Πώς θα καταλάβετε αν τρίζετε τα δόντια σας όταν κοιμάστε μόνοι
Διαβάζεται σε 3'Ο βρουξισμός καταστρέφει τα δόντια, οπότε βοηθά να γνωρίζουμε ότι τρίζουμε τα δόντια μας όταν κοιμόμαστε. Τι κάνουμε όμως, όταν κοιμόμαστε μόνοι;
- 02 Αυγούστου 2024 14:09
Αν ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε σφιγμένες τις γνάθους σας (σαν να μασούσατε όλο το βράδυ), ιδιαίτερα στο σημείο που ενώνονται σας έχω μαντάτα. Ενδέχεται να τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο σας, κάτι που με τον καιρό προκαλεί διάφορα προβλήματα -από πόνο έως αποσταθεροποίηση έως καταστροφή των δοντιών.
Κατασκευαστικά είμαστε προγραμματισμένοι να μην ενώνονται (να μην ακουμπούν μεταξύ τους) τα δόντια μας ενώ έχουμε κλειστά τα χείλη μας.
Ο βρουξισμός (όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες υγείας το ασυνείδητο τρίξιμο των δοντιών) συμβαίνει όταν οι σιαγόνες κουνιούνται σαν να μασάμε κάτι. Η συμπίεση της πάνω και της κάτω γνάθου, συν τη σύσφιξη των μυών ‘δίνουν’ ένταση και πόνο. Ενδεχομένως και πονοκέφαλο.
Στην καλύτερη περίπτωση, θα διαπιστώσετε πως έχει προκύψει θέμα σε οδοντιατρικό έλεγχο (βλ. καθαρισμό), όταν θα φανεί η φθορά του σμάλτου ή ακόμα και μικρορωγμές στα δόντια που όσο τις αφήνετε χωρίς περιποίηση θα εξαπλώνονται και τελικά, τα δόντια θα σπάσουν.
Αν δεν είστε της πρόληψης, θα ανέβουν τα ούλα, θα αρχίσει ο πόνος και τότε θα οδηγηθείτε στον οδοντίατρο για να σας πει τα άσχημα νέα.
Πώς θα προλάβετε τις εξελίξεις του βρουξισμού
Η πρώτη ένδειξη ότι σφίγγετε τα δόντια σας στον ύπνο σας είναι ο πόνος στις σιαγόνες και η δυσκαμψία, με τον πονοκέφαλο το πρωί.
Η ευαισθησία των δοντιών είναι ένα ακόμα hint, όπως και ο πόνος στο αυτί (που προέρχεται από τον πόνο στη γνάθο). Εν τω μεταξύ, η ένταση που βάζουμε στο στόμα εξαπλώνεται στους κοντινούς μυς. Δηλαδή, στο πρόσωπο, το λαιμό και τους ώμους.
Αν όταν έχετε άγχος ή είστε θυμωμένοι σφίγγετε τα δόντια σας είναι επίσης, ένα καλό σημάδι.
Ορθοδοντικός από τη Νέα Υόρκη εξήγησε στo Time https://time.com/7002850/how-to-stop-clenching-your-jaw/ πως συμβαίνει ό,τι όταν σφίγγουμε τις γροθιές μας όταν εκνευριζόμαστε και την ίδια ώρα σφίγγουμε όλο μας το σώμα. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε και να ελέγξουμε.
ΠΩΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΕ ΤΟ ΤΡΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Η μυική δραστηριότητα της γνάθου αυξάνεται και όταν κάνουμε κατάχρηση του αλκοόλ, της καφεΐνης και της νικοτίνης. Άρα βοηθά η… ορθή χρήση.
Έχετε επίσης, υπ’ όψιν ότι σφίγγουμε τη γνάθο όταν δεν έχουμε ομοιόμορφο δάγκωμα. Κάτι που μόνο η αισθητική επέμβαση βελτιώνει (βλ. ‘σιδεράκια’).
Για τις σοβαρές περιπτώσεις που πρέπει να τακτοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, προτείνονται μυοχαλαρωτικά ή ακόμα και μπότοξ, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες της γνάθου.
ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΤΡΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΙΑΓΟΝΕΣ ΣΑΣ
Υπάρχουν δυο ασκήσεις άσκηση που βοηθούν στη χαλάρωση των μυών στο σαγόνι. Στη μία σέρνουμε απαλά την κάτω γνάθο προς τα εμπρός και κρατάμε για 10’’ πριν απελευθερώσουμε και επαναλάβουμε άλλες 9 φορές.
Στην άλλη, βάζουμε τη γλώσσα στον ουρανίσκο και κρατάμε για έως και 15’’. Επαναλαμβάνουμε 9 φορές.
Υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στην επιβράδυνση των εξελίξεων (όχι στην αποκατάσταση) και φυσικά, το ειδικό μασελάκι που μπορείτε να φοράτε όταν κοιμάστε και λειτουργεί ως ‘μαξιλαράκι’. Υπάρχει λόγος που λέγεται night guard και που το εξασφαλίζετε μόνο από ειδικό υγείας των δοντιών -που παίρνει τα μέτρα σας για να γίνει σωστή δουλειά.