Σαρηγιάννης: 60.000 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του 2022

Σαρηγιάννης: 60.000 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του 2022
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 Alexandros Michailidis / SOOC

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις του καθηγητή Δ. Σαρηγιάννη, καθώς την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους οι νέες μολύνσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν τις 60.000.

“Ποδαρικό” με “τσουνάμι κρουσμάτων” αναμένεται από τη νέα χρονιά. σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που σύμφωνα με τις προβλέψεις του, τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον την πρώτη εβδομάδα του 2022 δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τις 60.000.

Μετά την έκρηξη κρουσμάτων και το νέο “μαύρο” ρεκόρ που κατέγραψε η χώρα την Τετάρτη (29/12), με 28.828 νέες μολύνσεις, ο καθηγητής του ΑΠΘ μιλώντας στο MEGA για τη ραγδαία αύξηση ανέφερε αρχικά πως “είμαστε στην επιθετική ανάπτυξη της Όμικρον, την οποία θα την παρατηρούμε και τις επόμενες ημέρες, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να δίνουν αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Τότε θα δούμε μια επιβράδυνση της ξέφρενης πορείας της Όμικρον”.

Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε πως μπορούμε να δούμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο, προβλέποντας χαρακτηριστικά πως “με την τάση που έχουμε αυτή τη στιγμή μπορεί να φτάσουμε εύκολα και τις 60.000 κρούσματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το εάν γίνει αυτό θα πάμε γρήγορα και σε μια φάση αποκλιμάκωσης που θα αρχίσει να φαίνεται από τις 22-23 Ιανουαρίου. Το πρόβλημα σε αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ΕΣΥ, καθώς παρά την ηπιότητα της νοσηρότητας της νόσησης από την Όμικρον, όταν οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι, προφανέστατα ένα μικρό ποσοστό θα χρειαστεί και νοσηλεία”.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια και στον ρυθμό αναπαραγωγής, ο οποίος χθες βρισκόταν στο 1,6, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “αν πάμε στα 28.000 κρούσματα αυτό θα ανεβεί πάρα πολύ στην πραγματικότητα και όταν λέμε 1,6, σημαίνει ότι ότι 2 θετικοί κολλούν 3. Στην πράξη, οι 20.000 γίνονται με απλά μαθηματικά 60.000″.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα