Πώς να προστατευτούμε από το κρύο – Τα προειδοποιητικά σημάδια
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην εμφανίσουμε κρυοπαγήματα ή υποθερμία. Ο βασικός εξοπλισμός και ποια μέρη του σώματός μας πρέπει να καλύπτουμε
- 04 Ιανουαρίου 2020 08:45
Νέο κύμα ψύχους αναμένουμε από αύριο και όσο κι αν αντέχουμε το κρύο ή διασκεδάζουμε με τη χιονόπτωση, δε σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε και πολύ «χαλαροί» σε αυτό το καιρικό φαινόμενο. Βασικός εξοπλισμός: το καλό ντύσιμο το οποίο εξασφαλίζει στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και φυσικά προστατεύει από τον ψυχρό αέρα.
Οι δύο σημαντικότεροι κίνδυνοι από το κρύο είναι τα κρυοπαγήματα, δηλαδή το πάγωμα συγκεκριμένων ιστών του οργανισμού (συνήθως τα δάκτυλα) και η υποθερμία, δηλαδή η υποχώρηση της θερμοκρασίας του σώματος μειώνεται κάτω από τους 35 °C. Επειδή λοιπόν είναι ιδιαίτερα πιθανό μια και είναι ήμερες αργιών να βγούμε από το σπίτι, καλό είναι να συμβουλευόμαστε την πρόγνωση του καιρού.
Να επισημάνουμε δε ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη θερμοκρασία που θεωρείται επικίνδυνη. Κατά συνέπεια, πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε τόσο τη θερμοκρασία όσο και την ταχύτητα του αέρα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το δυνατό και ψυχρό αέρα είναι ο καιρός που απειλεί περισσότερο την υγεία.
Καλύπτουμε το θώρακά μας
Η διατήρηση της θερμοκρασίας στην περιοχή του θώρακα έχει μεγάλη σημασία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο υποθερμίας διασφαλίζοντας παράλληλα τη ροή θερμού αίματος προς τα άκρα. Το ιδανικό ντύσιμο εξαρτάται από το βαθμό της φυσικής δραστηριότητας κατά την έκθεσή στο κρύο αλλά και τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτό.
Ενδεικτικά, αν δεν έχετε σκοπό να κινηθείτε αρκετά, φορέστε ένα μπουφάν που περιέχει πούπουλα. Προσπαθήστε επίσης να φοράτε αρκετές στιβάδες ρούχων και όχι λίγα χοντρά ρούχα. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόσετε κατάλληλα την ένδυσή σας αν παρατηρηθεί μία απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία ή αν ασκηθείτε και αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος. Τ
α ρούχα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας πρέπει να είναι υδατοαπωθητικά με σκοπό να μην επιτρέπουν συσσώρευση του ιδρώτα και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συνθετικά ρούχα που οι ίνες περιέχουν πολυεστέρα, πολυαιθυλένιο και πολυπροπυλένιο, καθώς και οι φυσικές ουσίες όπως το μαλλί, αποτελούν καλές επιλογές για τα ρούχα μας στο έντονο κρύο.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν επίσης ότι τα βαμβακερά πρέπει να αποφεύγονται κατά τον ψυχρό καιρό, ιδιαίτερα αν ιδρώνουμε αρκετά ή αν υπάρχει κίνδυνος να βραχούμε. Το βαμβάκι μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού και στεγνώνει πιο αργά από τα συνθετικά και το μαλλί, με αποτέλεσμα να ψυχραίνει τον οργανισμό, κάτι που προφανώς δεν είναι επιθυμητό.
Ένα από τα ρούχα που θα φορέσουμε πρέπει να είναι το μάλλινο πουλόβερ, καθώς αυτό βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Η τελευταία στιβάδα ρούχων πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ένα αντιανεμικό μπουφάν. Το τελευταίο προστατεύει τον οργανισμό από τις ισχυρές ριπές ψυχρού αέρα, οι οποίες μπορεί να απομακρύνουν τη θερμότητα από το σώμα μας.
Προτιμήστε επίσης πιο άνετα ρούχα και αποφύγετε τα στενά ή κολλητά, καθώς τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.
Προστατεύουμε το άκρα
Κατά τη διάρκεια μιας ψυχρής μέρας είναι σημαντικό να καλύψουμε τα άκρα μας καθώς αυτά είναι τα σημεία στα οποία εμφανίζονται συνήθως κρυοπαγήματα. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, τα αυτιά και η μύτη είναι τα σημεία που κινδυνεύουν περισσότερο. Φορέστε μάλλινο ή συνθετικό σκούφο, ζεστές μπότες και κασκόλ για να προστατεύσετε τα αυτιά, τα δάκτυλα και το πρόσωπό σας από το κρύο.
Για τα χέρια προτιμήστε τα μάλλινα γάντια καθώς αυτά προσφέρουν την υψηλότερη προστασία και διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματος υψηλή για μεγαλύτερη διάρκεια.
Τα 2 ή 3 ζευγάρια κάλτσες προσφέρουν συνήθως περισσότερα οφέλη συγκριτικά με το 1 ζευγάρι, ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται με στενά παπούτσια που ασκούν πίεση, γιατί έτσι εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Ιδιαίτερα τα παιδιά είναι σημαντικό να φορούν σκούφο στο έντονο κρύο, καθώς τα κρυοπαγήματα στα αυτιά αποτελούν το συχνότερο τραυματισμό που σχετίζεται με τον ψυχρό καιρό σε αυτές τις ηλικίες.
Βρέφη και Ηλικιωμένοι
Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον ψυχρό καιρό, καθώς η λειτουργία των μηχανισμών διατήρησης της σωστής θερμοκρασίας του οργανισμού έχει μειωθεί με την ηλικία. Τα βρέφη διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο από το κρύο καθώς λόγω του αυξημένου μεγέθους του κεφαλιού σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, χάνουν αρκετή θερμότητα στην περιοχή αυτή.
Θα πρέπει λοιπόν μωρά και ηλικιωμένοι να είναι σχολαστικά ντυμένοι. Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί επίσης να παρουσιάζουν δυσκολίες στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, επομένως πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα στον ψυχρό καιρό. Οι ασθενείς με διαβήτη, για παράδειγμα, έχουν συχνά νευρικές βλάβες στα άκρα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιληφθούν εύκολα τις σημαντικές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε το Αλκοόλ και το Κάπνισμα
Το αλκοόλ αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο κρυοπαγήματος, ωστόσο ο σημαντικότερος κίνδυνος από την κατανάλωσή του είναι ότι επηρεάζει την ικανότητα να αντιληφθούμε πότε πρέπει να αναζητήσουμε προστασία από το κρύο. Το κάπνισμα, προκαλεί σύσπαση των αγγείων, γεγονός που επίσης ενισχύει τον κίνδυνο κρυπαγήματος. Αν είστε καπνιστής, προσπαθήστε να αποφύγετε το κάπνισμα πριν την έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Προειδοποιητικά Σημάδια
Αν παρατηρήσετε ότι κάποιο από τα δάκτυλά σας είναι ιδιαίτερα ψυχρό αλλά δεν έχει μουδιάσει, πρέπει να προβείτε σε συγκεκριμένες ενέργειες για να διασφαλίσετε ότι η κατάσταση αυτή δεν θα εξελιχθεί σε κρυοπάγημα. Τοποθετήστε τα δάκτυλα στις μασχάλες ή κάντε έντονες κινήσεις για να αυξήσετε τη θερμοκρασία τους.
Αν, ωστόσο, διαπιστώσετε ότι έχει μειωθεί η αισθητικότητα σε κάποιο άκρο ή έχει λευκή ή ωχρή χροιά, κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη εμφανιστεί κρυοπάγημα. Στις κατάλληλες συνθήκες ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει κρυοπαγήματα σε λιγότερο από 1 λεπτό.
Όταν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα, μπείτε γρήγορα στο σπίτι και φορέστε περισσότερα ρούχα. Αν το κρυοπάγημα δεν υποχωρήσει, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
Οι ενδείξεις της υποθερμίας δεν είναι το ίδιο εύκολο να ανιχνευθούν. Συνήθως ξεκινά με ανεξέλεγκτο ρίγος που ακολουθείται από αποπροσανατολισμό, διαταραχές της ομιλίας, υπνηλία και αίσθημα εξάντλησης.
Αν παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα, μπείτε γρήγορα στο σπίτι και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, καθώς η επαναφορά της θερμοκρασίας του σώματος εντός φυσιολογικών ορίων είναι κάτι που δεν μπορείτε να επιτύχετε μόνοι σας.