Ποιος πόνος ανακουφίζεται με πάγο και ποιος με θερμότητα
Στην προσπάθεια μας να ανακουφιστούμε από μια ενόχληση που είναι χρόνια ή μόλις την προκαλέσαμε, χρησιμοποιούμε πάγο. Ή θερμότητα. Ας δούμε πότε χρειάζεται τι.
- 21 Μαρτίου 2023 08:39
Η πρώτη αντίδραση σε μικροτραυματισμό, όπως ένα διάστρεμμα, είναι να πάρουμε λίγο πάγο (ή μια συσκευασία με φασολάκια που έχουμε στον καταψύκτη) και να εναποθέσουμε στο σημείο που πονάμε.
Κάνουμε όμως, καλό στο σώμα μας;
Όπως εξηγεί το Life Hacker, όταν ‘γυρίζουμε’ το πόδι ή τραβάμε έναν μυ, το σώμα μας ενεργοποιεί μια διαδικασία που λέγεται ‘φλεγμονή’. Αυτή είναι που κάνει την τραυματισμένη περιοχή να πρήζεται, να κοκκινίζει και να πονάει.
Όλα αυτά γίνονται για συγκεκριμένους λόγους.
- Το πρήξιμο (οίδημα) φέρνει εξτρά κύτταρα του ανοσοποιητικού στην πληγωμένη περιοχή και έτσι αρχίζει η αποκατάσταση. Συνήθως κάνει και άκαμπτο το σημείο (‘κλειδώνει’), για να το προστατεύσει από περαιτέρω ζημιά.
- Ο πόνος είναι που μας οδηγεί στο να αφήσουμε στην ησυχία της την περιοχή, για να ξεκουραστεί.
Μόνο που η φλεγμονή δεν είναι πάντα καλό πράγμα.
Εάν το οίδημα είναι μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.
Και ενώ ο πόνος μας σταματά από το να χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο σημείο, συνήθως νιώθουμε καλύτερα όταν δεν πονάμε. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δεν κουνάμε την πληγωμένη περιοχή.
Τι συμβαίνει στο σώμα, όταν βάζουμε πάγο
Ο πάγος βοηθά να μειωθούν τα κακώς κείμενα της φλεγμονής. Μουδιάζει το σημείο και έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε τον πόνο πιο εύκολα -απλά και οικονομικά.
Επιπροσθέτως, αποτρέπει το σώμα από το να διογκώσει τους ιστούς, κάτι που θα συνέβαινε διαφορετικά, ενώ μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σχηματισμού μώλωπα και αιματώματος.
Πάμε τώρα, και στα μειονεκτήματα του πάγου, που συνήθως είναι το γιατρικό όταν χρησιμοποιείται αμέσως μετά έναν μικροτραυματισμό.
Άπαξ και μειωθεί το πρήξιμο, συνεχίζεται η διαδικασία επούλωσης. Ο πάγος μπορεί να αυξήσει τον πόνο, όταν πρόκειται για μύες, κράμπες ή ‘κόμπους’. Τείνει να επιδεινώνει τη δυσκαμψία και τις μυικές κράμπες.
Άρα, είναι καλό να βάζουμε πάγο αμέσως μετά ένα μικροτραυματισμό, αλλά είναι χρήσιμο να αποφύγουμε τις πιθανότητες να πάθουμε κρυοπαγήματα, κάτι που μπορεί να συμβεί με την εκτεταμένη χρήση.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως είναι χρήσιμο να αποσύρουμε για 20 λεπτά τον πάγο, αφότου μουδιάσει η περιοχή.
Πότε χρειάζεται το σώμα έχει ανάγκη τη θερμότητα
Όταν θερμαίνουμε μια περιοχή, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνεται η ροή του αίματος. Ως εκ τούτου, αν εφαρμόσουμε θερμότητα σε ένα διάστρεμμα, το πρήξιμο και ο πόνος θα αυξηθούν.
Εφόσον όμως, φύγει η αρχική φλεγμονή, η ζέστη βοηθά την επούλωση.
Η κίνηση και η θερμότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη μετακίνηση του αίματος και των θρεπτικών ουσιών εκεί που πρέπει να πάνε και για την προστασία του τραυματισμένου μέρους του σώματος, ώστε να μη γίνει άκαμπτο και να μην πονά, ενώ θεραπεύεται.
Η θερμότητα μπορεί επίσης, να μειώσει τον πόνο και τη δυσκαμψία σε τραυματισμούς των μυών. Εάν οι μύες της πλάτης σας πονούν μετά από μια βαριά προπόνηση, η ζέστη είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε.
Εάν ξυπνήσατε με ένα ‘πιάσιμο’ στον αυχένα και τους μυς να είναι δύσκαμπτοι, η ζέστη είναι η λύση σας.
Πότε θέλουμε πάγο και πότε ζέστη
Ο πάγος συνιστάται για τις πρώτες 24 έως 72 ώρες μετά έναν τραυματισμό. Η ζέστη είναι για μετά. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας.
Εάν η τραυματισμένη περιοχή είναι κόκκινου χρώματος, εκπέμπει θερμότητα και έχει πρήξιμο (συν πόνο) βάζουμε πάγο. Αν δεν έχει τίποτα από τα παραπάνω, χρησιμοποιούμε τη θερμότητα.
Οι τραυματισμοί που ανταποκρίνονται καλά στον πάγο είναι αυτοί που αφορούν βλάβη ιστού (τράβηγμα, σχίσιμο, σπάσιμο).
Στη ζέστη ανταποκρίνονται καλά οι χρόνιοι και ενοχλητικοί πόνοι, οι σπασμοί και οι κράμπες.
Ακολουθούν συγκεκριμένα παραδείγματα
- Ο πόνος στους μυς της πλάτης ανακουφίζεται με θερμότητα (ως άνθρωπος που ζω αγκαλιά με θερματική αναλγητική κρέμα, αφού έχω πάντα ενοχλήσεις στην πλάτη, επιβεβαιώνω).
- Οι ‘κόμποι’ στους μυς ‘ηρεμούν’ με ζέστη.
- Οι πόνοι που νιώθουμε μετά μια βαριά άσκηση θέλουν ζέστη για να χαλαρώσουν.
- Το τράβηγμα σε μυ θέλει πάγο.
- Το διάστρεμμα στον αστράγαλο ή άλλη άρθρωση ‘χαλαρώνει’ με πάγο.
- Οι σοβαροί, πρόσφατοι μώλωπες υποχωρούν με πάγο που βοηθά να γλιτώσουμε από θρόμβο.
- Ο πόνος στη μέση συχνά ανταποκρίνεται στη θερμότητα, γιατί συνήθως σχετίζεται με μυς.
- Ευαίσθητα, πρησμένα, κόκκινα και ζεστά σημεία του σώματος που προκύπτουν έπειτα από τραυματισμό, θέλουν πάγο.
Αν επιμένει η ενόχληση ή ο πόνος, προφανώς και επισκεπτόμαστε γιατρό.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις