Προσοχή στις “εορταστικές” λοιμώξεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η χαλάρωση την περίοδο των διακοπών σε συνδυασμό με το συγχρωτισμό πολλών ατόμων στο ίδιο μέρος ευνοούν τις ιώσεις.
- 24 Δεκεμβρίου 2019 07:43
Το ιδανικότερο περιβάλλον για να «ιοθετήσουμε» έναν απρόσμενο επισκέπτη, δημιουργεί η περίοδος των γιορτών. Οι τακτικές έξοδοι, οι επισκέψεις σε καταστήματα, η απροσεξία λόγω χαλάρωσης και η συγκέντρωση πολλών ατόμων αποτελούν τις ευνοϊκότερες συνθήκες μετάδοσης ιώσεων. Γι’ αυτό και το «ι» στην ..ιοθεσία. Ιδιαίτερη προσοχή δε, πρέπει να δίνουμε στον κίνδυνο της γρίπης ειδικά οι μη εμβολιασμένες ευπαθείς ομάδες.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί, όχι βέβαια σε βαθμό υποχόνδριο, θα πρέπει να είμαστε στα γιορτινά καλέσματα, καθώς σε χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα είναι ιδιαίτερα εύκολη η ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού (στόματος, λάρυγγα, πνευμόνων), οι οποίες αρκετές φορές μπορεί να έχουν επιπλοκές. Πιο ευάλωτα είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό και οι ηλικιωμένοι, που συχνά πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, που εξασθενούν τον οργανισμό τους και επιβαρύνουν την αναπνευστική τους λειτουργία. Και παρόλο που τα μέτρα προφύλαξης είναι λίγο πολύ γνωστά, συχνά δεν επαρκούν για να θωρακίσουν τον οργανισμό.
Σύμφωνα με τους γιατρούς κάποιος μπορεί να έχει μία λαρυγγίτιδα, λόγω της συνήθειας να πίνει ακόμη και το χειμώνα παγωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, μπίρα ή γενικότερα αλκοόλ αλλά και λόγω καπνίσματος. Επομένως, αν υπάρχουν συμπτώματα, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν ειδικά αν ο πονόλαιμος διαρκεί αρκετές ώρες και θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι κάποια συμπτώματα, που στην αρχή μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, μπορεί να υποκρύπτουν μια έξαρση αλλεργικής ρινίτιδας, οπότε χρειάζεται εντελώς διαφορετική θεραπεία. Επιπρόσθετα, ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές από τα ιγμόρεια, τα αυτιά ή και τους βρόγχους και να χρειαστεί πιο ειδική αγωγή.
Όσον αφορά στα παιδιά, είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σε εγρήγορση, στην περίπτωση που μια ίωση επιμένει πάνω από τρεις μέρες. Εάν αυτό συμβεί, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί λοίμωξη στο παιδί και κάποιο απόστημα στον φάρυγγα.
Συμβουλές
Για να προστατευθείτε από τις ιώσεις της εποχής, όπως σημειώνεται από τους γιατρούς θα πρέπει ακόμη και στις γιορτές να μην ξεχνάτε:
– Να τρώτε καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος.
– Να κάνετε τακτικά πλύσεις στην μύτη με ειδικές συσκευές ή με φυσιολογικό ορό, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, ειδικά όταν υπάρχει επίμονο μπούκωμα και πολλές εκκρίσεις.
– Τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, αν βήχουν ή φτερνίζονται να το κάνουν στο εσωτερικό του αγκώνα τους
– Να μην πίνουν από τα μπουκάλια άλλων παιδιών και να αποφεύγουν να ακουμπούν το πρόσωπό τους
– Να βρίσκουμε χρόνο για αύξηση 3 φορές την εβδομάδα