Ποιες ασθένειες μπορούμε να κολλήσουμε από το γυμναστήριο
Διαβάζεται σε 6'Μπορεί η άσκηση να είναι καλή για την υγεία μας, όμως το γυμναστήριο μπορεί να μην είναι, καθώς εντοπίζονται βακτήρια, μύκητες και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
- 11 Φεβρουαρίου 2025 06:33
Οι αλτήρες, τα βαράκια και κάθε μηχάνημα στο γυμναστήριο, όσο καθαρό και είναι, μπορεί να λειτουργήσει ως δεξαμενή μετάδοσης βακτηρίων, ιών και μυκήτων.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσετε τον κίνδυνο και να μην μολυνθεί από τα μικρόβια αυτά στην προπόνησή του.
Μακράν, οι πιο πλούσιοι σε μικρόβια χώροι σε κάθε γυμναστήριο είναι αυτοί που είναι ζεστοί και υγροί, όπως οι σάουνες, τα ντους, οι πισίνες και τα υδρομασάζ.
Εκτός από αυτά, όμως υπάρχουν και άλλοι χώροι του γυμναστηρίου που είναι επίσης γεμάτοι μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων που μπορεί να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πηγαίνετε.
Βασικά, οπουδήποτε υπάρχει ιδρώτας, υπάρχουν πιθανώς και μικρόβια.
Ο ιδρώτας είναι ένα πολύπλοκο μείγμα διαφόρων ουσιών, μεταξύ των οποίων βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, αμινοξέα και λιπίδια.
Αυτό τον καθιστά εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για βακτήρια και μύκητες, ακόμη και αφού έχει στεγνώσει από τις επιφάνειες.
Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε ιδρώτας στάζει από εσάς ή από άλλους ασκούμενους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα βακτήρια και τα μικρόβια για να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν.
Τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί που προκαλούν ασθένειες έχουν βρεθεί παντού σε έρευνες που έχουν γίνει: από τα δάπεδα των γυμναστηρίων και τα χερούλια στις πόρτες, τα βάρη και τις μπάρες, τα τιμόνια ποδηλάτων και διαδρόμων, τους πάγκους, τις καρέκλες και τα στρώματα γυμναστικής.
Ποιες ασθένειες μπορούμε να κολλήσουμε στο γυμναστήριο
Τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες και βρέθηκαν σε μελέτες ανάλυσης μικροβίων γυμναστηρίων, ήταν αυτά που προκαλούν δερματικές λοιμώξεις, όπως είναι ο Staphylococcus aureus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει χρυσίζων σταφυλόκοκκο ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA). Το βακτήριο αυτό μπορεί να είναι αβλαβές για τους υγιής, αλλά σε άτομα που έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό, μπορεί να τους στοιχίσει και τη ζωή τους.
Οι στομαχικές λοιμώξεις αποτελούν επίσης κίνδυνο, καθώς παθογόνα όπως η σαλμονέλα (που προκαλούν αδιαθεσία, διάρροια και εμετό) έχουν βρεθεί στον εξοπλισμό γυμναστηρίων.
Πολλά μικρόβια μπορούν επίσης να μεταδοθούν στο γυμναστήριο όταν βήχουμε ή αναπνέουμε έντονα. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν ιοί που ζουν στο σάλιο και την αναπνευστική μας οδό, μπορούν να εκτοξευθούν στον αέρα και στις επιφάνειες γύρω μας.
Έρευνες δείχνουν ότι μια σειρά από κοινές ιογενείς λοιμώξεις, όπως ο ρινοϊός (προκαλεί το κοινό κρυολόγημα), η γρίπη, ο κορονοϊός (Covid) και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), μπορούν να παραμείνουν στον αέρα ενός κλειστού γυμναστηρίου για ώρες. Μπορούν επίσης να παραμείνουν σε σκληρές επιφάνειες, όπως τα βαράκια, για αρκετές ημέρες.
Τα ρούχα που φοράτε στο γυμναστήριο μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσετε.
Πολλοί από εμάς γυμνάζονται με ακάλυπτο το δέρμα τους για να μην υπερθερμαίνονται.
Αυτό όμως μας εκθέτει σε κίνδυνο να κολλήσουμε μια σειρά από διαφορετικές δερματικές λοιμώξεις μετά την επίσκεψη στο γυμναστήριο.
Ορισμένες από τις πιο κοινές λοιμώξεις περιλαμβάνουν τις μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως είναι «το πόδι του αθλητή», τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (που προκαλεί τα κονδυλώματα του πελματιαίου τμήματος), καθώς και δερματικά εξανθήματα που προκαλούνται από σταφυλόκοκκο.
Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν πιο συχνά από τα αποδυτήρια, το ντους ή το υδρομασάζ.
Ενώ το γυμναστήριο μπορεί να είναι γεμάτο μικρόβια, ευτυχώς υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τις λοιμώξεις.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα μικρόβια του γυμναστηρίου
Ιδανικά, όλος ο εξοπλισμός άσκησης θα πρέπει να απολυμαίνεται συχνά. Αν και οι υπεύθυνοι των γυμναστηρίων υποτίθεται ότι καθαρίζουν τον εξοπλισμό άσκησης σε τακτική βάση, ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει ιδανικά να απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήστη, καθώς τα μικρόβια μπορούν να παραμείνουν σε μολυσματική κατάσταση στο πλαστικό, το ατσάλι και άλλες πολυμερείς σκληρές επιφάνειες για ώρες έως εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.
Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ένα αντισηπτικό μαντηλάκι για να απολυμαίνετε την επιφάνεια οποιουδήποτε εξοπλισμού πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πριν και αφού τον αγγίξετε, κάτι που θα προστατεύσει τους άλλους χρήστες από κάτι που έχετε εσείς.
Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό πριν και μετά την επίσκεψη στο γυμναστήριο είναι απαραίτητο, καθώς τα χέρια αποτελούν φορέα διακίνησης μικροβίων.
Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 70% αλκοόλη πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησής σας και μετά την έξοδό σας από το γυμναστήριο.
Τα βακτήρια ευδοκιμούν στις υγρές πετσέτες και στα δάπεδα των αποδυτηρίων και των ντους, γι’ αυτό μην μοιράζεστε ποτέ πετσέτες, χτένες ή ξυραφάκια.
Ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι σε γυμναστήριο ούτε για να αποφύγετε τα μικρόβια που ζουν στα δάπεδα των γυμναστηρίων ή των ντους.
Για να προστατευτείτε από τους αερομεταφερόμενους ιούς που μπορεί να υπάρχουν στο γυμναστήριο, εμβολιαστείτε και πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά τη γυμναστική σας.
Για την πρόληψη δερματικών λοιμώξεων, καλύπτετε πάντα τυχόν κοψίματα ή γρατζουνιές με επίδεσμο πριν ξεκινήσετε τη γυμναστική.
Επίσης, το ντους μετά την προπόνησή σας και το να φοράτε καθαρά ρούχα είναι τόσο αναζωογονητικό όσο και αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης τυχόν μικροβίων του δέρματος που προσλαμβάνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Τέλος, μην ξεχνάτε την υγιεινή του σάκου με τα σύνεργα γυμναστικής σας, καθώς περιέχει όλες τις πλούσιες σε μικρόβια πετσέτες και ρούχα άσκησης.
Για να μειώσετε τη συσσώρευση μικροβίων και τις μυρωδιές, θα πρέπει να την απολυμαίνετε κάθε μία ή δύο χρήσεις και τον σάκο σας.