Προσωπικός Γιατρός: Έρχονται 1.375 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Διαβάζεται σε 3'Το υπηρεσιακό σχέδιο για την πλήρη λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού με προσλήψεις 1.375 εργαζομένων παρουσίασαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας.
- 06 Μαρτίου 2024 16:19
Στη Β’ φάση του υπηρεσιακού σχεδίου για την ολοκλήρωση και την πλήρη λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού προχωρά άμεσα το υπουργείο Υγείας.
Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξουν αρκετοί γιατροί, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Τις αλλαγές ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ενώ παράλληλα εξαγγέλθηκε και η δημιουργία 7 νέων Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας στα οποία θα συμμετάσχουν καθηγητές Ιατρικής.
Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προκηρύξει 1.375 θέσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), εκ των οποίων οι 360 θα είναι γιατροί, οι 600 νοσηλευτές, 385 λοιπό προσωπικό και οι 30 μέλη ΔΕΠ.
Για τους ειδικευόμενους γιατρούς εξαγγέλθηκε πως θα δίνεται ετήσια οικονομική ενίσχυση 30.000 ευρώ, προκειμένου να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας.
Οι αλλαγές στον προσωπικό γιατρό
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να επιλέξουν το γιατρό της αρεσκείας τους ως προσωπικό γιατρό, ακόμα και αν αυτός είναι ιδιώτης και δεν έχει σύμβαση με το δημόσιο.
«Εμείς θα εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δωρεάν επιλογή προσωπικού γιατρού. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον ιδιώτη γιατρό, θα πρέπει να τον πληρώνει ο ίδιος ατομικά. Δεν αναγκάζουμε τους πολίτες να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε την επιλογή για όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν γιατρό. Αν κάποιος θέλει να επιλέξει τον δικό του γιατρό θα πρέπει να τον πληρώσει» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Ταυτόχρονα όπως γνωστοποίησε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, θα υπάρχει σύνδεση των αποδοχών του προσωπικού γιατρού με την απόδοσή του σε σχέση με τα προγράμματα πρόληψης.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δημιουργούνται συγκεκριμένοι δείκτες αξιολόγησης (KPI’s) ώστε εκτός από την αμοιβή οι προσωπικοί γιατροί να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή, ανάλογα με το εάν, για παράδειγμα, ο πληθυσμός αναφοράς του έχει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του μαστού (50% και πάνω).
Όταν προστεθούν περισσότεροι προσωπικοί γιατροί στο σύστημα τότε οι πολίτες θα μπορούν να αλλάξουν τον προσωπικό γιατρό.
Πόσοι γιατροί λείπουν για να «τρέξει» ο προσωπικός γιατρός
Σύμφωνα με στοιχεία, στον προσωπικό γιατρό συμμετέχουν σήμερα 2.215 γιατροί από τον δημόσιο τομέα, 1.272 από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν εγγραφεί το 56% των πολιτών.
Βάση των ίδιων στοιχείων απαιτούνται 1.379 προσωπικοί γιατροί εκ των οποίων οι 822 από την Αττική.
Επίσης θα υπάρξει πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους προσωπικούς γιατρού, ενώ θα γίνεται αξιολόγηση των προσωπικών γιατρών από τους ίδιους τους ασθενείς.