Παπαευαγγέλου: Μεγάλη η αύξηση των ορφανών κρουσμάτων

Παπαευαγγέλου: Μεγάλη η αύξηση των ορφανών κρουσμάτων
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Σε ποσοστό 80% τα νέα κρούσματα αφορούν σε ηλικίες κάτω των 39 ετών ενώ 1 στους 2 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών.

Σαφή επέκταση της επιδημίας σε όλη την κοινωνία με αύξηση των ορφανών κρουσμάτων, δηλαδή άτομα που νοσούν χωρίς να γνωρίζουν από ποια επαφή κόλλησαν, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Όπως τόνισε τις τελευταίες δύο εβδομάδες πενταπλασιάστηκε ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος νέων κρουσμάτων φτάνοντας τα 2.380 την ημέρα..

Σημειώνεται ότι το 80% των νέων κρουσμάτων είναι κάτω από 39 ετών, όμως σύμφωνα με την καθηγήτρια είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Η ιχνηλάτηση, όπως είπε, δείχνει ότι όταν επιστρέφουν οι νέοι από εσωτερικό τουρισμό έχουμε διασπορά στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, ενώ παρατηρούνται συρροές σε εργασιακούς χώρους..

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στις ηλικίες 55 – 64 ετών που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, κάτω του 70%,. Μάλιστα 5.300 κρούσματα καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα σε άτομα σε άνω των σαράντα ετών.

Εν τω μεταξύ, ο ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 3,5% μέσα σε 15 ημέρες από 1,3%.

Σήμερα έχουμε 670 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, και την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 537 νέες εισαγωγές δηλαδή 77 εισαγωγές την ημέρα. Παρόλ’ αυτά ο μέσος όρος ηλικίας έχει μειωθεί και δεν επιβαρύνεται το ΕΣΥ λόγω ηπιότερης νόσους. Ο 1 στους 2 ασθενείς είναι κάτω από 54 ετών.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε σημαντικότατη αύξηση κρουσμάτων, αλλά δεν φαίνεται πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα στις ΜΕΘ οι νοσηλευόμενη μειώθηκαν κατά 15% επί συνόλου νοσηλευόμενων ενώ οι νέες εισαγωγές είναι κινήθηκαν πάνω από 100. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων σημείωσε μεγάλη αύξηση και συγκεκριμένα κατά 2 φορές ξεπερνώντας τις 2000. Πάντως την ίδια στιγμή κατά 4% μειώθηκαν οι θάνατοι.

Ακόμη ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί 35 εκατομμύρια συσκευές σε 4,5 εκατομμύρια πολίτες και έχουν δηλωθεί 28 εκατομμύρια αποτελέσματα ενώ έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες 50.000 θετικά αποτελέσματα.

Αύξηση λόγω Δέλτα που πλήττει σημαντικά νέους αλλά φαίνεται λόγω εμβολιασμού. “Τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων -θανάτων από κορονοϊό” σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα