Σχέδιο εμβολιασμού: Τα πρόσωπα, οι αρρυθμίες και οι βιαστικές υποσχέσεις
Μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων αλλά κυρίως πολιτικών προσώπων, έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου εμβολιασμών για τον κορονοϊό. Τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που οι ιδιοι δημιούργησαν.
- 24 Ιανουαρίου 2021 07:13
Ήδη από την κορύφωση του δεύτερου κύματος και αναμένοντας την έγκριση των πρώτων εμβολίων, η χώρα σχεδίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο προκειμένου να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί των πολιτών για τον κορονοϊό. Η Κυβέρνηση από πολύ νωρίς αισθάνθηκε ιδιαίτερα περήφανη με αποτέλεσμα να υπόσχεται στους πολίτες ότι θα έχουμε καταφέρει ένα μεγάλο αριθμό εμβλιασθέντων πολιτών, ακόμη και 2 εκατομμύρια μέχρι τέλος Μαρτίου και περίπου 6-7 εκατομμυρίων μέχρι τα μέσα καλοκαιριού. Όμως οι συνθήκες φαίνεται να τη διαψεύδουν ως προς την υπεραισιόδοξη στοχοθεσία της.
Η μείωση των παραγόμενων και διαθέσιμων δόσεων από την Pfizer, αλλά και η σίγουρη πλέον απώλεια της πρώτης παρτίδας περίπου 500.000 δώσεων από την AstraZeneca στις αρχές Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι βιαστήκαμε πολύ να χαρούμε για την εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού. Παραδεχόμαστε την αστοχία από πλευράς των εταιρειών, όμως και στη δική μας την περίπτωση είναι πολύ άστοχο να κάνουμε σχέδια χωρίς συγκεκριμένα δεδομένα.
Την ίδια ώρα δεν είναι και λίγες οι αστοχίες που έχουν εντοπιστεί και στο κλείσιμο των ραντεβού ή στις απορίες πολλών πολιτών με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας. Όμως σ’ αυτό το πεδίο διαπιστώνουμε άμεση ανταπόκριση και επίλυση των ζητημάτων.
Για παράδειγμα την τελευταία στιγμή ανακοινώθηκε πως δεν θα γίνονται εμβολιασμοί σε ογκολογικά και Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Επίσης ότι για να μετατραπούν κέντρα υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα θα πρέπει να περιοριστούν δραστηριότητές τους.
Ο σχεδιασμός της “Επιχείρησης Ελευθερία”
Πίσω λοιπόν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό εμβολιασμών που έχει λάβει το όνομα “Επιχείρηση Ελευθερία” βρίσκονται τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επίσης σημαντικότατο ρόλο ως προς την επιστημονική τεκμηρίωση, παίζουν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και φυσικά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχουν μέλη της προαναφερόμενης επιτροπής.
Η πρώτη ανακοίνωση του σχεδίου αυτού έγινε στις 18/11, ημέρα όπου σημειώθηκε στη χώρα μας ρεκόρ κρουσμάτων και 35 μέρες πριν την έγκριση του πρώτου εμβολίου -των Pfizer/Biontech- στην Ευρώπη. Το αρχικό σχέδιο του εγχειρήματος παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Στις 13/11 σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι “εμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας”.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος: ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Να τονίσουμε ότι χθες ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “Η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει ακριβώς όπως την έχουμε προγραμματίσει. Χθες κάναμε παραπάνω από 17.000 εμβόλια σε ολόκληρη την επικράτεια. Έχουμε ξεπεράσει τους 140.000 εμβολιασμούς από τότε που ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε με αυτή τη διαδικασία και με αυτή την ταχύτητα. Έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολίων -ως γνωστόν- είναι καθορισμένος από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί από τις εταιρείες και από τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.
Η αλήθεια είναι ότι όντως μέχρι σήμερα η διαδικασία κινείται όπως την έχουμε προγραμματίσει, όμως στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι έτσι. Κανείς δεν αρνείται ότι είναι ιδιαίτερα θετικά τα μηνύματα ελπίδας, όμως πρέπει να διαχέονται την κατάλληλη στιγμή.
Επίσης να επισημάνουμε ότι σε άλλες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός μπέρδεψε τα στοιχεία και ….”εμβολίασε” με 25 εκατομμύρια δόσεις περίπου 7,5 εκατομμύρια πολίτες, όταν οι δόσεις αυτές αφορούν κάτι περισσότερο από 15 εκατομμύρια!
H βιασύνη του Βασίλη Κικίλια
Στις 18/11 ο κ. Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του ανέφερε:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαπραγματευθεί με έξι εταιρείες, με τις τέσσερις έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα ή συμβόλαια. Αυτές οι εταιρείες είναι η AstraZeneca, η Johnson & Johnson, η Sanofi-GSK, η BioNTech-Pfizer, η CureVac και η Moderna. Ποιος είναι ο τρόπος που θα φτάσουν τα εμβόλια σε μας, πώς θα γίνει η αποθήκευση και η διανομή. Υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, των μεγάλων εταιρειών που είδατε, και άλλων. Με διάφορους τρόπους, αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες των κρατών-μελών και εμείς έχουμε δύο τέτοιες κεντρικές αποθήκες. Από τις κεντρικές αποθήκες θα πάνε με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα και εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα, θα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό.
Πόσα είναι αυτά; Θα είναι 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Και αυτά τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, θα μπορούσαν να εμβολιάσουν 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Και έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί.
Αν χρειαστεί και αν παραστεί αυτή η ανάγκη, δηλαδή, αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη μονάδα του χρόνου, εντός μηνός θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας και για άλλα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Αλλά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα, είναι ένας μεγάλος αριθμός.
Κανείς δεν κατηγορεί τον υπουργό για τις αναφορές του, αφού αυτές είχαν βασιστεί σε “διαβεβαιώσεις” κυρίως από τις εταιρείες παραγωγής αλλά και τις συμφωνίες της ΕΕ με τις εταιρείες. Όμως, για μια ακόμη φορά φαίνεται να βιάστηκε.
Από την επιδημία στην… Ελευθερία
Στις 21/12 ξεκινά η τακτική ενημέρωση κάθε Δευτέρα για την πορεία του σχεδίου εμβολιασμών, γνωρίζοντας ότι άμεσα η ΕΕ θα ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο των Pfizer/Biontech. Δύο μέρες αργότερα δίνεται στη δημοσιότητα το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του COVID-19, με την κωδική ονομασία, επιχείρηση “Ελευθερία”.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τα παρακάτω σημεία, όπου διαφαίνεται μια μεγάλη αισιοδοξία, διατηρώντας μόλις κάποιες επιφυλάξεις.
Υποθέσεις και παραδοχές του Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών βασίζεται σε μεγάλο αριθμό μεταβλητών, γνωστών και μη, εκ των οποίων αρκετές δεν βρίσκονται στον έλεγχό μας, καθώς και σε σειρά υποθέσεων και παραδοχών, η μεταβολή των οποίων ενδέχεται να διαφοροποιήσει όσα περιγράφονται στο παρόν κείμενο. Το περιεχόμενο του παρόντος κειμένου βασίζεται στο ισχύον Σχέδιο Εμβολιασμών κατά την 23/12/2020.
Σχέδιο Εμβολιασμών
Το σχέδιο κατανομής και διανομής των εμβολίων αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο για τη δημιουργία και το λεπτομερή σχεδιασμό του συνολικού Επιχειρησιακού Σχεδίου.
Κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις Παραγωγούς Εταιρείες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό, σύμφωνα με την κατανομή μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προδιαγραφεί από αυτή βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων (2,36-2,39%) που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.
Παραγωγός Εταιρεία Κατανομή δόσεων στην Ελλάδα* (εκατομμύρια δόσεις)
Pfizer/BioNTech 4,7
AstraZeneca/Oxford 7,1
Johnson & Johnson 4,7
Sanofi / GSK 4,7
Moderna 1,8
Curevac 5,3
* Προσεγγιστική εκτίμηση αριθμού δόσεων, η οποία ενδέχεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των Παραγωγών Εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Από τις παραπάνω συμφωνημένες δόσεις που φτάνουν τα περίπου 28 εκατομμύρια, έχουμε βέβαια περιορίσει τις “απαιτήσεις” μας διότι δεν χρειάζονται, φτάνοντας στις περίπου 24,5 εκατομμύρια δόσεις. Εδώ όμως διαπιστώνουμε το εξής παράδοξο.
Ενώ από το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο των Pfizer/Biontech που αρχικά προέβλεπε για την Ευρώπη 300 εκατομμύρια δόσεις συνολικά και τελικά τις αύξησε στα 600 εκατομμύρια, με βάση το σχέδιο θα έπρεπε να λάβουμε 4,7 εκατομμύρια δόσεις, εμείς περιοριστήκαμε σε συμφωνία 2,45 εκατομμύρια δόσεις. Και αυτές πάλι θα είναι μειωμένες μετά και τις αλλαγές στη διαδικασία της παραγωγής της εταιρείας.
Τα πρόσωπα-κλειδί
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό από τις πρώτες μάλιστα μελέτες τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονταν, υπήρξε τακτική αναφορά από τους επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτές. Αξίζει να αναφερθούμε στο “κεντρικό” επιστήμονα και σύμβουλο της Κυβέρνησης για θέματα κορονοϊού, Σωτήρη Τσιόδρα, τον αντικαταστάτη του στον τομέα ενημέρωσης επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά και την καθηγήτρια παιδιατρική, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σημειώνεται ότι εκτός από τον κ. Μαγιορκίνη, οι υπόλοιποι είναι μέλη τόσο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπου πρόεδρος είναι η καθηγήτρια κα Θεοδωρίδου όπως αναφέραμε. Επίσης κοινό μέλος η οποία μάλιστα συμμετείχε και σε πρόσφατη ενημέρωση μαζί με τον Βασίλη Κικίλια, είναι η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ.
Οι επιστήμονες αυτοί βασικό ρόλο έχουν αφενός στις αποφάσεις για την προτεραιοποίηση των πολιτών που θα εμβολιάζονται αλλά επίσης για την παροχής της επιστημονικής πληροφορίας με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία για θέματα υγείας.
Στο πολιτικό πεδίο, το μεγάλο βάρος πέφτει στον Μάριο Θεμιστοκλέους ο οποίος βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, ενώ για θέματα εκτέλεσης του σχεδίου βασικός παράγοντας είναι ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Για το λόγο αυτό και η εβδομαδιαία σύσκεψη για την πορεία του εμβολιασμού γίνεται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Πρστασίας. Μεγάλο βάρος Βέβαια πέφτει και στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.