Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Deree – Τhe American College of Greece

Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Deree – Τhe American College of Greece

Το πρόγραμμα πληροί τις προϋποθέσεις για εισαγωγή σε ιατρικές σχολές των ΗΠΑ ενώ οι απόφοιτοί του μπορούν να εργαστούν σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, κλινικές και νοσοκομεία, φαρμακοβιομηχανίες, βιοτεχνολογικές εταιρείες, δημόσιους φορείς και κοινωφελή ιδρύματα.

Η πρόσφατη πανδημία με τον COVID-19 απαιτεί την καλύτερη ένδειξη για την εκπαίδευση αφοσιωμένων και έμπειρων επιστημόνων, οι οποίοι να μπορούν να συνεργαστούν με άλλους ερευνητές ανά τον κόσμο. Η βιοϊατρική επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να είναι στις επάλξεις με πρωτοβουλίες που αφορούν την έρευνα, αλλά και τις σωστές μεταρρυθμίσεις.

Φέτος ξεκινάει η δεύτερη χρονιά του νέου, άρτια οργανωμένου προγράμματος Βιοϊατρικών Επιστημών στο Deree – The American College of Greece, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Δρα Θεοχάρη Θεοχαρίδη, και με υπεύθυνη την καθηγήτρια Δρα Παρασκευή Παπαδοπούλου. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια για το Κολλέγιο, για την Ελλάδα, αλλά και για την επιστήμη γενικότερα. Η φιλοσοφία αυτού του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει φοιτητές που δεν θα αποστηθίζουν απλά δεδομένα, αλλά θα εφοδιαστούν με τις απαραίτητες ακαδημαϊκές γνώσεις, θα μάθουν να σκέφτονται, να δουλεύουν συλλογικά και να καλλιεργήσουν ηγετικές ικανότητες. Στους φοιτητές τονίζεται η σπουδαιότητα της αυτοκριτικής, της ειλικρίνειας, του θάρρους, του οράματος, της περισυλλογής, της συνεργασίας και της υπομονής.

Το νέο πρόγραμμα είναι πρωτοποριακό και για άλλους λόγους: περιλαμβάνει καινοτόμα θέματα, όπως η επίδραση του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, η σχέση του στρες και της φλεγμονής στην παθογένεση των αυτοάνοσων νοσημάτων και του COVID-19, ο ρόλος της φαρμακολογίας στην υγεία και τις ασθένειες, ο σχεδιασμός κλινικών μελετών και η οικονομία της υγείας. Τα μαθήματα του τρίτου και τέταρτου έτους του νέου προγράμματος είναι έτσι επιλεγμένα, ώστε να φέρνουν τους φοιτητές σε επαφή –μέσω των παραδόσεων και της πρακτικής άσκησης– με διακεκριμένους επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό χώρο με την οικονομία της υγείας. Το τέταρτο έτος περιλαμβάνει μαθήματα επιπέδου ιατρικής σχολής (π.χ. ανοσολογία, παθολογία, φαρμακολογία κ.λπ.) που θα διδάσκονται από διακεκριμένους καθηγητές, θα υπάρχει οργανωμένη πρακτική εξάσκηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες. Οι τελειόφοιτοι θα εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες, οι καλύτερες από τις οποίες θα δημοσιευτούν.

Το πρόγραμμα πληροί τις προϋποθέσεις (Premed requirements) για εισαγωγή σε ιατρικές σχολές των ΗΠΑ, και το πτυχίο αναγνωρίζεται από τον οργανισμό New England Commission of Higher Education (NECHE), που πιστοποιεί πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Tufts, και από το Open University (ΟU) του Λονδίνου για την Αγγλία και τις χώρες της ΕΕ.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να εργαστούν σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, κλινικές και νοσοκομεία, φαρμακοβιομηχανίες, βιοτεχνολογικές εταιρείες, δημόσιους φορείς και κοινωφελή ιδρύματα. Επίσης, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και να στελεχώσουν μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες και ερευνητικά κέντρα, και να εξειδικευτούν σε επαγγέλματα υγείας (π.χ. ανοσολογία, βιοτεχνολογία, βιοχημεία, επιδημιολογία, κλινική διατροφολογία, μικροβιολογία, και φαρμακολογία). Κατ’ επέκταση, το πρόγραμμα Βιοϊατρικών Επιστημών θα εξασφαλίζει ένα σημαντικό εργασιακό μέλλον γι’ αυτούς που θα το επιλέξουν. Ήδη γίνονται επαφές ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να εγγράφονται στο τρίτο έτος επιλεγμένων ιατρικών σχολών στην ΕΕ, αλλά και να έχουν προτεραιότητα στην εισαγωγή κάποιων ιατρικών σχολών στις ΗΠΑ.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Biomedical Sciences στο Deree – The American College of Greece μπορείτε να βρείτε εδώ.

O Δρ Θεοχάρης Κ. Θεοχαρίδης, BA, MS, MPhil, PhD, MD (Yale University), είναι Υπεύθυνος Προγραμμάτων Υγείας και Έρευνας στο Deree – The American College of Greece. Καθηγητής Φαρμακολογίας και Εσωτερικής Παθολογίας, και Διευθυντής Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας & Ανακάλυψης Φαρμάκων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστόνη των ΗΠΑ, και Κλινικός Φαρμακολόγος της Επιτροπής Ελέγχου Φαρμάκων της Μασαχουσέτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα