Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Τα λόγια θεατή που δεν θα ξεχάσει ποτέ
Διαβάζεται σε 5'
Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, που πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Η Φάλαινα», άνοιξε την εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία, στο Θέατρο Νέος Ακάδημος.
- 05 Μαρτίου 2025 11:13
Ο γνωστός και ταλαντούχος ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης που υποδύεται με επιτυχία τον ρόλο του «Τσάρλι», ενός καθηγητή με νοσογόνο παχυσαρκία στην θεατρική παράσταση «Η Φάλαινα», μίλησε σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.
Ο κ. Δαδακαρίδης μοιράστηκε τις βαθύτερες συνειδητοποιήσεις για τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα άτομο με παχυσαρκία, στις οποίες τον οδήγησε ο μονόλογος του στο θεατρικό έργο «Η φάλαινα», σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία, που διοργάνωσε χθες, Τρίτη, στο Θέατρο Νέος Ακάδημος στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ.
«Το πρώτο πράγμα που με βοήθησε ο χαρακτήρας του Τσάρλι να καταλάβω, είναι πώς με επιπλέον 220 κιλά ένας άνθρωπος μπορεί να μετακινηθεί από τη μία πλευρά του δωματίου στην άλλη. Πώς λειτουργεί η ανάσα και όλα του τα ζωτικά όργανα, πώς μπορεί και ξυπνάει, πώς μπορεί να πηγαίνει καθημερινά στο μπάνιο; Και κάποια βαθύτερα πράγματα: δεν θέλει να ερωτευθεί; Δεν θέλει κάποιον να τον αγκαλιάσει; Να του πει μια καλή κουβέντα; Και κατάλαβα τελικά ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και οι άνθρωποι με έναν τρόπο συνεισφέρουν αρνητικά σε αυτό το πρόβλημα, όταν δεν καταλαβαίνουμε ή δεν ακούμε έναν άνθρωπο που πάσχει από τη νόσο», τόνισε ο ηθοποιός.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τη σημασία της σωστής κατανόησης της παχυσαρκίας ως νόσου και να ενισχύσει την ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις της.
Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης με τον συγκινητικό του μονόλογο στη «Φάλαινα» ανέδειξε τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μοναξιά και την αποξένωση των ανθρώπων με παχυσαρκία.
Ο ίδιος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία από τη μεταμόρφωσή του για την παράσταση αλλά και έκανε αναφορά σε ένα περιστατικό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη του, όταν ένας θεατής του εκμυστηρεύτηκε στο τέλος της παράστασης: «Φοβόμουν να έρθω να με δω».
Τα λόγια ήταν αποκαλυπτικά για τον Πυγμαλίωνα, καθώς του φανέρωσαν τόσο την ένταση των συναισθημάτων του ατόμου που πάσχει από τη νόσο, όσο και την ανάγκη για αλλαγή στην κοινωνική αντίληψη.
«Αυτό που είναι σίγουρα βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν κι εμένα και σας κι εσάς που ξυπνούν κάθε πρωί και αισθάνονται ότι ζουν μια κόλαση. Και ίσως μια κόλαση για την οποία δεν είχαν την επιλογή να την αποφύγουν. Σήμερα είμαστε εδώ γιατί κάποιοι επιστήμονες έχουν βρει τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν, σ’ αυτήν την τόσο δύσκολη καθημερινότητα ανθρώπων που πάσχουν από παχυσαρκία. Από τύχη δεν είμαστε αυτό που αποκαλούμε παχύσαρκοι άνθρωποι», πρόσθεσε ο ηθοποιός.
Η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών
Η καμπάνια της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ εστιάζει στην ανάδειξη της παχυσαρκίας ως χρόνιας, πολυπαραγοντικής και υποτροπιάζουσας νόσου που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης. Στόχος είναι να αναδειχθεί πως η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα απλώς προσωπικών επιλογών ή κακών συνηθειών.
Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την δημόσια υγεία παγκοσμίως επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και στην χώρα μας.
Η Patient Communication Manager της εταιρείας, Βιβιάννα Ζορμπά, δήλωσε ότι «το άτομο που ζει με παχυσαρκία δεν ευθύνεται για την νόσο του και μπορεί να απευθυνθεί στον γιατρό του για να σχεδιάσουν ένα πλάνο αντιμετώπισής της».
Η έγκριτη δημοσιογράφος, Μαρία Ακριβού, συντόνισε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις αντιλήψεις του κοινού γύρω από την παχυσαρκία, τις προσκλήσεις των ατόμων που ζουν με παχυσαρκία στην καθημερινότητά τους αλλά και το ρόλο της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας στην διαχείρισή της.
Στη συνέχεια, η Ξένια Κούρτογλου, Ιδρύτρια Focus Bari & Resilience Expert, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που ανέθεσε η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ στην FOCUS BARI. Τα αποτελέσματα φέρνουν στην επιφάνεια τις πεποιθήσεις των Ελλήνων τόσο για την αιτία όσο και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αναδεικνύοντας κυρίως την ατομική ευθύνη, τις κακές συνήθειες και τη συσχέτιση αυτών με την ψυχολογία των ατόμων.
Έπειτα το λόγο πήρε η κυρία Καλλιόπη Κώτσα, Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο ΑΠΘ και αναφέρθηκε στις υποκείμενες αιτίες της παχυσαρκίας που είναι πολυπαραγοντικές και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Υπογράμμισε ότι η παχυσαρκία είναι μια προοδευτική ασθένεια που επηρεάζει σχεδόν κάθε σύστημα του σώματος και τα περισσότερα άτομα με παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άλλες επιπλοκές και συννοσηρότητες. Επίσης τόνισε ότι η παχυσαρκία απαιτεί εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση και πως στη θεραπευτική φαρέτρα των ιατρών προστίθενται διαρκώς νέες και καινοτόμες λύσεις.
Ο Αντιπρόεδρος & Γενικός Διευθυντής της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, κύριος Σπύρος Φιλιώτης, στάθηκε στην ουσιώδη και επίμονη προσπάθεια της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ να παραμένει πιστή στο όραμα της: «Να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη».
Με αυτή την εκστρατεία, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ έχει ως στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη της Παχυσαρκίας ως χρόνιας νόσου, να μεταφέρει το μήνυμα πως το άτομο που ζει με παχυσαρκία δεν ευθύνεται και πως ο κατάλληλος σύμμαχος του είναι ο ιατρός. Μέσα από τη δύναμη της Συμμαχίας αυτής, θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της νόσου, συμπλήρωσε ο κος Σ. Φιλιώτης.