Ποιος είναι ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος να χάσουμε άμεσα βάρος;

Ποιος είναι ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος να χάσουμε άμεσα βάρος;
Λαχανικά τουρσί Getty Images/iStockphoto

Νέες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων βοηθά πολύ περισσότερο ακόμα και από τις ακριβές δίαιτες και τη γυμναστική.

Επιστήμονες που η έρευνά τους επικεντρώνεται στο μικροβίωμα του εντέρου, έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν ότι εκτός από πολλά τεκμηριωμένα οφέλη που έχει η μικροβιακή ισορροπία στο συγκεκριμένο όργανο, όπως η βελτίωση της διάθεσης και της γενικότερης υγείας του εγκεφάλου, διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους.

Μάλιστα, αν καταναλώσουμε συγκεκριμένα τρόφιμα, μπορούμε να χάσουμε οικονομικά και εύκολα βάρος. Ποια είναι αυτά;

Τα τρόφιμα που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου

Πρόκειται για τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, με πιο γνωστό στη κατηγορία τους το τουρσί από λαχανικά.

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τουρσί ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο έχει υποστεί ζύμωση, έχει ως παρενέργεια την αλλαγή της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Εκτός από το γνωστό τουρσί (αγγούρι, καρότο κ.λπ.), που είναι κατάλληλο για κατανάλωση και τη σαρακοστή, αλλά και για vegan διατροφή, στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται το τυρί κότατζ, το κεφίρ, αλλά και η ιαπωνική πάστα μίσο, το κορεάτικο κίμτσι (λάχανο τουρσί) η κομπούτσα και άλλα προϊόντα με παρόμοιες διεθνείς τεχνικές ζύμωσης.

Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι σε σύγκριση με τις ακριβές δίαιτες με χυμούς και έτοιμα γεύματα, το κόστος για το τουρσί είναι ελάχιστο, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο οικονομικά προϊόντα που είτε μπορούμε να βρούμε στο σούπερ μάρκετ, είτε να παρασκευάσουμε στο σπίτι.

Τι αποκάλυψαν οι έρευνες για την απώλεια βάρους και το τουρσί

Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων που έχουν στην υγεία τα περισσότερα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψαν πρόσφατα ότι βοηθούν και στην απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που είχε διάρκεια 2,5 μήνες και συμμετείχαν δύο ομάδες (η μία κατανάλωνε διατροφή πλούσια σε τουρσί και η άλλη σε φυτικές ίνες), φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν τουρσί, έχαναν κιλά, ενώ όσοι έτρωγαν τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όχι.

Σε μία άλλη, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που έγινε στην Κορέα σε παχύσαρκους, οι συμμετέχοντες έτρωγαν είτε φρέσκο λάχανο, είτε τουρσί για δύο μήνες.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι έτρωγαν τουρσί, είχαν σημαντική μείωση της περιμέτρου της μέσης και των ισχύων και καλύτερα επίπεδα σακχάρου νηστείας (πρωινού σακχάρου).

Όπως υπογραμμίζει η βρετανική Telegraph, αν και οι δύο μελέτες ήταν μικρές σε αριθμό συμμετεχόντων, βασίστηκαν σε προηγούμενες μελέτες οι οποίες υποδήλωναν ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να βοηθήσουν στη μακροχρόνια διατήρηση του βάρους.

Γιατί βοηθά το τουρσί στο αδυνάτισμα

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό που χάνουμε βάρος με την κατανάλωση τουρσί, αλλά υποθέτουν ότι τα τρόφιμα αυτά μειώνουν τη φλεγμονή.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά από επιδημιολογικές μελέτες ότι η φλεγμονή έχει άμεση επίδραση στην απώλεια βάρους και οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί κάποιου τύπου ζύμωση, ακόμα και γιαούρτι, είναι πιο πιθανό να έχουν ιδανικό βάρος», εξηγεί ο Tim Spector, καθηγητής Επιδημιολογίας στη σχολή Υγιεινής και Τροπικών Νοσημάτων του Λονδίνου.

Άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι τα οφέλη της απώλειας βάρους μπορεί να οφείλονται στην υψηλή οξύτητα που έχει το τουρσί.

«Η κατανάλωση όξινων τροφίμων και όσων έχουν υποστεί ζύμωση, απενεργοποιεί ένα ένζυμο που παράγεται από τους σιελογόνους αδένες, το οποίο επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων. Αυτό μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα», λέει ο δρ Jason Fung, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στα μυστικά της απώλειας βάρους.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε τουρσί για απώλεια βάρους

Ο καθηγητής Spector υποστιρίζει ότι για να χάσουμε κιλά, θα πρέπει να τρώμε τουρσί συχνά, αλλά μικρές ποσότητες.

Δηλαδή μπορούμε να προσθέτουμε λίγο τουρσί στο καθημερινό μας πιάτο, είτε μεσημέρι, είτε βράδυ.

Ακόμη και γιαούρτι θα ήταν καλό να καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των γευμάτων, αλλά μόνο αυτά που στη συσκευασία τους αναγράφουν «ζωντανό γιαούρτι», καθώς σε αυτά τα προϊόντα έχουν προστεθεί ζωντανά, καλά βακτήρια.

Επίσης, όπως εξηγεί ο ίδιος θα πρέπει να αποφεύγουμε αυτά που έχουν πρόσθετο ξύδι, διότι σκοτώνουν τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα