Πότε όντως σε ξυπνάει ο καφές το πρωί και πότε όλα είναι στο μυαλό σου
Διαβάζεται σε 2'Οι περισσότεροι πίνουμε καφέ το πρωί γιατί μας βοηθάει να ξυπνήσουμε. Συμβαίνει όντως αυτό ή όλα είναι στο μυαλό μας;
- 01 Ιουνίου 2024 07:04
Έχεις «χρεώσει» στο ότι το πρώτο πράγμα που κάνεις κάθε πρωί είναι να πιεις έναν καφέ, την υπνηλία που σε πιάνει το απόγευμα. Ή μπορεί να του έχεις αποδώσει τη δυσκολία που έχεις να κοιμηθείς το βράδυ, όταν απολαμβάνεις ένα ποτήρι μετά τις 5 ή 6 ή 7 (κ.ο.κ) το απόγευμα.
Την ίδια ώρα, έχεις σίγουρα -τουλάχιστον- έναν γνωστό που πίνει καφέ και κοιμάται στο επόμενο δεκάλεπτο, σαν να ‘χει πιει βαλεριάνα.
Τι συμβαίνει;
Αυτό που φαντάζεσαι: δεν αντιδράμε όλοι το ίδιο στην καφεΐνη.
Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για ουσία που ανταγωνίζεται την αδενοσίνη, μια φυσική χημική ουσία στο σώμα που προάγει την υπνηλία. Την ίδια ώρα, στο πώς επεξεργάζεται ο οργανισμός μας την καφεΐνη είναι κάτι που εξαρτάται από τα γονίδια μας. Αυτά «αποφασίζουν» για το διάστημα που χρειάζεται για να σε ‘πιάσει’ και αυτό της εγρήγορσης που σου προσφέρει.
Σε γενικές γραμμές, η καφεΐνη χρειάζεται περί τα 20 με 30 λεπτά για να κάνει αντιληπτές τις επιπτώσεις της. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος.
Τώρα, το πρωί που ξυπνάς έχεις τα μικρότερα επίπεδα αδενοσίνης. Συνεπώς όταν ‘ρίχνουμε’ στον οργανισμό μας καφεΐνη, παίρνουμε το μέγιστο δυνατό όφελος. Αρκεί να μην πιούμε καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσουμε.
Η ιδανική συνθήκη είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 45 λεπτά.
Γιατρός έχει εξηγήσει πως τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) ακολουθούν ένα ρυθμό που είναι συγκεκριμένος, βάσει του κύκλου του ύπνου που κάνει ο καθένας μας.
Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αν είναι στο πικ όταν ξυπνάμε, η κατανάλωση καφέ ως το πρώτο που κάνουμε μόλις ανοίξουν τα μάτια μας, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό. Ενδέχεται μέχρι και να προκαλέσει ανοσία στην καφεΐνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα, έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφεΐνης το πρωί, έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό σημαίνει πως ο πρωινός καφές μας βοηθάει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και πως αν καθυστερήσουμε να δώσουμε στον οργανισμό μας καφεΐνη, μπορεί να διατηρηθούν οι επιπτώσεις της έως νωρίς το απόγευμα.
Όλοι συμφωνούν πως είναι χρήσιμο να μην πίνουμε καφέ τουλάχιστον 6 ώρες πριν κοιμηθούμε, αν θέλουμε να έχουμε ξεκούραστο ύπνο.