Ρεβεγιόν με τρεις… ιούς – Οδηγός επιβίωσης

Ρεβεγιόν με τρεις… ιούς – Οδηγός επιβίωσης
Ρεβεγιόν Shutterstock

Μπορεί να είναι η πρώτη Πρωτοχρονιά μετά από δύο έτη που μπορούμε να γιορτάσουμε ελεύθερα, χωρίς υποχρεωτικούς περιορισμούς, όμως δυστυχώς και φέτος, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι κάποιοι συγγενείς μας ενδέχεται να κινδυνεύουν. Έτσι, με ατομική ευθύνη, θα π ρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα προστασίας, τουλάχιστον για μερικές ώρες.

Γρίπη, κορονοϊός, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Η πιο πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ δείχνει αύξηση της θετικότητας και για τους τρεις ιούς του αναπνευστικού συστήματος, όμως η καταγραφή είναι μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση της επόμενης εβδομάδας θα είναι αυτή που θα περιλαμβάνει την τάση που θα προκύψει από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και το συνωστισμό από τη διασκέδαση τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα από τη “σούπα” των τριών αναπνευστικών ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Και μπορεί να έχουμε απόλυτη ανάγκη από τη διασκέδαση, καθώς την είχαμε στερηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, όμως τουλάχιστον θα πρέπει να προσέξουμε τους ανθρώπους που έχουν αυξημένο κίνδυνο από βαριά νόσηση και θάνατο.

Για τη γρίπη και τον κορονοϊό υπάρχει το διπλό self test και οι ειδικοί συμβουλεύουν, τουλάχιστον όσοι έχουν συμπτώματα να το κάνουν πριν συναντήσουν άτομα άνω των 65 ετών για να κάνουν αλλαγή του χρόνου μαζί τους ή αν πρόκειται να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Το ίδιο ισχύει και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών που κάνουν χημειοθεραπεία ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα για οποιαδήποτε πάθηση.

Και δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που είναι γνωστό ότι κινδυνεύουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των παιδιατρικών νοσοκομείων, όπου καθημερινά παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν στηθεί ακόμη και ράντζα για παιδάκια.

Αυτό σημαίνει ότι όπως ακόμη και τα παιδιά που δεν κινδυνεύουν από γρίπη, αλλά τελικά πολλά από αυτά χρειάστηκαν εξέταση από γιατρό και νοσηλεία, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με όλες τις υπόλοιπες ηλικίες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όπως έχει εξηγήσει ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), η απότομη αύξηση στα κρούσματα γρίπης, κορονοϊού και RSV, μπορεί να προκαλέσουν μετά τις γιορτές πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μάλιστα, και ο κ. Λουκίδης και ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουν προβλέψει ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξει ένα “τσουνάμι” γρίπης με 100.000 κρούσματα ημερησίως.

Για τον τρίτο ιό, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο τεστ που να γίνεται στο σπίτι και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τονίζει ότι «στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κίνδυνου για βαριά νόσηση και ανεβάσει πυρετό, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό του και βέβαια να κάνει τεστ για γρίπη, κορονοϊό και RSV, το οποίο γίνεται μόνο σε σε νοσοκομείο».

Σοβαρό πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων

Την κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο η έλλειψη βασικών φαρμάκων που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των συγκεκριμένων ιώσεων.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί ότι τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων θα γίνει ακόμα πιο έντονο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και άτομα που θα μπορούσαν να μειώσουν τα συμπτώματα των ιώσεων με χάπια και σιρόπια στο σπίτι, μπορεί τελικά να χρειαστούν νοσηλεία.

Πώς θα αποφύγουμε τη μετάδοση των ιών

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί προτείνουν ότι τουλάχιστον όταν πρόκειται να δούμε άτομα τρίτης ηλικίας ή ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, καλό θα είναι να φοράμε μάσκα, ακόμα και αν αισθανόμαστε απόλυτα υγιής και δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα.

Επίσης, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν, καλό θα είναι να έχουμε ανοιχτά παράθυρα και κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου, αλλά και στα τραπέζια της Κυριακής.

Ακόμη ένας βασικός κανόνας προφύλαξης είναι η προσωπική υγιεινή, δηλαδή το καλό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση των επιφανειών.

Γενικά, και αυτή την Πρωτοχρονιά, δυστυχώς, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα προφύλαξης που είχαμε μάθει από την πανδημία του κορονοϊού, ακόμα και αν φέτος είμαστε ελεύθεροι να διασκεδάσουμε και να βρεθούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, σε μεγάλα, γιορτινά τραπέζια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα