Πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ: Σχεδόν αναπόφευκτο το κρούσμα Έμπολα και στην Ελλάδα

default image

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του ΠΟΥ, η επιδημία Εμπολα συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Προς το παρόν, το σοβαρό πρόβλημα επικεντρώνεται σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε

Eνίσχυση των μέτρων περιορισμού του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής, της διεθνούς βοήθειας προς αυτές και τις όμορές τους, αλλά και διαρκής εγρήγορση και προετοιμασία όλων των υπόλοιπων κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα άμεσα βήματα που αποφάσισε η διεθνής κοινότητα.

Μπροστά στη χειρότερη επιδημία Εμπολα που έχει καταγραφεί στην Αφρική και η οποία απειλεί πλέον όλο τον κόσμο, οι αρμόδιες διεθνείς αρχές αναζητούν τη χρυσή τομή για να περιοριστεί και να αναχαιτιστεί το φαινόμενο τοπικά, έχοντας ως ισχυρό αντίπαλο το χαμηλό υγειονομικό επίπεδο των περισσοτέρων χωρών της Μαύρης Ηπείρου. Οι αριθμοί και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες:

τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ιού Εμπολα υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τις 9.000 και οι θάνατοι τις 4.500, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, στα μαστιζόμενα από την επιδημία κράτη ενδεχομένως να καταγράφονται έως και 10.000 νέα κρούσματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση.

Προς το παρόν, το σοβαρό πρόβλημα εστιάζεται σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε, όπου οι επιδημιολόγοι του ΠΟΥ εκτιμούν ότι η επιδημία συνεχίζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Στην Ευρώπη, έως και προχθές είχαν καταγραφεί 10 ασθενείς με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα συμπτώματα Εμπολα, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στη Γηραιά Ηπειρο κατόπιν παραμονής τους στις μαστιζόμενες αφρικανικές χώρες, ενώ υπήρξε και μία δευτερογενής περίπτωση νόσησης στην Ισπανία, μιας νοσηλεύτριας που ήρθε σε επαφή με ασθενή.

Στην Ε.Ε., προβληματισμό προκαλεί ο έλεγχος των ταξιδιωτών από τις χώρες της Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία στις πύλες εισόδου των χωρών (αεροδρόμια, λιμάνια, χερσαίο έδαφος).

Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη υιοθετήσει το μέτρο της τοποθέτησης θερμικών καμερών στα αεροδρόμια, ακολουθώντας τη σχετική απόφαση των ΗΠΑ. Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας επίσης, στη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες της προηγούμενης Πέμπτης, ανακοίνωσε ότι υιοθετεί το μέτρο.

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των πυλών εισόδου έχει αποφασίσει την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εφαρμόσει την «κάρτα εισερχόμενου επιβάτη», την οποία θα συμπληρώνουν οι επιβάτες πτήσεων με ανταπόκριση από τις «επίφοβες» χώρες της Αφρικής.

Ειδικότερα, θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις χώρες από τις οποίες πέρασαν πριν φτάσουν στην Ελλάδα, αλλά και εάν τυχόν εμφανίζουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι του Εμπολα (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, προβλήματα του γαστρεντερικού, εξανθήματα, αιμορραγίες). Το ίδιο μέτρο θα λάβει και η Τσεχία.

Προς το παρόν, η χώρα μας, παρά τα πρόσφατα κρούσματα και επί ευρωπαϊκού εδάφους, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται –σύμφωνα με τις τακτικές αξιολογήσεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων– χώρα χαμηλού κινδύνου για τον ιό.

Σχεδόν αναπόφευκτο το κρούσμα σε Ελλάδα και σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Τζένη Κρεμαστινού, «η εισαγωγή κρούσματος Εμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά».

Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές και είναι ενδεικτικό ότι στην Ισπανία, με την επιβεβαίωση ενός κρούσματος χρειάστηκε να εντοπισθούν-εξετασθούν 150 άτομα. «Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα, αλλά είναι και ο μόνος τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο», σημειώνει η κ. Κρεμαστινού, τονίζοντας ότι χρειάζεται «γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση».

Συμπερασματικά, η ίδια επισημαίνει «ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία».

Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα που συστήνουν ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ ήδη έχει κάνει και ασκήσεις «ετοιμότητας» για τη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος στο έδαφός της – η πιο πρόσφατη έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, έχουν εκδοθεί οδηγίες διαχείρισης κρούσματος σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς (υγειονομικό προσωπικό, προσωπικό λιμενικού, αστυνομίας, ένοπλες δυνάμεις),έχουν εκδοθεί οδηγίες προς ταξιδιώτες, έχει ορισθεί εργαστήριο αναφοράς, έχει προετοιμασθεί ειδικός χώρος νοσηλείας ύποπτου κρούσματος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» και προχωράει η εκπαίδευση στη χρήση του ειδικού εξοπλισμού (στολές) γιατρών και νοσηλευτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

Αλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σημείο-κλειδί στην εκπαίδευση είναι «πώς βγάζω τη στολή».

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα