Ποιος ο ρόλος της βιοηθικής στην ανάπτυξη των συστημάτων υγείας

Ποιος ο ρόλος της βιοηθικής στην ανάπτυξη των συστημάτων υγείας
Ο Jeffrey Kahn, Διευθυντή της Έδρας Andreas C. Dracopoulos στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ο Jeffrey Kahn, Διευθυντής της Έδρας Andreas C. Dracopoulos στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μιλά στο NEWS 24/7 για τη βιοηθική και την σημασία της στον τομέα της υγείας.

Η βιοηθική, αποτελεί μια έννοια αρκετά δυσνόητη για τους περισσότερους από εμάς. Όμως είναι μια διαδικασία απαραίτητη ώστε να γίνει εφικτή ανάπτυξη της επιστήμης χωρίς να προσβάλλει την ανθρώπινη υπόσταση. Ειδικά στον τομέα της υγείας η συμβολή της θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Ο Jeffrey Kahn, Διευθυντής της Έδρας Andreas C. Dracopoulos στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μιλά στο NEWS 24/7 για τη βιοηθική και την σημασία της στην ανάπτυξη φαρμάκων αλλά και των εμβολίων για τον κορονοϊό.

Κύριε Kahn, o τομέας των κλινικών μελετών, θεωρείται η βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν την ορθότητα των πρακτικών που χρησιμοποιούνται και θέτουν αρκετά ηθικά διλήμματα. Ποια είναι η γνώμη σας;

Οι κλινικές δοκιμές αντιπροσωπεύουν τα τελευταία στάδια της έρευνας για την απόκτηση πληροφοριών, που απαιτούνται για την έγκριση της υπεύθυνης ρυθμιστικής αρχής, προκειμένου να διατεθούν νέες θεραπείες ή ιατρικές συσκευές για χρήση από ασθενείς.

Αυτή η διαδικασία προβλέπει ότι κάποιοι άνθρωποι, αποδέχονται πιθανούς κινδύνους προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα που θα ωφελήσουν τον γενικότερο πληθυσμό.

Αυτό εγείρει δύο κρίσιμα ηθικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν:

1. πόσος κίνδυνος είναι αποδεκτός σε σχέση με τα πιθανά οφέλη; και

2 πόσο πιθανό είναι οι συμμετέχοντες στην έρευνα να συνειδητοποιήσουν πιθανά οφέλη καθώς και πιθανές βλάβες από τη συμμετοχή τους.

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις καθορίζονται από επιτροπές που είναι οι υπεύθυνες για την εκπόνηση της έρευνας και πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε προτεινόμενη διαδικασία, προτού μπορέσουν να βρεθούν τα άτομα που θα συμμετάσχουν.

Οι δε συμμετέχοντες, πρέπει να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τι συνεπάγεται η έρευνα, ποιους κινδύνους ενέχει, πώς θα τους αντιμετωπιστούν και ούτω καθεξής, και στη συνέχεια πρέπει να συμφωνήσουν εθελοντικά να συμμετάσχουν.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ενήμερη συγκατάθεση και αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή της ερευνητικής διαδικασίας για την αντιμετώπιση των ηθικών ζητημάτων.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η άμεση χρήση τους ήταν ουσιαστικά η τελευταία φάση μιας κλινικής μελέτης που έγινε με δισεκατομμύρια συμμετέχοντες; Ποιο είναι το σχόλιό σας για την όλη διαδικασία;

Υπάρχουν πάντα πληροφορίες που λαμβάνονται από την χρήση των φαρμάκων, μετά την έγκριση τους και την έναρξη χρήσης από τους ασθενείς.

Οι κλινικές δοκιμές μπορούν να καταγράψουν μόνο περιορισμένο αριθμό ατόμων – και ελπίζουμε σε μια διαδικασία η οποία προβλέπει την αντιπροσωπευτικότητα των πληθυσμών που τελικά θα χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία. Τα εμβόλια Covid αντιπροσωπεύουν μια εκδοχή αυτής της κατάστασης, αλλά περιλάμβαναν εμπειρία και πληροφορίες που αποκτήθηκαν από την χορήγηση σε πολλά εκατομμύρια -αν όχι δισεκατομμύρια- ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί.

Έτσι ήταν εφικτό να διαπιστωθούν οι πολύ σπάνιες παρενέργειες ή οι επιπτώσεις, σχετικά γρήγορα – μια εμπειρία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Καταλαβαίνουμε ότι οι κλινικές δοκιμές ήταν πολύ περιορισμένες για να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Η ανάπτυξη πολιτικών υγείας απαιτεί τη συμμετοχή πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων. Ποιες πιστεύετε ότι είναι αυτές, και επιπλέον ποιο είναι το πλαίσιο που πρέπει να θέσει μια ομάδα βιοηθικής; Πιστεύετε ότι εφαρμόζεται αυτί από τα Συστήματα Υγείας;

Αυτή είναι μια καλή και σημαντική ερώτηση. Νομίζω ότι η ανάπτυξη πολιτικών υγείας χρειάζεται τη συμβολή ειδικών στη δημόσια υγεία, την οικονομία, τη βιοηθική, την πολιτική, ενώ συχνά παραβλέπεται – το κοινό που επηρεάζεται.

Η Βιοηθική μπορεί να φέρει τις προσεγγίσεις της σε αυτές τις συζητήσεις, ειδικά προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, με επίκεντρο την ηθική και την πολιτική δημόσιας υγείας.

Και μια πιο προσωπική ερώτηση: έχετε αντιμετωπίσει ηθικά διλήμματα όταν σας ζητήθηκε η γνώμη σας; Επηρεάζει ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα τον ρόλο του συμβούλου;

Κάθε φορά που με συμβουλεύονται για ζητήματα δεοντολογίας, προσπαθώ πολύ αυστηρά να εφαρμόσω τις προσεγγίσεις που έχω μάθει και ανέπτυξα όλα τα προηγούμενα χρόνια, ως μελετητής και ως κάποιος που ασχολείται με τη διαδικασία της πολιτικής για την υγεία. Για μένα αυτό σημαίνει να εστιάσω στο θέμα που μου τίθεται, στις πτυχές της ερώτησης και στην εκπαίδευσή μου στη φιλοσοφία και τη δημόσια υγεία, και όχι στην προσωπικότητα του ατόμου που ρωτά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα