Πώς το σταυροπόδι προκαλεί χρόνιο πόνο στη μέση, θρόμβους στο αίμα και μείωση του σπέρματος
Περίπου το 62% των ανθρώπων ανεβάζουν το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό, το 26% το αντίθετο και το 12% δεν εναλλάσσει. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.
- 30 Μαρτίου 2023 06:31
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να καθίσει κάποιος σταυροπόδι: ο πρώτος είναι να σταυρώσει τα πόδια στα γόνατα και ο δεύτερος να βάλει τον αστράγαλο πάνω στο γόνατο.
Περίπου το 62% των ανθρώπων ανεβάζουν το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό, το 26% το αντίθετο και το 12% δεν είναι σταθερό.
Αλλά όσο άνετο κι αν είναι να κάθεται κάποιος σταυροπόδι, μπορεί να είναι ΚΑΙ κακό για την υγεία, καθώς επηρεάζει τους μύες, προκαλεί θρομβώσεις στο αίμα και μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.
Χρόνιος πόνος στη μέση
Έρευνα δείχνει ότι όταν κάθεται κάποιος σταυροπόδι, μπορεί να επιδεινώσει μία ήδη κακή ευθυγράμμιση των γοφών, καθώς με το πέρασμα του χρόνου, ο ένας γοφός έρχεται πιο ψηλά από τον άλλον.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και να προκαλέσει μόνιμο πόνο στη μέση.
Όσο συχνότερα κάθετε κάποιος σταυροπόδι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μακροπρόθεσμες αλλαγές στους μύες και τη διάταξη των οστών στη λεκάνη.
Και λόγω του τρόπου με τον οποίο τα οστά συνδέονται μεταξύ τους, το σταύρωμα των ποδιών μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και των ώμων.
Αυτό σημαίνει ότι η θέση του κεφαλιού μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται λόγω αλλαγών στα οστά του αυχένα, καθώς στο σταυροπόδι η σπονδυλική στήλη αντισταθμίζει την πίεση, για να κρατήσει το κέντρο βάρους του ανθρώπου πάνω από την λεκάνη.
Ο αυχένας μπορεί επίσης να επηρεαστεί επειδή η μία πλευρά του σώματος είναι πιο αδύναμη από την άλλη.
Η ίδια «ανισορροπία» μπορεί να παρατηρηθεί στους μύες της λεκάνης και της πλάτης ως αποτέλεσμα της κακής στάσης του σώματος και των πιέσεων και των καταπονήσεων που προκαλούνται από το σταυροπόδι.
Η λεκάνη μπορεί επίσης να μην ευθυγραμμιστεί λόγω της παρατεταμένης τάσης (τράβηγμα) των γλουτιαίων μυών προς στη μία πλευρά, που σημαίνει ότι γίνονται πιο αδύναμοι.
Το να κάθετε κάποιος με τα πόδια σταυρωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνει και την πιθανότητα σκολίωσης (μη φυσιολογική ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης) και άλλων παραμορφώσεων.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνιο πόνο που επηρεάζει την εξωτερική πλευρά του ισχίου και του μηρού.
Πρόκληση θρόμβων από το σταυροπόδι
Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη στάση του σώματος, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ρέει το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης θρόμβων αίματος, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και πνευμονική εμβολή.
Σταυροπόδι στα γόνατα ή στους αστραγάλους;
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το σταυροπόδι στα γόνατα, είναι χειρότερο από εκείνο στους αστραγάλους.
Σύμφωνα με ανάλυση του The Conversation, το να κάθεται κάποιος σταυροπόδι στα γόνατα, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υπερσυγκέντρωσης αίματος στις φλέβες.
Ως εκ τούτου, η καρδιά θα πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για το αντισταθμίσει.
Και αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία.
Γι’ αυτό άλλωστε και όταν ο γιατρός μετρά την πίεση κάποιου, πρέπει να έχει τα πόδια του επίπεδα στο πάτωμα.
Πώς το σταυροπόδι επηρεάζει την παραγωγή του σπέρματος
Υπάρχουν επίσης επιστημονικά δεδομένα που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σταυροπόδι θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος.
Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμοκρασία των όρχεων πρέπει να είναι μεταξύ 2 και 6 βαθμούς Κελσίου κάτω από την τυπική θερμοκρασία του σώματος (γι’ αυτό άλλωστε και βρίσκονται έξω από το σώμα).
Το σταυροπόδι μπορεί να αυξήσει έως και 3,5 βαθμούς Κελσίου.
Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του οσχέου ή των όρχεων μπορεί να μειώσει τόσο τον αριθμό, όσο και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.
Για κάποιους είναι ευεργετικό το σταυροπόδι
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το να κάθεται κάποιος με σταυρωμένα πόδια, μπορεί να είναι ευεργετικό.
Μια μικρή μελέτη του 2016, διαπίστωσε ότι για άτομα που έχουν το ένα πόδι αρκετά μακρύτερο από το άλλο (σε όλους το ένα πόδι είναι λίγο πιο μακρύ από το άλλο), το να κάθονται σταυροπόδι, μπορεί να τους βοηθήσει στη ρύθμιση του ύψους των δύο πλευρών της λεκάνης, βελτιώνοντας την ευθυγράμμιση στη στάση και στο περπάτημα.
Ομοίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι το να κάθεται κάποιος σταυροπόδι, βελτιώνει τη σταθερότητα των λαγόνιων αρθρώσεων, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την μεταφορά βάρους μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και των ποδιών.
Είναι τελικά καλό ή κακό το σταυροπόδι;
Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον καλύτερο να αποφεύγουμε να σταυρώνουμε τα πόδια σας.
Εντούτοις, πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το σταύρωμα των ποδιών πιθανώς να επιδεινώνονται και από άλλα υποκείμενα ζητήματα, όπως η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.
Έχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα, η βασική συμβουλή είναι να μην κάθεστε ακίνητοι στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα και να σηκώνεστε σε τακτικά διαστήματα για να κινείστε, ειδικά αν κάνετε δουλειά γραφείου.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις