Πόσο αλάτι είναι πολύ για τον εγκέφαλο και την καρδιά μας

Πόσο αλάτι είναι πολύ για τον εγκέφαλο και την καρδιά μας
Δεδομένα από πολλές χώρες δείχνουν πως καταναλώνουμε τη διπλάσια ποσότητα αλατιού, από αυτήν που μπορεί να μας σώσει από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. iStock

Εντοπίστηκε ο 'μηχανισμός' με τον οποίον επηρεάζει το αλάτι την υγεία μας. Ποια είναι η ποσότητα που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και στεφανιαίας προσβολής.

Σαν να μην μας έφταναν όλοι οι άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την σκέψη, τη μνήμη και το συλλογισμό μας, μαζί με τα συναισθήματα μας, ερευνητές επιμένουν πως πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και το αλάτι.

Όπως τονίζεται στην πιο πρόσφατη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Pharmacology είναι καλά εδραιωμένη η σύνδεση μεταξύ της γνωστικής εξασθένισης και της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού, με την υπέρταση που προκαλείται να επηρεάζει δυο βασικούς φυσιολογικούς μηχανισμούς του οργανισμού μας.

“Αυτά τα συστήματα (έχουν να κάνουν με ορμόνη που παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών και υποδοχέων που σχετίζονται με την υπέρταση και τη νευροτοξικότητα) μπορούν να γίνουν οι νέοι θεραπευτικοί στόχοι για την άνοια που προκύπτει από την υπέρταση” δήλωσε ο επικεφαλής της εργασίας, καθηγητής ιατρικής τεχνολογίας στο Fujita Health University, Αkihiro Mouri.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσθέτει ότι η ποσότητα επιτραπέζιου αλατιού (χλωριούχου νατρίου) είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης και του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πόσο αλάτι όμως, είναι πολύ;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόσληψη αλατιού μικρότερη από 5 γραμμάρια (περίπου 2 γραμμάρια νατρίου) ανά άτομο την ημέρα ηλικίας από 18 ετών και πάνω συνιστάται για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων -κύριας αιτίας θανάτου παγκοσμίως.

Είναι ένα κουταλάκι του γλυκού.

Η έκθεση του Οργανισμού αναφέρει ότι “δεδομένα από διάφορες χώρες δείχνουν ότι οι περισσότεροι πληθυσμοί καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από το συνιστώμενο: είναι 9 με 12 γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Η διπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα.

Σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, περίπου το 75% του αλατιού στη διατροφή προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα που παρασκευάζονται εκτός σπιτιού.

Σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η μεγαλύτερη κατανάλωση νατρίου προέρχεται από το αλάτι που προστίθεται στο σπίτι στο μαγείρεμα και στο τραπέζι ή από καρυκεύματα όπως σάλτσα ψαριού και σάλτσα σόγιας.

Η μείωση της πρόσληψης αλατιού από τα τρέχοντα παγκόσμια επίπεδα (9-12 γραμμάρια την ημέρα) στο συνιστώμενο μικρότερο επίπεδο έως 5 γραμμαρίων, θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτρέποντας έως και 2.5 εκατομμύρια θανάτους, λόγω καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικό σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο”.

Το πρόβλημα είναι πως πέραν του αλατιού που βάζουμε μόνοι στα φαγητά που φτιάχνουμε, καταναλώνουμε και μεγάλες ποσότητες στα υπερεπεξεργασμένα και τα προμαγειρεμένα τρόφιμα που μας ‘λύνουν’ τα χέρια.

Έρευνα της Action on Salt της Μεγάλης Βρετανίας διαπίστωσε ότι 3 στα τέσσερα συσκευασμένα ψωμιά σε φέτες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, περιέχουν σε κάθε φέτα την ποσότητα του αλατιού που έχει ένα σακουλάκι με αλατισμένα πατατάκια.

Προφανώς και το αλάτι δίνει γεύση στα φαγητά μας, ωστόσο όπως διαβεβαιώνουν οι επαγγελματίες υγείας μέσω της Guardian μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον ουρανίσκο μας να εκτιμά μικρότερες ποσότητες.

Προτείνεται και να μην προσθέτουμε αλάτι, πριν αφιερώσουμε χρόνο για να μασήσουμε μια μπουκιά από το όποιο φαγητό και να ‘καταλάβουμε’ όλες τις γεύσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα