ΠΟΥ: Άδεια επείγουσας χρήσης για το ινδικό εμβόλιο “Covovax”
Άδεια επείγουσας χρήσης για το ινδικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Covovax, έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
- 17 Δεκεμβρίου 2021 18:05
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε σήμερα το ινδικό εμβόλιο κατά της COVID-19 Covovax, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.
Το εμβόλιο αυτό “παράγεται από το Serum Institute of India με άδεια της Novavax και αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου του Covax (του διεθνούς συστήματος διανομής εμβολίων κατά της Covid), κάτι που θα επιτρέψει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι σε χώρες χαμηλού εισοδήματος”, υπογράμμισε ο Π.Ο.Υ.
“Τα εμβόλια παραμένουν από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας απέναντι στις σοβαρές μορφές και τους θανάτους που προκαλούνται από τον κορονοϊό, παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγών”, υπογράμμισε η δρ Μαριάντζελα Σιμάου, αρμόδια στον Π.Ο.Υ. για την πρόσβαση στα φάρμακα.
Η έγκριση αυτή “αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών στα εμβόλια, 41 από τις οποίες εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να εμβολιάσουν το 10% του πληθυσμού τους, ενώ το 98% των χωρών δεν έχουν ακόμη φθάσει το 40%”, υπογράμμισε καθώς ο Π.Ο.Υ. έχει θέσει στόχο τον εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού όλων των χωρών έως τα τέλη του έτους.
Το εμβόλιο αυτό απαιτεί δύο δόσεις και μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασίες 2 έως 8 βαθμούς, όπως στα ψυγεία του εμπορίου.
Εμβόλιο κορονοϊού: Γιατί η τρίτη δόση είναι πιο αποτελεσματική από τις δύο πρώτες
Με τον κορονοϊό να συνεχίζει να “σαρώνει” όλο τον πλανήτη, οι επιστήμονες δεν σταματούν να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί μονόδρομο και ότι μας παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε σύγκριση με τις δύο πρώτες.
Ακόμη και πριν από την μετάλλαξη Όμικρον, ήταν σαφές ότι θα απαιτείτο ενισχυτική δόση για τη διατήρηση των επιπέδων προστασίας έναντι της μόλυνσης, αν και η προστασία από σοβαρές ασθένειες φαινόταν να είναι σε καλά επίπεδα.
Τα εμβόλια ωθούν το σώμα να παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα που αναχαιτίζουν τον Covid πριν ο ιός μολύνει τα κύτταρά μας, αλλά τα κυκλοφορούντα αντισώματα μπορεί να εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου. Τα δεδομένα από το Ισραήλ, μια από τις πρώτες χώρες που εμβολίασαν τον πληθυσμό τους, έδειξαν μείωση της προστασίας έναντι της μόλυνσης μετά από μόλις τρεις μήνες. Αποκαλύφθηκε ότι ήταν περίπου 15 φορές πιο πιθανό να μολυνθεί κάποιος έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του σε σύγκριση με λίγες εβδομάδες μετά από αυτήν.
Ακόμα κι αν οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν προστατευμένοι από σοβαρές ασθένειες, αυτή η φθίνουσα ανοσία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν ένα ποσοστό ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο ή έχει ανοσολογικές παθήσεις που τους καθιστούν ευάλωτους.
Η Όμικρον έχει κάνει την ανάγκη για ενισχυτική δόση πιο επιτακτική. Οι μεταλλάξεις στον ιό σημαίνουν ότι η πρωτεϊνική ακίδα του φαίνεται τώρα αρκετά διαφορετική από αυτή του αρχικού στελέχους της Γουχάν το οποίο όλα τα τρέχοντα εμβόλια σχεδιάστηκαν να στοχεύουν. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι τα αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αναχαίτιση της Όμικρον. Επειδή προσκολλώνται στον ιό λιγότερο έντονα, απαιτείται επίσης υψηλότερη ποσότητα αντισωμάτων για να αντισταθμιστεί η λιγότερο καλή αντιστοίχιση τους.
Οι γραμμές άμυνας του οργανισμού μας
Μελέτες δείχνουν ότι μια αναμνηστική δόση αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων σημαντικά, πάνω από το επίπεδο που παρατηρείται μετά από δύο δόσεις, κάτι που κάποιοι ελπίζουν ότι σημαίνει ότι η εξασθένηση της ανοσίας θα συμβεί πιο αργά μετά από μια τρίτη δόση, αν και έχει περάσει αρκετός χρόνος για να καθοριστεί αν αυτό συμβαίνει, όπως αναφέρει ο Guardian.
Οι πρώιμες μελέτες υποδηλώνουν επίσης ότι η ποιότητα των αντισωμάτων είναι υψηλότερη μετά από την τρίτη δόση. Το ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζει να βελτιώνει τα αντισώματα που επιλέγονται και ενισχύονται με βάση τις επόμενες συναντήσεις με τον ιό ή το εμβόλιο, και οι μελέτες υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια ευρύτερη, πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση μετά από μια τρίτη δόση.
Υπάρχει επίσης μια κάποια αισιοδοξία ότι τα εμβόλια μπορεί να αντέχουν καλύτερα ενάντια σε σοβαρές ασθένειες παρά κατά λοιμώξεων. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει μια δεύτερη γραμμή άμυνας στα Τ-κύτταρα, τα οποία επιτίθενται στα ήδη μολυσμένα κύτταρα. Αυτά τείνουν να μένουν περισσότερο και αναγνωρίζουν μέρη του ιού που είναι πιο διατηρημένα, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να τα παραπλανήσουν. Έτσι, εάν τα αντισώματα δεν είναι αρκετά καλά για να αποτρέψουν τη μόλυνση, τα Τ-κύτταρα μπορούν να εισχωρήσουν για να θέσουν την ασθένεια υπό έλεγχο προτού κάνει ένα άτομο σοβαρή αδιαθεσία.
Τα εργαστηριακά δεδομένα φαίνονται ενθαρρυντικά, αλλά τα αποτελέσματα του πραγματικού κόσμου παρακολουθούνται στενά στη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, το οποίο παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί αυτό το κύμα.
Η επόμενη γενιά εμβολίων
Προς το παρόν, οι κατασκευαστές εμβολίων εργάζονται σε παραλλαγές του ιού και εμβόλια θα μπορούσαν να είναι έτοιμα τον Μάρτιο, αλλά η προσαρμογή των σημερινών εμβολίων θα εμφανίσει τις ίδιες ευπάθειες σε περίπτωση που η Όμικρον στο μέλλον επισκιαστεί από μια άλλη παραλλαγή που διαδίδεται πιο γρήγορα.
Η επόμενη γενιά εμβολίων, ελπίζουν οι επιστήμονες, όχι μόνο θα λειτουργεί καλά με τα κυκλοφορούντα στελέχη, αλλά θα παρέχει πολύ ευρύτερη ανοσολογική προστασία, ώστε να είναι αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων. Μια πιθανότητα είναι ένα εμβόλιο ειδικά σχεδιασμένο για να πυροδοτήσει μια απόκριση των Τ-κυττάρων στον μηχανισμό αναπαραγωγής του ιού σε αντίθεση με την πρωτεϊνική ακίδα. Κάτι που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοσία που διαρκεί χρόνια και όχι μήνες .
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις