Σεξ: Swinging και ανταλλαγή συντρόφων. Πότε και γιατί τα ζευγάρια αναζητούν νέες εμπειρίες;

Σεξ: Swinging και ανταλλαγή συντρόφων. Πότε και γιατί τα ζευγάρια αναζητούν νέες εμπειρίες;

Τι είναι το swinging και η ανταλλαγή συντρόφων και γιατί μπορεί ένα ζευγάρι να αναζητήσει μια τέτοια λύση για να διανθίσει την ερωτική του ζωή; Πότε η ποικιλία στο σεξ μπορεί να είναι ένας τρόπος να αναθερμανθεί η ερωτική σχέση. Η σεξολόγος Εύη Κυράνα εξηγεί...

Το σεξ είναι μια από τις πιο προσωπικές πράξεις ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και την ύψιστη επισφράγιση της αγάπης και της αφοσίωσης. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα ζευγάρι αναζητήσει νέους ορίζοντες στο σεξ; Το NEWS 247 συζητά με την σεξολόγο Εύη Κυράνα για τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η επιθυμία δύο ανθρώπων να δοκιμάσουν περισσότερα στο σεξ, από το λεγόμενο role playing, μέχρι την ανταλλαγή συντρόφων ή την σεξουαλική συνεύρεση με τρίτο άτομο.

Έλλειψη ενδιαφέροντος ή περιέργεια;

Τα πρώτα ερωτήματα που γεννώνται σε μια τέτοια περίπτωση είναι τι είναι εκείνο που οδηγεί έναν ή και τους δύο ερωτικούς συντρόφους στην ανάγκη, την επιθυμία να εμπλουτίσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Μπορεί κάτι τέτοιο να ερμηνευτεί ως καμπανάκι για έλλειψη ερωτικής επιθυμίας μέσα στο ζευγάρι; Είναι ίσως κάτι τέτοιο ένδειξη πως η σεξουαλική σχέση αρχίζει να φθίνει και να μην ικανοποιεί τους συντρόφους;

Τα ζευγάρια αυτά συνήθως διαχωρίζουν τη συναισθηματική μονογαμία από τη σεξουαλική μονογαμία. Μάλιστα, συνήθως έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες τις οικογένειας και τη συνοχή της

Η Εύη Κυράνα εξηγεί: “Κάποιες μελέτες σε ζευγάρια swingers έδειξαν ότι τα ζευγάρια αυτά έχουν υψηλή ικανοποίηση από τη σχέση τους αλλά και από τη σεξουαλική τους ζωή. Επίσης, αισθάνονται σεξουαλική έλξη μεταξύ τους. Το κίνητρο είναι η επιθυμία για μεγαλύτερη σεξουαλική ποικιλία και η πραγματοποίηση σεξουαλικών φαντασιώσεων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στο ζευγάρι να αισθάνεται συνοχή και ασφάλεια, αφού από κοινού επιζητούν και βιώνουν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες. Τα ζευγάρια αυτά συνήθως διαχωρίζουν τη συναισθηματική μονογαμία από τη σεξουαλική μονογαμία. Μάλιστα, συνήθως έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες τις οικογένειας και τη συνοχή της”.

Αντί της απιστίας… η ανταλλαγή

Τα ζευγάρια που έχουν επιλέξει την ανταλλαγή συντρόφων ή αλλιώς swinging, δηλώνουν πως είναι κάτι που ανανεώνει τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ σύμφωνα με έρευνα δηλώνουν πιο ευτυχισμένοι, ενώ εξηγούν πως αντί να κλονιστεί η σχέση τους, δυναμώνει και παύει η ζήλια να αποτελεί πρόβλημα στη ζωή τους. Έρευνα έχει δείξει πως ένα 25% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε την ανταλλαγή συντρόφων, αντί να στραφεί σε τρίτα πρόσωπα και να κρύβεται από το σύντροφό του.

 

Το swinging αφορά στο να κάνει κάποιος σεξ με άλλους ανθρώπους. Ακόμη και μια παρέα αντρών με μία μόνο γυναίκα ή δύο ζευγάρια που κάνουν ανταλλαγή μεταξύ τους

Για να πάρουμε μια εικόνα για το τι είναι ακριβώς το περίφημο swinging, συμβουλευθήκαμε ένα σχετικό site με σκοπό να φέρει σε επαφή ζευγάρια και ανθρώπους που επιθυμούν να πειραματιστούν. “Το swinging είναι μια δημοφιλής ψυχαγωγική δραστηριότητα για ενήλικες με ευρύ πνεύμα (που αποδέχονται δηλαδή τις σεξουαλικές συμπεριφορές και επιλογές των άλλων). Η πιο κοινή πρακτική είναι ένα ενήλικο ζευγάρι να συναντά άλλα ζευγάρια για σεξ και μερικές φορές για προοδευτικά εξελισσόμενες στενές σχέσεις. Εν ολίγοις το swinging αφορά στο να κάνει κάποιος σεξ με άλλους ανθρώπους. Ακόμη και μια παρέα αντρών με μία μόνο γυναίκα ή δύο ζευγάρια που κάνουν ανταλλαγή μεταξύ τους. Επιπλέον μπορεί να παρακολουθεί κάποιος τον/την σύντροφό του να έχει σεξουαλική δράση με πολλούς συντρόφους ή άλλος να ψάχνει swingers με διάφορα φετίχ για να πραγματοποιήσει φαντασιώσεις”.

Τελικά στους δύο, τρίτος χωράει

Οι ρομαντικοί Γάλλοι αποκαλούν αυτή τη σεξουαλική σχέση menage a trois, που κυριολεκτικά σημαίνει “νοικοκυριό για τρεις” και φυσικά υπονοεί την ερωτική επαφή ενός ζευγαριού με τρίτο πρόσωπο. Στην κυριολεκτική της έννοια, η φράση αναφέρεται σε ζευγάρια που διευρύνουν τη σχέση τους σε ένα τρίτο πρόσωπο, με αυτό να περιλαμβάνει και ρομαντική, συναισθηματική επαφή ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

 

Όπως και να έχει, είναι μια φαντασίωση, μια ερωτική επιθυμία που ενδέχεται να προκύψει σε μια σχέση και το ζήτημα εδώ είναι πως θα τη διαχειριστεί το ζευγάρι, με την προϋπόθεση πως είναι σύμφωνοι και οι δύο.

Οδηγίες για εκείνους που θέλουν να πειραματιστούν

Η σεξουαλική διέγερση και ακόμη περισσότερο η σεξουαλική ικανοποίηση είναι σαφώς συνάρτηση πολλών παραγόντων. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει πάντα σεβασμός στην επιθυμία και τα όρια του άλλου και φυσικά μια τέτοια απόφαση να λαμβάνεται από κοινού και χωρίς πίεση, οποιουδήποτε είδους, προκειμένου να συμμετέχει σε μια διαδικασία που δεν τον εκφράζει και δεν τον ικανοποιεί.

Εφόσον λοιπόν ένα ζευγάρι μπει στη διαδικασία να επισκεφτεί ένα swingers’ club ή να αναζητήσει τρίτο πρόσωπο για να διανθίσει την ερωτική του ζωή, καλό είναι να προσέξει ορισμένα πράγματα, όπως τα εξηγεί η σεξολόγος Εύη Κυράνα:

1) Είναι σημαντικό να αισθάνεται ο καθένας απόλυτη ελευθερία να επιλέξει αν θα πειραματιστεί ή όχι, και με ποιούς όρους. Το αίσθημα ή η πεποίθηση οτι ‘πρέπει’ να το κάνει γιατί το θέλει ο/η σύντροφος μπορεί να φέρει αρνητικά συναισθήματα. Είναι σημαντικό να έχει κανείς κατανοήσει τα προσωπικά του κίνητρα, καθώς και εκείνα του/ της συντρόφου.

2) Σε ένα swingers club, μπορεί να επιλέξει κάθε άτομο σε ποιό βαθμό θα συμμετέχει σε κάποια σεξουαλική δραστηριότητα.

3) Είναι σημαντικό να έχει το ζευγάρι συζητήσει τί δεν επιθυμεί να κάνει ή να δεί το άλλο άτομο να κάνει.

4) Η χρήση προφυλάξεων από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι αναγκαία, καθώς και η αποφυγή χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Μελέτη του 2015 σε ζευγάρια που κάνουν swinging έδειξε οτι το 13% είχε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ενώ περίπου οι μισοί χρησιμοποιούσαν κάποια ναρκωτική ουσία. Ειδικά αυτή η παράμετρος είναι ιδιαιτερα σημαντική, αφού σχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα επικίνδυνων σεξουαλικών πρακτικών και έκθεση σε ΣΜΝ.

*Η Εύη Κυράνα είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ, www.kyrana.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα