στα 3 κρούσματα αφορούσαν σε νέους κάτω των 40 ετών. Κάνω έκκληση σε εσάς να εμβολιαστείτε και όσο είναι δυνατόν πριν φύγετε για διακοπές».

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 21 εκατομμύρια συσκευές self test σε πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες. Στα 15,5 εκατομμύρια ανέρχονται οι δηλώσει των αποτελεσμάτων στη σχετική πλατφόρμα, ενώ το σύνολο των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε ασυμπτωματικούς πολίτες ήταν σχεδόν 30 χιλιάδες.

Ανέφερε ακόμη ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υποχωρεί και πως οι διαγνώσεις αυτή την εβδομάδα μειώθηκαν κατά 15%. «Η συνολική εικόνα δείχνει πως πιθανώς οδηγούμαστε σε ύφεση της επιδημίας» σημείωσε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα