Περιεδρικά Συρίγγια: Ανώδυνη και μόνιμη λύση με τη χρήση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Περιεδρικά Συρίγγια: Ανώδυνη και μόνιμη λύση με τη χρήση της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών .

Για την πάθηση που ταλανίζει ένα μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού (10 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού), τις αιτίες, τη διάγνωση, κυρίως, όμως τις μεθόδους αντιμετώπισης και τα οφέλη που αποκομίζει ο ασθενής, με τη βοήθεια που προσφέρει, πλέον, η τεχνολογία, στα χέρια των έμπειρων χειρουργών, μας μιλά ο Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Τι είναι τα Περιεδρικά Συρίγγια;

Το περιεδρικό (ή περιπρωκτικό συρίγγιο, fistula in ano) ονομάζουμε τη δημιουργία ενός «αφύσικου» δίαυλου επικοινωνίας, μεταξύ του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθό) και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Πρακτικά, αναφερόμαστε στη δημιουργία ενός μη φυσιολογικού πόρου επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του δέρματος, στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Ποιες είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισής τους;

Η κύρια αιτία δημιουργίας τους είναι η απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων, η οποία οδηγεί σε φλεγμονή, διόγκωση και τελικά στη δημιουργία περιεδρικού αποστήματος. Στατιστικά, περίπου το 80% των αποστημάτων εξελίσσεται σε συρίγγιο. Είναι, επίσης πολύ πιθανόν, ένα συρίγγιο να σχετίζεται και με νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τραυματισμούς, φυματίωση, κακοήθειες ή εκκολπωματίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα αρχικά συμπτώματα του αποστήματος περιλαμβάνουν τοπικό πρήξιμο, έντονο πόνο και πυρετό. Όταν το απόστημα παροχετευθεί, τα συμπτώματα αυτά αντικαθίστανται με την έκκριση υγρού, το οποίο ανάλογα με τη φάση της πάθησης, μπορεί να είναι πύον, κοπρανώδες υλικό, αιματηρό ή κίτρινο ορώδες. Τα συμπτώματα του συριγγίου έχουν κυκλική πορεία. Στην πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα καταλαγιάζουν σε λίγες ημέρες και μένει μόνο έκκριση υγρού, το οποίο σιγά σιγά καθαρίζει. Ο πάσχοντας θεωρεί ότι θεραπεύθηκε, ειδικά αν, σε πολλές περιπτώσεις, το εξωτερικό στόμιο κλείσει, εντελώς. Δυστυχώς όμως, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική γιατί τα συμπτώματα επιστρέφουν δριμύτερα, μιας και το εσωτερικό στόμιο του συριγγίου, το οποίο δε φαίνεται, έχει παραμείνει ανοικτό και συνεχίζει να τροφοδοτεί την κοιλότητα με υλικό από το έντερο.

Ποιοι είναι οι τρόποι διάγνωσης;

Η διαγνωστική φάση περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση της βλάβης και επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

  • Μαγνητική τομογραφία, η οποία ενδείκνυται για τον εντοπισμό βαθέων αποστημάτων.
  • Τρισδιάστατο (3D) ενδοπρωκτικό υπερηχοτομογράφημα το οποίο εντοπίζει την ανατομία του συριγγίου με πολύ μεγάλη ακρίβεια, σε σύγκριση με την μαγνητική τομογραφία. Η συγκεκριμένη εξέταση, μας δίδει πολλές περισσότερες πληροφορίες για την πάθηση, όπως, την αιτία του συριγγίου, την πορεία του (απεικονίζονται όλες οι διακλαδώσεις), καθώς επίσης και την ανατομική του σχέση με τους σφιγκτήρες.

Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης ; Υπάρχει οριστική λύση;

Η αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων επιτυγχάνεται μόνο με τη χειρουργική μέθοδο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και δη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, αποτελεί πλέον, το δυνατότερο όπλο στα χέρια των έμπειρων χειρουργών. Με τη χρήση της Video-assisted anal fistula treatment (VAAFT) ενδοσκοπικής μεθόδου, επιτυγχάνεται η εκ των έσω καταστροφή του συριγγώδους πόρου και των διακλαδώσεων αυτού, μέσω της οπτικής ίνας LASER.

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης της Video-assisted anal fistula treatment (VAAFT) για τον ασθενή;

Η ελάχιστα επεμβατική, ενδοσκοπική μέθοδος VAAFT παρουσιάζει σωρεία ωφελημάτων, έναντι της κλασσικής χειρουργικής μεθόδου, καθώς είναι αναίμακτη, ανώδυνη, δεν απαιτεί απεικονιστική εξέταση, δε χρειάζεται νοσηλεία και δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος ακράτειας, μετά την υποβολή της σε αυτήν, μιας και δεν προκαλεί βλάβη στους πρωκτικούς μύες.

Πόσο ασφαλή είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία την περίοδο του Covid – 19;

Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Περιστερίου, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού. Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα