Παπαευαγγέλου: Παρελάσεις μόνο με μάσκες
Σημαντική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών τις τελευταίες δύο μέρες. Φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα αναμένεται να είναι αυξημένη λόγω διαφόρων νόσων.
- 21 Οκτωβρίου 2021 18:36
Κατά 28% αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική επιδείνωση στη Β. Ελλάδα, η οποία παρά την αύξηση των νοσηλειών δε σημείωσε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Τα παραπάνω σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού η οποία τόνισε ότι οι παρελάσεις θα πρέπει να γίνουν με όλους να φοράμε μάσκα.
Η αναφορά αυτή δεν είναι κάτι ακραίο καθώς προβλέπεται έτσι κι αλλιώς από τις εισηγήσεις των ειδικών ότι σε εξωτερικούς χώρους με συναθροίσεις απαιτείται η χρήση μάσκας.
Η καθηγήτρια σημείωσε ακόμη ότι μελέτη απέδειξε ότι μετά το τέλος της νόσησης ο ένας στους δύο ασθενείς παρουσιάζει κάποιο νόσημα, όπως αναπνευστικό, καρδιολογικό, ψυχολογικό κ.α.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων στο 7ήμερο είναι 2782.
Η πορεία της επιδημείας στη χώρα κινείται με διαφορετική πορεία, με τη Β. Ελλάδα να κινείται πιο έντονα ανοδικά, όπου παρουσιάζεται υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστου πληθυσμού.
Στην Θεσσαλονίκη έχουμε 3.200 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Αττική σημειώνεται κάποια σταθεροτητα σε υψηλά επίπεδα με μεγαλύτερη επιβάρυνση στο Δυτικό Τομέα αλλά και στο Βόρειο Τομέα, με διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων τα 38 έτη.
Η αύξηση των νέων εισαγωγών λόγω covid στα νοσοκομεία έφτασε στο 30% το τελευταίο 15ήμερο με πάνω από 200 νέες εισαγωγές την ημέρα.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα βρίσκονται σταθερά πάνω από 90% καθημερινά. Η Ξάνθη και η Δράμα παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων εμφάνισε σημαντική αύξηση νοσηλειών και θνητότητας.
Στα Γρεβενά, την Ημαθία και την Μαγνησία η εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ χαμηλή. Πολλά τα κρούσματα ωστόσο είναι όπως είπε η καθηγήτρια και στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα σε περιοχές όπως Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.
Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας Μαγιορκίνησης σημείωσε ότι θα έχουμε μια ήπια αύξηση στις νοσηλείες, αλλά γενικότερα καλύτερη εικόνα για την πορεία της επιδημίας και τις πιέσεις στο ΕΣΥ θα έχουμε στις αρχές του Νοεμβρίου.
Αναφορές Γκάγκα για Β. Ελλάδα
Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. «Σήμερα είχαμε πάλι αρκετά κρούσματα σε αρκετούς νομούς. Οι νοησλευόμενοι σε μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι 70 από τους 73 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα, η κ. Γκάγκα είπε: «Θα είναι ήπια και πιο ελεγχόμενη η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς μέσα σε αυτά υπάρχουν και εμβολιασμένοι. Δεν υπάρχει ίδιος αριθμός νοσηλειών όπως πέρσι, ωστόσο οι εισαγωγές είναι πολλές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις