Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν πονοκέφαλο, πώς θα τον αποφύγουμε

Διαβάζεται σε 5'
Πώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν πονοκέφαλο, πώς θα τον αποφύγουμε
ISTOCK

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις υψηλές θερμοκρασίες και την επίδρασή τους στην ημικρανία και άλλους τύπους κεφαλαλγίας.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ζέστη που προβλέπεται από τους μετεωρολόγους για τις επόμενες ημέρες, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να αυξηθούν οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, σύμφωνα με ειδικούς.

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται συχνά από αλλαγές στη βαρομετρική πίεση και την υγρασία και αυτές οι 3 αλλαγές στο περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ειδικά σε όσους πάσχουν από ημικρανία.

Κι αυτό διότι στην ημικρανία δεν αρέσουν καθόλου οι απότομες αλλαγές, σύμφωνα με την Jessica Ailani, νευρολόγο και διευθύντρια του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο MedStar Georgetown της Ουάσιγκτον.

«Ως εκ τούτου, για να μειωθεί η ένταση, θα πρέπει να κρατάτε σταθερές άλλες συνήθειες, όπως για παράδειγμα να κοιμάστε την ίδια ώρα, να τρώτε το ίδιο φαγητό κ.λπ.», συμπληρώνει.

Πώς η ζέστη προκαλεί πονοκέφαλο

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο η ζέστη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αν και μπορεί να οδηγήσει σε διεργασίες που είναι γνωστό ότι προκαλούν πονοκέφαλο.

Η ακραία αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου και να τραβήξει τα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό πόνο, εξηγεί η Elizabeth Loder, διευθύντρια του τμήματος Κεφαλαλγίας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Σε ακραίες περιπτώσεις, η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Narayan Kissoon, νευρολόγο της Mayo Clinic.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνεται η λειτουργία των κυττάρων, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση της δραστηριότητας στα κέντρα πόνου του εγκεφάλου.

Πονοκέφαλος λόγω καύσωνα
Πονοκέφαλος λόγω καύσωνα iStock

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πονοκεφάλου και ημικρανίας

Ο πονοκέφαλος είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών, δήλωσε η Loder, ενώ η ημικρανία είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί πονοκεφάλους.

«Είναι σαν τη διαφορά ανάμεσα στο φτέρνισμα (που πιθανώς είναι αλλεργία) και στο κρυολόγημα (που είναι μια συγκεκριμένη ιογενής ασθένεια)», λέει στην Washington Post ο Cherubino Di Lorenzo, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης.

Οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με ημικρανία βιώνουν πονοκεφάλους εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως το άγχος, η αφυδάτωση, η έλλειψη ύπνου και φυσικά η ζέστη, συμφωνούν όλοι οι ειδικοί.

Οι γυναίκες υποφέρουν από ημικρανία περισσότερο από τους άνδρες.

Η ημικρανία συνήθως συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, κόπωση, ζάλη και υπερευαισθησία στο φως ή τον ήχο.

Η ζέστη, όμως, είναι απίθανο να προκαλέσει πονοκέφαλο και σε όσους δεν πάσχουν συνήθως από ημικρανία, δήλωσε η Loder.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι το σημάδι μιας πιο σοβαρής και σχετιζόμενης με τη ζέστη ασθένειας, όπως η θερμική εξάντληση ή η θερμοπληξία.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε έγκαιρα αυτά τα συμπτώματα και να τα προλαμβάνεται με ενυδάτωση και την παραμονή σας σε δροσερά μέρη.

Πρόκειται απλώς για αφυδάτωση;

Η αφυδάτωση μπορεί σίγουρα να επιδεινώσει την ικανότητα του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει τη ζέστη, αλλά δεν είναι απαραίτητα η αιτία του πονοκεφάλου που προκαλείται από αυτήν, συμφωνούν οι ειδικοί.

Η ακραία ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή ηλεκτρολυτών (καλίου, νατρίου κ.λπ.), καθώς το σώμα χάνει νάτριο μέσω της εφίδρωσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αναπληρώνετε με ηλεκτρολύτες και φυσικά με νερό.

Παρ’ όλα αυτά, οι πονοκέφαλοι λόγω ζέστης μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και όταν κάποιος είναι καλά ενυδατωμένος.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα

Απλώς να μην ξεχνάτε ότι η ζέστη θέλει ειδική διαχείριση και να θυμάστε τα πρώτα συμπτώματα.

Ένας πονοκέφαλος που προκαλείται από τη ζέστη, ειδικά αν δεν πάσχετε από ημικρανία, είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν σύντομα να χειροτερέψουν.

  • Απομακρυνθείτε από τη ζέστη και προσπαθήστε να δροσιστείτε με ένα κρύο ρόφημα ή μια παγοκύστη.
  • Αναζητήστε κλιματισμό σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια του καύσωνα.
  • Πίνετε νερό και ποτά με ηλεκτρολύτες για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναπληρώσει τους ηλεκτρολύτες.
  • Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις στρατηγικές που συνήθως σας βοηθούν να διαχειριστείτε έναν πονοκέφαλο, όπως το να ξαπλώσετε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κλειστά μάτια.
  • Μειώστε το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση, αλλά και τα ροφήματα με ζάχαρη.
  • Αποφύγετε επίσης τις υπαίθριες προπονήσεις κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών.

«Μπορεί να φαίνεται ασήμαντη η συμβουλή συμβουλή, καθώς είναι κάτι δεδομένο, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις έντονου πονοκεφάλου που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, συνέβησαν σε όσους δεν ακολούθησαν αυτόν τον κανόνα της κοινής λογικής», δήλωσε ο Di Lorenzo.

Εάν χρειάζεται να βγείτε έξω, τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο είναι χρήσιμα προληπτικά μέτρα.

Για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, υπάρχουν αρκετά δοκιμασμένα φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη.

Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία «ριπτάνες», τα οποία δεσμεύουν τους υποδοχείς σεροτονίνης και εμποδίζοντας την απελευθέρωση ουσιών που διεγείρουν τη νευρική δραστηριότητα.

Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν σε ένα άτομο με ημικρανία που έχει έξι ή περισσότερες ημέρες ανά μήνα με οποιονδήποτε πονοκέφαλο, να λαμβάνει προληπτική φαρμακευτική αγωγή για να μειώσει τις ημέρες που έχει πονοκέφαλο.

Για όσους πάλι ταλαιπωρούνται με τον πονοκέφαλο, υπάρχουν και τα ειδικά κέντρα κεφαλαλγίας σε δημόσια νοσοκομεία, όπως το «Αιγινήτειο» και ο «Ευαγγελισμός».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα