Παπαευαγγέλου: Η βρετανική μετάλλαξη αναμένεται να επικρατήσει

Παπαευαγγέλου: Η βρετανική μετάλλαξη αναμένεται να επικρατήσει
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου Eurokinissi

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια σημείωσε σχετική αύξηση και αγγίζει τα 10.500.

Σταθεροποίηση παρουσιάζει η πορεία της επιδημίας κορονοϊού, εμφανίζοντας όμως τοπικές εξάρσεις, αλλά το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά πλέον της βρετανική μετάλλαξης του ιού και ο οποίος αναμένεται να επικρατήσει. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, το τελευταίο 7ήμερο αυξήθηκε η μεση θετικότητα στο 3% αλλά το γεγονός αυτό αποδίδεται στο μειωμένο αριθμό τεστ λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός στα 1040, με τη μέση ηλικία να είναι τα 44 έτη. Επίσης ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αγγίζει τα 10.500. “Μεγάλη διασπορά εμφανίζει το βρετανικό στέλεχος με τα περισσότερα κρούσματα να μην είναι εισαγόμενα. Το βρετανικό στέλεχος δυνητικά θα επικρατήσει και συνιστάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού” σημείωσε ακόμη η κα Παπαευαγγέλου.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι παρατηρείται επιδημιολογική σταθεροποίηση στην Αττική με 5.500 ενεργά κρούσματα, ενώ ο δείκτης Rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά παραμένει ακόμη υψηλό το ιικό φορτίο.

Στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι 1.200, ενώ ανησυχία προκαλεί στον Δήμο Ευόσμου η διασπορά της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής.

Στα ανησυχητικά στοιχεία η καθηγήτρια επεσήμανε την αύξηση κατά 148 στις νέες διασωληνώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα και το γεγονός ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας σε ΜΕΘ φτάνει τις 21 ημέρες.

Ακόμη ανέφερε ότι παρατηρείται μεγάλη διασπορά σε εργασιακούς χώρους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ότι ανησυχεί το αφρικανικό στέλεχος στον Εύοσμο, όπου συστήνεται αυστηρό lockdown και περαιτέρω διενέργεια τεστ.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια με μικρότερους ρυθμούς και σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας φαίνεται να παραμένει σε φάση μικρής αύξησης και ίσως σταθεροποίησης. Oι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν σε επίπεδο εβδομάδας κατά περίπου 12%, αρκετά μικρότεροαπό την εβδομάδα που χε προηγηθεί, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών σημείωσε σταθεροποίηση στις περίπου 200 ανά ημέρα.

Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε σταθεροποίηση και πιθανή μείωση των εισαγωγών που λογικά θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ την επόμενη εβδομάδα. Επίσης εντός του επόμενου μήνα αναμένουμε και την επίδραση του εμβολιασμού.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα, έδειξε σαφή σημάδια σταθεροποίησης και μικρή υποχώρηση , γεγονός που δείχνει την επίδραση των ήπιων μέτρων που λήφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες τα οποία επιβράδυναν την επιδημία. Επίσης και η αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία της περιφέρειας κινήθηκε σε ήπια επίπεδα. Επίσης στην Θεσσαλονίκη η επιδημία παρουσίασε σταθεροποίησης στα νέα κρούσματα, ενώ δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση στις νοσηλείες. Έτσι δεν φαίνεται να χρειάζεται η λήψη σε αυτή την φάση η λήψη νέων μέτρων.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων δείχνει υποχώρηση των νέων διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω σε επίπεδο σχετικά χαμηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδο, ενώ η χαμηλότερη επίπτωση πέρασε και πάλι στην ομάδα μέχρι 18 ετών. την υψηλότερη επίπτωση εξακολουθούμε να παρατηρούμε στα άτομα ηλικίας 40-64 ετών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα