Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία

Διαβάζεται σε 3'
Ποια φαγητά δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί μας στην παραλία
ISTOCK

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που καλό θα ήταν να μην παίρνουμε μαζί μας στην παραλία, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταστούν επικίνδυνα για τον οργανισμό.

Οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι έχουν φτάσει στα ύψη και η παραλία αποτελεί μία όαση μέσα στα κύματα καύσωνα.

Ακόμα πιο απολαυστικό, όμως, είναι το γεύμα ή το ρόφημα που θα καταναλώσουμε μετά από μία δροσιστική βουτιά. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την επιλογή του φαγητού καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνουν ορισμένα τρόφιμα αλλά και την λειτουργία του ίδιου μας του οργανισμού.

Πριν επισκεφτούμε κάποια πλαζ ή ανοργάνωτη και κρυφή παραλία, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι. Είναι σημαντικό να έχουμε πάντα μαζί μας παγωμένο νερό το οποίο δροσίζει και ενυδατώνει τον οργανισμό αλλά και κάποια σνακ ή γεύματα που θα καταπολεμήσουν την λιγούρα. Δεν είναι όμως όλα τα φαγητά κατάλληλα για την παραλία.

Τι δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί σας στη θάλασσα

Λιπαρό κρέας

Κρέατα πλούσια σε λιπαρά όπως τα παϊδάκια, οι μπριζόλες ή το μπιφτέκι πρέπει να αποφεύγονται. Όσο δελεαστικά κι αν ακούγονται, έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο αλάτι ευνοώντας την αφυδάτωση. Δυσκολεύουν επίσης τη διαδικασία της πέψης εμποδίζοντάς μας να απολαύσουμε το μπάνιο μας χωρίς καούρες ή ανακάτεμα.

Τηγανιτά

Όπως και με τα πλούσια σε λιπαρά κρέατα, τα τηγανιτά είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από το σώμα μας, πόσο μάλλον τις πολύ ζεστές ημέρες.

Αλκοόλ

Αρκετοί είναι εκείνοι που δεν αποχωρίζονται την παγωμένη μπύρα τους όταν επισκέπτονται μία παραλία, ή άλλοι που θεωρούν απαραίτητο ένα δροσιστικό κοκτέιλ σε ένα beach bar. Πράγματι, και οι δύο είναι εξίσου απολαυστικές επιλογές, αλλά το αλκοόλ αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος προκαλώντας αφυδάτωση. Στην περίπτωση αυτή ας καταναλωθεί κάποιο άνευ αλκοόλ ποτό για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Intime

Φρέσκες σαλάτες

Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται. Πολλές φορές αποτελούν πηγές τροφιμογενών ασθενειών σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Protection. Το πλύσιμο των υλικών μπορεί να μειώσει την παρουσία βακτηριδίων, αλλά όχι να την εξαλείψει. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σε ζεστά περιβάλλοντα, όπως το αεροστεγές δοχείο που βάζουμε την σαλάτα.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πηγή τροφιμογενών ασθενειών iStock

 

Τροφές που περιέχουν μαγιονέζα

Ιδανικά τα τρόφιμα που έχουν σαν βάση την μαγιονέζα, θα ήταν καλό να μείνουν σπίτι. Η έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα όπως τροφική δηλητηρίαση.

Φρούτα που έχουμε κόψει από πριν

Κομμένα φρούτα στη παραλία iStock

Τα προκομμένα φρούτα είναι γνωστό πως περιέχουν τροφιμογενή παθογόνα, όπως η σαλμονέλα. Τα ροδάκινα, η παπάγια, το πεπόνι αλλά και το αγαπημένο πολλών, καρπούζι, είναι μερικά από τα φρούτα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Όταν τα φρούτα είναι κομμένα, ζεσταίνονται πιο γρήγορα και προσελκύουν τα έντομα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα