Πρόωρη εκσπερμάτωση: Νέα συσκευή συνδέεται με το κινητό για να δώσει λύση

Πρόωρη εκσπερμάτωση: Νέα συσκευή συνδέεται με το κινητό για να δώσει λύση
Άνδρας με πρόωρη εκσπερμάτωση αναζητά λύση Getty Images

Τα αποτελέσματα από τις μελέτες παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο Σεξουαλικής Υγείας. Πόσο κοστίζει, σε πόσο χρόνο γίνονται αισθητά τα αποτελέσματα, τι λένε έλληνες επιστήμονες.

Μία από τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες στον άνδρα παγκοσμίως αποτελεί η πρόωρη εκσπερμάτωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς ωστόσο, οι άνδρες έχουν ελλιπή ενημέρωση ή διστάζουν να πάνε στον ουρολόγο, τόσο για να κάνουν διάγνωση, όσο και για να ζητήσουν βοήθεια.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι 1 στους 5 Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, ταλαιπωρείται από πρόωρη εκσπερμάτιση.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 9% των αντρών με πρόωρη εκσπερμάτωση έχουν επισκεφθεί γιατρό και από αυτήν την ομάδα το 70% διαγνώστηκε τυχαία, κατά τη διάρκεια επίσκεψης για κάποιο άλλο πρόβλημα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το 91% των αντρών που δεν συμβουλεύτηκαν ποτέ γιατρό και το 52,2% δήλωσε ότι δεν είχε καν σκεφτεί αυτήν την εκδοχή.

Τα χαρακτηριστικά της πρόωρη εκσπερμάτωση

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το σύντομο χρονικό μεσοδιάστημα ανάμεσα στην κολπική διείσδυση και στην εκσπερμάτωση.

Μάλιστα, αρκετοί άνδρες, περίπου το 49% που έχουν πρόβλημα, εκσπερματώνουν πριν ακόμα και από τη διείσδυση, δηλαδή στη διάρκεια της φάσης των προκαταρκτικών.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη αντίληψης του ελέγχου της εκσπερμάτισης, δηλαδή δεν αντιλαμβάνονται τη στιγμή της κορύφωσης, ώστε να σταματήσουν.

Το τρίτο είναι τα αρνητικά συναισθήματα που δημιουργεί, όπως εκνευρισμός, ανησυχία ή αποφυγή προσέγγισης της συντρόφου.

Οι δύο τύποι της πρόωρη εκσπερμάτωση

Η πρωτοπαθής ή διά βίου πρόωρη εκσπερμάτωση, είναι αυτή που προκύπτει κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή στη ζωή του άνδρα και αν δεν αντιμετωπιστεί, παραμένει για όλη του τη ζωή.

Περίπου το 50% των ανδρών που εμφανίζουν συμπτώματα πρόωρης εκσπερμάτωσης δήλωσαν ότι τα συμπτώματα ξεκίνησαν κατά την πρώτη σεξουαλική τους επαφή.

Η δευτεροπαθής ή επίκτητη, εμφανίζεται σταδιακά ή αιφνίδια και ενώ προηγουμένως η διαδικασία εκσπερμάτισης ήταν φυσιολογική.

Η δευτεροπαθής πρόωρη εκσπερμάτωση προκαλείται από ψυχολογικούς και οργανικούς παράγοντες.

Οι βασικές οργανικές αιτίες που συνδέονται με επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση είναι οι παθήσεις του προστάτη, η στυτική δυσλειτουργία, ο υπερθυρεοειδισμός ή ακόμη και η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.

Από την άλλη οι βασικές ψυχολογικές αιτίες είναι το στρες και το άγχος για την απόδοση κατά την σεξουαλική επαφή

Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτωσης

Η πρόωρη εκσπερμάτωση φαίνεται ότι αποτελεί νευροβιολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στις περιοχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία ρυθμίζει την εκσπερμάτιση (εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό).

Όταν ένας άντρας έχει πρόωρη εκσπερμάτιση, η σύντροφός του βιώνει μεγαλύτερα σεξουαλικά προβλήματα, καθώς δεν ικανοποιείται ποτέ από τον σύντροφό της.

Όλες οι φάσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας (π.χ. σεξουαλική επιθυμία, διέγερση, οργασμός) πλήττονται σημαντικά, και, ως εκ τούτου, υπάρχει λιγότερη ικανοποίηση, με επακόλουθο τον έντονο εκνευρισμό και περισσότερες δυσκολίες και προβλήματα στη σχέση.

Νέα μέσα στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτωσης

Οι περισσότεροι άντρες με πρόωρη εκσπερμάτιση χρησιμοποιούν τεχνικές αυτοβοήθειας, όπως χρήση διπλού προφυλακτικού ή προφυλακτικού που περιέχει αναισθητική ουσία.

Επίσης, υπάρχουν τεχνικές που ο άνδρας εκπαιδεύεται να αντιλαμβάνεται και να σταματά την εκσπερμάτωση.

Ωστόσο, αναφέρουν οι ειδικοί, η επίσκεψη στον ουρολόγο θεωρείται αναγκαία, καθώς σήμερα υπάρχουν νέες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Μάλιστα, η τεχνολογία έχει κάνει προόδους και σε αυτό το πεδίο, καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα συσκευή για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Πρόκειται για μία συσκευή που μοιάζει με τεχνητό κόλπο, η οποία συνδέεται με εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. με Bluetooth. Ο χρήστης διεισδύει και όταν έρχεται η φάση της εκσπερμάτωσης, η εφαρμογή ενημερώνει τον χρήστη για να σταματήσει», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Δημήτρης Μπορούσας, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος και συνιδρυτής της AndroClinic Athens, ο οποίος παρακολούθησε το πρόσφατο διεθνές συνέδριο Εκπαίδευσης και Επιστήμης της Σεξουαλικής Ιατρικής (Education and Science in Sexual Medicine).

Ο ίδιος περιγράφει το σύστημα του τεχνητού κόλπου και της εφαρμογής σαν «παιχνίδι», καθώς ο χρήστης θέτει τους στόχους του και προσπαθεί να τους πιάσει.

«Τον πρώτο καιρό χορηγούμε και φάρμακα μαζί με το σύστημα Myhixel, όπως ονομάζεται. Αργότερα, ο χρήστης κάνει τις θεραπευτικές του συνεδρίες μόνο με αυτό», συμπληρώνει ο κ. Μπορούσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά μετά από 3 μήνες χρήσης.

Πέρα όμως από τη νέα τεχνολογία, οι ειδικοί ουρολόγοι, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, μπορούν να προτείνουν και λύσεις που ταιριάζουν προσωπικά στον καθένα.

«Το πιο δύσκολο είναι να έρθει στο ιατρείο και να ζητήσει βοήθεια ο άνδρας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν λύσεις», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα