Πέντε τρόποι για να “καθαρίσετε” τον οργανισμό σας μετά το φαγοπότι των εορτών

Πέντε τρόποι για να “καθαρίσετε” τον οργανισμό σας μετά το φαγοπότι των εορτών
Το Πάσχα προσφέραμε διαδοχικά σοκ στον οργανισμό μας, με όσα φάγαμε. Ήλθε η ώρα να τον προστατεύσουμε. iStock

Οι γιορτές τελείωσαν και μαζί τους τελείωσε και η υπερφαγία μας, που πρόσφερε απανωτά σοκ στον οργανισμό μας. Ας δούμε πώς μπορούμε να φροντίσουμε το έντερο μας.

Ο Γιάννης Δεβετζόγλου έγραψε για όσα ‘κεράσατε’ στον οργανισμό σας, όσοι μετά τη νηστεία φάγατε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το πώς μπορούμε να επαναφέρουμε την ισορροπία στα διάφορα όργανα του σώματος μας, έπειτα από τα απανωτά σοκ που τους προσφέραμε.

Κυρίως πώς θα φροντίσουμε το έντερο μας.

Όπως εξηγούν διατροφολόγοι, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού στις γιορτές, η μη ισορροπημένη μικροχλωρίδα του εντέρου δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τα τρόφιμα και να εξαλείψει τα απόβλητα.

Επιπροσθέτως, ό,τι τρώμε στις γιορτές συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, που ‘εισπράττουμε’ ως λήθαργο και πρήξιμο -συν δυσκοιλιότητα, διάρροια, καούρα, διαταραγμένο ύπνο και αύξηση βάρους.

Υπάρχει ωστόσο, τρόπος να επαναφέρουμε τα έντερα μας στην κανονικότητα τους.

  1. δεδομένου ότι οι δίαιτες κακής ποιότητας οδηγούν σε ερεθισμούς και φλεγμονές στο έντερο, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, σμέουρα και μπρόκολο). Αυτές οι τροφές βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, ενισχύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης.
  2. τα πρεβιοτικά είναι ενώσεις που υπάρχουν στα τρόφιμα και προάγουν την ανάπτυξη προβιοτικών. Δηλαδή, ζωντανών βακτηρίων και ζυμομυκήτων που κάνουν καλό στο έντερο. Τα παίρνουμε αν καταναλώσουμε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (πχ γιαούρτι και ξινολάχανο), καθώς και μπανάνες, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες, κριθάρι και σίκαλη. Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, αλλά συνήθως στοχεύουν σε συγκεκριμένες συνθήκες.
  3. αν έχετε ένα κάλεσμα, μπορείτε να φάτε κάτι υγιεινό νωρίτερα, ώστε να μη φτάσετε στο τραπέζι πεινασμένοι. Βλέπετε, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα ξαναφάτε υπερβολικά και δεν θα αισθάνεστε καλά. Ένας άλλος τρόπος για να γλιτώσετε την υπερφαγία είναι να τρώτε αργά. Έτσι, ο εγκέφαλος είναι σε θέση να ‘στείλει’ το σήμα του κορεσμού.
  4. περιορίστε την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού, που μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον ερεθισμό του εντέρου -μετά την ανάστατη διατροφή των εορτών. Το μέτρο είναι το κλειδί. Να πίνετε καφέ, αλλά όχι πέντε ποτήρια την ημέρα.
  5. απλές τροφές όπως είναι οι μπανάνες, οι σούπες, τα κράκερ και το ρύζι, οι οποίες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να ‘ξεκουράσουν’ το στομάχι και τα έντερα. Θα βοηθηθούμε αν πιούμε και νερό (11 ποτήρια οι γυναίκες και 12 οι άνδρες), αλλά και αν καταναλώσουμε ζουμερά προϊόντα (αγγούρια, πορτοκάλια, σταφύλια και πεπόνια).

Αν σας βγάλει ο δρόμος σας, κάντε και λίγη άσκηση, καθώς έρευνες δείχνουν πως όσοι ασκούνται τακτικά ενδέχεται να έχουν καλύτερα βακτήρια του εντέρου από όσους δεν το κάνουν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα