Παρβοϊός: Το σύμπτωμα που λειτουργεί ως κώδωνας κινδύνου

Διαβάζεται σε 2'
Παρβοϊός: Το σύμπτωμα που λειτουργεί ως κώδωνας κινδύνου
Tο κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα σημαίνει πως πάμε αμέσως σε επαγγελματία υγείας. iStock

H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισήμανε σε τηλεοπτική της εμφάνιση ποιο είναι το σύμπτωμα του παρβοϊού που πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

Ο παρβοϊός είναι σε έξαρση και ο θάνατος κοριτσιού ηλικίας 3.5 ετών από τη σχετική λοίμωξη έχει θορυβήσει τους γονείς που προσπαθούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από αυτόν τον νέο κίνδυνο για την υγεία τους.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη εξήγησε σε τηλεοπτική της εμφάνιση, ποιο είναι το κατ’ αρχάς σύμπτωμα του παρβοϊού που βρίσκεται σε έξαρση. Έχει να κάνει με το λόγο που αποκαλείται «νόσος των χαστούκων».

Ιστορικά η λοίμωξη από παρβοϊό είναι γνωστή ως «πέμπτη νόσος», καθώς ήταν η πέμπτη σημείωση σε έναν κατάλογο κοινών παιδικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από εξάνθημα.

Όπως είπε η κυρία Παγώνη «δεν υπάρχει εμβόλιο. Αφορά τις ηλικίες των παιδιών από 5 έως 15 και τους ενήλικες. Για τα παιδιά είναι ιδιαίτερη συνθήκη, καθώς έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος (καταρροή, πονοκέφαλο κλπ). Εκεί που αμέσως πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή και να μιλήσουμε με τον παιδίατρο είναι όταν στα μάγουλα, κυρίως την τέταρτη ημέρα, αρχίζει το κόκκινο χαρακτηριστικό εξάνθημα.

Οι οδηγίες θα δοθούν από τον παιδίατρο, ανάλογα με τα συμπτώματα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη αγωγή. Το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Είναι ένας ιός, το στέλεχος Β19. Το ξέρουμε και το αντιμετωπίζουμε.

Τι φοβόμαστε μόνο; Τις εγκύους, ώστε να μη μεταφέρουν στο έμβρυο και να μην αποβάλλουν και τις επιπλοκές, όπως είναι η μυοκαρδίτιδα και η πνευμονία, που είναι χαρακτηριστικές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα