Πόσο “βρώμικα” μπορεί να είναι τα χρήματα;
Ερευνητές βρήκαν στα χαρτονομίσματα DNA από τα κατοικίδια ζώα μας, ίχνη φαγητού, ναρκωτικών, βακτήρια και ιούς που προκαλούν ασθένειες.
- 09 Νοεμβρίου 2020 21:19
Ζούμε σε έναν βρώμικο κόσμο. Όπου κι αν πηγαίνουμε, υπάρχουν μικρόβια. Τα βακτήρια, οι μύκητες και οι ιοί ζουν στα τηλέφωνα, στα καθίσματα των λεωφορείων, στις λαβές των θυρών και στα παγκάκια πάρκων. Περνάμε αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς ο ένας στον άλλο όταν κάνουμε μια χειραψία ή καθόμαστε στην ίδια σειρά στο αεροπλάνο.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι μοιραζόμαστε επίσης τα μικρόβια μας μέσω των χρημάτων μας. Ο κατάλογος των πραγμάτων που βρέθηκαν στα χαρτονομίσματα περιλαμβάνει DNA από τα κατοικίδια ζώα μας, ίχνη ναρκωτικών και βακτήρια και ιούς που προκαλούν ασθένειες. Τα ευρήματα δείχνουν πώς τα χρήματα μπορούν να καταγράφουν σιωπηλά τις ανθρώπινες δραστηριότητες, αφήνοντας πίσω τους τη λεγόμενη «μοριακή ηχώ».
Τι υπάρχει σε ένα χαρτονόμισμα;
Το 2017, μια μελέτη εντόπισε πάνω από εκατό διαφορετικά στελέχη βακτηρίων σε δολάρια που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη. Το πιο κοινό ήταν το Propionibacterium acnes, ένα βακτήριο που είναι γνωστό ότι προκαλεί ακμή και το Streptococcus oralis, ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο στόμα μας.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη βιολόγο Jane Carlton στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ανακάλυψε επίσης ίχνη DNA από κατοικίδια ζώα και από συγκεκριμένα βακτήρια που σχετίζονται μόνο με ορισμένα τρόφιμα.
Μια παρόμοια μελέτη ανακάλυψε ίχνη DNA σε πληκτρολόγια ATM, αντανακλώντας τα τρόφιμα που έτρωγαν οι άνθρωποι σε διαφορετικές περιοχές. Οι άνθρωποι στο κέντρο του Χάρλεμ έτρωγαν περισσότερο εγχώριο κοτόπουλο από εκείνους στο Flushing και την Chinatown, που έτρωγαν περισσότερα είδη ψαριών και μαλακίων. Τα τρόφιμα που έτρωγαν οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τα δάχτυλα σε οθόνες αφής, όπου οι επιστήμονες μπορούσαν να ανακτήσουν τα πιο πρόσφατα γεύματά τους.
Δεν αφήνουμε μόνο φαγητό πίσω. Ίχνη κοκαΐνης βρίσκονται σχεδόν στο 80% των δολαρίων. Άλλα φάρμακα, όπως η μορφίνη, η ηρωίνη, η μεθαμφεταμίνη και η αμφεταμίνη, μπορούν επίσης να βρεθούν σε χαρτονομίσματα, αν και λιγότερο συχνά από την κοκαΐνη.
Τα περισσότερα από τα μικρόβια που διαπίστωσαν οι ερευνητές στη Νέα Υόρκη δεν προκαλούν ασθένειες, αλλά άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι στελέχη βακτηρίων ή ιών που προκαλούν ασθένειες θα μπορούσαν να μεταδοθούν μαζί με τα χρήματά μας, σύμφωνα με το Mic.
Η μετάδοση ασθενειών που συνδέεται με το χρήμα είναι σπάνια και δεν έχουν ξεκινήσει σοβαρές εκδηλώσεις ασθενειών από τα ΑΤΜ μας. Αν και δεν είναι συνηθισμένο να μεταδίδονται ασθένειες μέσω χρημάτων, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαμε να κάνουμε τα χρήματά μας καθαρότερα.
Τα δολάρια των ΗΠΑ παράγονται ακόμη από ένα μείγμα από βαμβάκι και λινό, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει μεγαλύτερη βακτηριακή ανάπτυξη από τα πλαστικά πολυμερή. Αρκετές χώρες μεταβαίνουν σε χαρτονομίσματα από ίνες πλαστικού, το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο φιλικό προς τα βακτήρια. Ο Καναδάς έχει πλαστικό χρήμα από το 2013 και το Ηνωμένο Βασίλειο από πέρυσι.
Παρ’όλο που δεν γνωρίζουμε το βαθμό στον οποίο τα χρήματα επιτρέπουν την εξάπλωση ασθενειών, οι συμβουλές της μαμάς είναι πιθανώς καλύτερες όταν χειρίζεστε μετρητά: Πλύνετε τα χέρια σας και μην τα βάλετε στο στόμα σας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.