Πώς συντηρείται η σορός του Πάπα μέχρι την κηδεία – Τι είναι η θανατοπραξία
Διαβάζεται σε 3'
Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, το σώμα του υποβλήθηκε στη διαδικασία της θανατοπραξίας, ώστε να συντηρηθεί για ημέρες πριν τον ενταφιασμό.
- 25 Απριλίου 2025 18:56
Σε εξέλιξη βρίσκεται το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Πάπα Φραγκίσκου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.
Για τους καθολικούς, το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Ποντίφικα δεν είναι απλώς μια τελετουργία, αλλά μια διαδικασία ιδιαίτερα φορτισμένη σε πνευματικό επίπεδο.
Για να συμβεί, όμως αυτό, η σορός του Πάπα έχει υποβληθεί στην τεχνική συντήρησης που ονομάζεται «θανατοπραξίας», η οποία, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει κανείς, δεν είναι ταρίχευση.
Η θανατοπραξία είναι για μια τεχνική συντήρησης του νεκρού σώματος που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημόσια έκθεση και το λαϊκό προσκύνημα εκλιπόντων προσώπων.
Η πρακτική αυτή, που ρυθμίζεται στην Ιταλία με νόμο του 2022, θεωρείται σύγχρονη εξέλιξη της ταρίχευσης και διακρίνεται από τη χρήση λιγότερο επεμβατικών ουσιών, οι οποίες σέβονται περισσότερο το ανθρώπινο σώμα.
Πρόκειται για μία διαδικασία υγιεινής συντήρησης που επιβραδύνει τις διαδικασίες αποσύνθεσης, καθιστώντας δυνατή τη διατήρηση της φυσικής εμφάνισης του νεκρού για αρκετές ημέρες.
Πώς γίνεται η θανατοπραξία
Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση άσηπτου και συντηρητικού υγρού σε ολόκληρο το αρτηριακό και φλεβικό αγγειακό σύστημα και τη θωρακική και κοιλιακή παρακέντηση βιολογικών υγρών.
Μέσω της διαδικασίας της όσμωσης, το συντηρητικό υγρό, που εγχέεται από την αρτηριακή οδό, διεισδύει στα κύτταρα και καθυστερεί την αποικοδόμησή τους.
Περιλαμβάνει επίσης την πλήρη απολύμανση του σώματος, διορθωτικό μακιγιάζ και τη διευθέτηση των χεριών και του προσώπου ώστε να εξασφαλίζεται μια γαλήνια και συγκροτημένη εικόνα.
Θανατοπραξία: Μια παράδοση αιώνων στην παπική ιστορία
Η χρήση της θανατοπραξίας έχει τις ρίζες της στη μακρά παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας.
Σύμφωνα με το euronews, οι πάπες υποβάλλονται εδώ και αιώνες σε συντηρητική θεραπεία, τόσο για πνευματικούς λόγους όσο και για πρακτικές ανάγκες που σχετίζονται με τη δημόσια λατρεία και τη διάρκεια των νεκρικών τελετών.
Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν η ταρίχευση, μια πιο επεμβατική μέθοδος που περιλαμβάνει την αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων και τη χρήση ουσιών όπως η φορμόλη και το οινόπνευμα.
Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στην αξιοπρέπεια του ανθρώπινου σώματος, γεγονός που ώθησε την Εκκλησία να υιοθετήσει πιο διακριτικές και σεβαστές μεθόδους, όπως η θανατοπραξία.
Η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με αυστηρά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τους ιταλικούς κανονισμούς και εκείνους του Βατικανού, αποφεύγοντας τη χρήση επεμβατικών τεχνικών και διασφαλίζοντας τη διατήρηση των χαρακτηριστικών του προσώπου.
Χάρη στην θανατοπραξία, το σώμα του Πάπα Φραγκίσκου μπόρεσε να εκτεθεί για αρκετές ημέρες, επιτρέποντας την απόδοση τιμών, μέχρι την ημέρα της κηδείας του που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Σάββατο, 26 Απριλίου.