Ποιος αριθμός στο θερμόμετρο σημαίνει πως όντως έχουμε πυρετό

Διαβάζεται σε 4'
Ποιος αριθμός στο θερμόμετρο σημαίνει πως όντως έχουμε πυρετό
Εάν το θερμόμετρο δείξει από 38 βαθμούς και πάνω, έχουμε σίγουρα πυρετό. iStock

Ο τρόπος που μετράμε τη θερμοκρασία μας για να διαπιστώσουμε αν έχουμε πυρετό δεν είναι όσο απλός υποθέτουμε, σύμφωνα με γιατρούς.

Ο πυρετός προσδιορίζεται ως ‘αυξημένη συνολική θερμική ρύθμιση του σώματος’ που προκύπτει ως απάντηση στη ‘μάχη’ του σώματος μας να καταπολεμήσει κάποιο είδος μόλυνσης.

Όποιος αριθμός άνω της μέσης φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος υποδηλώνει την ύπαρξη του.

Ή τουλάχιστον αυτό γνωρίζαμε έως τώρα.

Η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΟΥ 1851 ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΝΟΔΕΥΕ ΕΩΣ ΤΟ 2020

Όλα ξεκινούν από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Που δεν είναι ίδια για όλους. Ο Γερμανός παθολόγος, Καρλ Ράινχολντ Αουγκούστ Βούντερλιχ ήταν αυτός που είχε προσδιορίσει το όριο των 37 βαθμών, ως μέση κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.

Είχε προηγηθεί μελέτη σε δείγμα 25.000 ανθρώπων. Η θερμοκρασία τους κυμαινόταν από 36.2 έως 37.5 βαθμούς.

Οι μετρήσεις και το ‘πόρισμα’ είχαν προκύψει το 1851. Τότε το προσδόκιμο ήταν τα 38 έτη.

Έκτοτε κάναμε τις εκτιμήσεις μας, βάσει αυτού του δεδομένου.

Ώσπου το 2020 δημοσιεύτηκε έρευνα που διενήργησε η Ιατρική Σχολή του Stanford και ανέφερε πως η μέση θερμοκρασία μας μειώνεται κατά 0.03 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.

Το ακριβές αίτιο της πτώσης δεν εντοπίστηκε.

Η πιθανότερη εξήγηση αφορούσε την αλλαγή στη μικροβιολογική μας ‘σύσταση’, βάσει των αλλαγών που προκύπτουν μέσα στα χρόνια στο περιβάλλον που ζούμε, την επαφή με μικροοργανισμούς και φυσικά την τροφή.

Πλέον φυσιολογικές θερμοκρασίες σώματος θεωρούνται αυτές από τους 36.1 βαθμούς Κελσίου έως τους 37.2.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ

Η θερμοκρασία του σώματος μας τείνει να είναι κατά 0.5 βαθμούς υψηλότερη την ημέρα, από ό,τι τη νύχτα, ενώ μπορεί να αυξηθεί μέσω της κίνησης, της λήψης αντισυλληπτικών, του συναισθηματικού στρες, του φαγητό και φυσικά, της ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, επηρεάζεται από τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Αυξάνεται ελαφρά μετά την ωορρηξία.

Γενικά, η θερμοκρασία μας ανεβαίνει και μετά έναν εμβολιασμό -ως φυσιολογική και αναμενόμενη συνέπεια, όπως ο οργανισμός μας δουλεύει για να μας προστατεύσει στο μέλλον-, όπως και όταν είμαστε αφυδατωμένοι.

Ρόλο παίζει και η θερμοκρασία του χώρου στον οποίον βάζουμε θερμόμετρο.

Αν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για το στόμα, ο αριθμός που βλέπουμε επηρεάζεται από το αν έχουμε πιει κάτι παγωμένο λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ή αν αναπνέουμε από το στόμα.

Για αυτό και οι επαγγελματίες υγείας λένε πως η ένδειξη στο θερμόμετρο δεν αρκεί για να καταλάβουμε αν ασθενούμε. Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν αν έχουμε άλλα συμπτώματα, όπως είναι οι πόνοι στους μυς ή η μειωμένη όρεξη.

ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΥΡΕΤΟ

Το παγκοσμίως αποδεκτό δεδομένο είναι πως όποιος έχει θερμοκρασία σώματος από 38 βαθμούς και πάνω, έχει πυρετό που υποδηλώνει ασθένεια.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί που μίλησαν στο CBS News, το ίδιο πρότυπο ισχύει και για τα παιδιά.

Οι γονείς οφείλουν να είναι πιο προσεχτικοί με τα νεογέννητα, καθώς στα βρέφη κάτω των 3 μηνών το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Η γενική οδηγία είναι πως οφείλουν να παρατηρούν και τη συμπεριφορά των μωρών.

Εάν ωστόσο, το βρέφος κάτω των 3 μηνών έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη των 38 βαθμών, οι γονείς επικοινωνούν με το γιατρό άμεσα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ  ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ

Οι γιατροί συμβουλεύουν την αντιμετώπιση του πυρετού στο σπίτι με ξεκούραση, ενυδάτωση και μπάνια. Προτείνουν και την πρόσληψη ακεταμινοφαίνης ή ιβουπροφαίνης, στις κατάλληλες δόσεις -ανάλογα με το βάρος μας. Αν δεν ξέρουμε ποιες είναι αυτές, επικοινωνούμε με γιατρό.

Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουμε ιατρική βοήθεια εάν, μαζί με τον πυρετό, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, ευαισθησία στο φως, σύγχυση, πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή έντονο κοιλιακό άλγος.

Αν ο πυρετός επιμένει για τρεις ημέρες, καλούμε επίσης, γιατρό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα