Ποιο αλκοολούχο ποτό είναι το καλύτερο για την υγεία;
Διαβάζεται σε 3'Τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι μόνο ένα από τα αλκοολούχα ποτά διαφέρει από τα άλλα, όσον αφορά θέματα υγείας, αναφέρει ειδικός από τις ΗΠΑ.
- 04 Νοεμβρίου 2024 06:28
Μπορεί η περιστασιακή χρήση αλκοόλ να μην έχει συσχετιστεί με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όμως η συχνή κατανάλωση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, να μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμα και να μπλοκάρει τα οφέλη της δίαιτας απώλειας βάρους.
Η διακοπή της συχνής κατανάλωσης αλκοόλ είναι μια τάση που κερδίζει παγκοσμίως έδαφος, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν να μην καταναλώνουν αλκοόλ ή να μειώνουν τη χρήση του.
Η Ελλάδα, μάλιστα, κατατάσσεται στη, θετική σε αυτήν την περίπτωση, προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής λίστας στην κατανάλωση αλκοόλ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωσή του (-32%) την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ωστόσο, ακόμα και η περιστασιακή χρήση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κάποια βραχυπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία. Και υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα υγείας, ενώ παράλληλα θέλουν να πίνουν περιστασιακά και το ποτό τους.
Το αλκοολούχο ποτό που είναι καλύτερο για την υγεία
Η καλύτερη επιλογή γι’ αυτούς, σύμφωνα με όσα εξηγεί στη New York Post ο δρ Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος από την Καλιφόρνια, είναι η τεκίλα και καταθέτει τα επιστημονικά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.
Ο ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει ότι ενώ καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι καλή για την υγεία μας, το ποτό που παρασκευάζεται από το φυτό αγαύη, δηλαδή η τεκίλα, έχει χαμηλές συγκεντρώσεις από υδατάνθρακες και ζάχαρη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τεκίλα δεν εμπλέκεται στη διαδικασία της πέψης και έτσι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τόσο πολύ, όσο την αυξάνουν άλλα αλκοολούχα ποτά.
Συν τοις άλλοις, η τεκίλα είναι φυσικά απαλλαγμένη από γλουτένη και περιέχει τύπους προβιοτικών που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου μας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο δρ Sethi εξηγεί ότι όταν το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό μας και μετατρέπεται σε τοξίνη που μπορεί να βλάψει το γενετικό μας υλικό (DNA). Ενώ και η τεκίλα συμβάλει σε αυτήν τη διαδικασία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κάνει με πολύ πιο αργό ρυθμό.
«Η τεκίλα μεταβολίζεται σε ακεταλδεΰδη με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι άλλα αλκοολούχα ποτά. Αυτός ο βραδύτερος μεταβολισμός μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν λιγότερο hangover μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τεκίλας», εξηγεί ο δρ Sethi.
Ωστόσο, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, «αυτά τα οφέλη ισχύουν μόνο για την τεκίλα που προέρχεται από 100% αγαύη. Η ανάμειξη τεκίλας με ζαχαρούχα ποτά αναιρεί τα πιθανά πλεονεκτήματά της».
Όσον αφορά τη θερμιδική αξία, σε σύγκριση με ένα σφηνάκι βότκα, το οποίο περιέχει περίπου 96 θερμίδες, ένα σφηνάκι καθαρής τεκίλας έχει περίπου 64 θερμίδες, καθιστώντας την και πάλι την καλύτερη επιλογή.
Ο δρ Sethi διευκρίνισε ακόμα ότι «η τεκίλα μπορεί να είναι μεν η καλύτερη συγκριτική επιλογή αν θέλουμε οπωσδήποτε να καταναλώσουμε αλκοόλ, όμως η πιο υγιεινή επιλογή είναι να το αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο».