Πέντε τρόποι για να δώσετε boost στο μυαλό σας

Πέντε τρόποι για να δώσετε boost στο μυαλό σας
Yπάρχουν απλοί τρόποι που μας βοηθούν να φροντίσουμε την υγεία του μυαλού μας. Ένας είναι να μην ακούμε στη διαπασών μουσική. shutterstock

Με την επιστροφή στην καθημερινότητα, για μια νέα σεζόν, ενδεχομένως να αναζητάτε τρόπους για να βοηθήσετε το μυαλό σας να λειτουργήσει καλύτερα. Ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Τρόπους να ‘ξυπνήσετε’ το σώμα σας, με την επιστροφή από τις διακοπές στην καθημερινότητα, ξέρετε. Αν σας έχει διαφύγει η πληροφορία (πράγμα απίθανο, αν αναλογιστούμε τον όγκο των εγγραφών σε γυμναστήρια, Σεπτέμβρη μήνα), η λύση είναι ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης. Υπάρχουν ωστόσο, τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ‘ξυπνήσετε’ το μυαλό σας. Για την ακρίβεια, υπάρχουν -διαπιστωμένοι με έρευνες– τρόποι να βοηθήσετε τον εγκέφαλο σας να παραμείνει υγιής. Τους παρέθεσε το NewsMax.

✍ Σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2020, οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις συνδέονται με την φθορά της εγκεφαλικής λειτουργίας, τη λειτουργία της μνήμης και την άνοια. Όταν γινόμαστε αρνητικοί -με συνέπεια- προκαλούμε αντιδράσεις σε σημεία του εγκεφάλου μας που είναι γνωστοί δείκτες του Αλτσχάιμερ. Άρα, κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να επαναλαμβάνει την ίδια αρνητική σκέψη, σταματήστε με όποιον τρόπο διαθέτετε (κάντε κάτι άλλο) αυτήν τη λειτουργία.

Έρευνα που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021 έδειξε πως όταν ποντικοί καταναλώνουν σε υψηλά επίπεδα, ζαχαρούχα ποτά εμφανίζουν δυσκολίες στη μνήμη. Η περίσσεια ζάχαρη επίσης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια και εγκεφαλικό. Άρα, περιορίστε την κατανάλωση.

✍ Παλαιότερη μελέτη είχε κάνει γνωστό πως υπάρχει μεγάλη σχέση, μεταξύ της διαταραγμένης αναπνοής στον ύπνο και της συσσώρευσης βιοδεικτών για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η λύση στο πρόβλημα είναι η συνέπεια στον ύπνο. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, όπως και να αποφεύγεται την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ πριν τον ύπνο. Αν συνεχιστούν τα προβλήματα στην αναπνοή, επισκεφτείτε ειδικό.

✍ Όταν ακούτε στη διαπασών μουσική, με ακουστικά ή μεγάφωνα, κάνετε κακό στη λειτουργία της ακοής, αλλά και στον εγκέφαλο σας. Σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 ενημέρωσε ότι ακόμα και μια μικρή απώλεια ακοής διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια. Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το έχετε παρακάνει με την ένταση; Αν ακούει και άλλος μουσική από τα ακουστικά σας.

✍ Το μυαλό για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται και ένα ερέθισμα. Όταν νιώθετε πως δεν έχετε κάποιο σκοπό, ένα λόγο να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, κάποιους που να εξαρτώνται από εσάς ή το αίσθημα πως προσφέρετε κάτι, επηρεάζεται και την υγιή γήρανσης. Μελέτη έχει καταλήξει στο ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα θετικό στόχο στη ζωή τους, μειώνουν κατά 2.4 φορές τον κίνδυνο να πάθουν Αλτσχάιμερ. Πάντα βοηθά να βρείτε τι σας ενδιαφέρει και να ασχοληθείτε με αυτό, έστω και αν πρόκειται για ένα χόμπι. Οι ειδικοί εξηγούν πως μια ασίστ μπορεί να δώσει και η υιοθέτηση ενός κατοικιδίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα