Συναγερμός για τον γιατρό που έκρυβε ότι έπασχε από Έμπολα
Ανησυχία στη Νιγηρία. Γιατρός συνέχισε να περιθάλπει ασθενείς μέχρι το θάνατό του
- 04 Σεπτεμβρίου 2014 22:42
Οι αρχές της Νιγηρίας έχουν θέσει υπό παρακολούθηση σχεδόν 400 ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με έναν γιατρό από το Πορτ Χαρκούρ ο οποίος πέθανε από Έμπολα αλλά είχε αποκρύψει ότι είχε μολυνθεί από τον ιό.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της Νιγηρίας Δρ. Αμπντουλσαλάμι Νασίντι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είπε ότι είναι διάχυτη μια αίσθηση “απελπισίας” στη χώρα καθώς δεν υπάρχουν ασφαλή φάρμακα ή εμβόλια για την αντιμετώπιση του Έμπολα, ο οποίος έχει ήδη μολύνει 18 ανθρώπους. Όπως είπε, λειτουργούν πλέον περισσότεροι θάλαμοι απομόνωσης στο Πορτ Χαρκούρ και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα αναφερθούν πολλά κρούσματα ακόμη.
Αφού ήρθε σε επαφή με έναν ασθενή και πριν πεθάνει και ο ίδιος από Έμπολα στις 22 Αυγούστου ο γιατρός Ιγίκε Ενέμουο συνέχισε να περιθάλπει αρρώστους και συναντήθηκε με δεκάδες φίλους, συγγενείς και άλλους γιατρούς. Εκτιμάται ότι οι 60 από αυτούς αντιμετωπίζουν “υψηλό κίνδυνο” μόλυνσης. Η σύζυγός του, που είναι επίσης γιατρός καθώς και μία ηλικιωμένη ασθενής στο ίδιο νοσοκομείο ασθένησαν και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας η δεύτερη υπέκυψε.
“Τα πάντα έγιναν κρυφά, ο γιατρός παραβίασε τους υγειονομικούς κανονισμούς όταν ανέλαβε τον ασθενή που του αποκάλυψε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον ιό και δεν ήθελε να νοσηλευτεί στο Λάγκος για να μην τον βάλουν στην απομόνωση”, είπε ο Νασίντι. Τον περιέθαλπε κρυφά έξω από το νοσοκομείο. Όταν ασθένησε και ο ίδιος δεν αποκάλυψε στους συναδέλφους του ότι είχε έρθει σε επαφή με κάποιον που έπασχε από Έμπολα (…). Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση που ξέφυγε από το δίκτυο παρακολούθησής μας. Και τώρα το πληρώνουμε”, πρόσθεσε, μιλώντας στο περιθώριο μιας διήμερης συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπου ειδικοί συζητούν τρόπους για να επιταχύνουν την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για τον Έμπολα.
Μέχρι στιγμής ο Έμπολα έχει σκοτώσει επτά ανθρώπους στη Νιγηρία, πέντε στο Λάγκος και δύο στο Πορτ Χαρκούρ, σε σύνολο 18 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Οι υπόλοιποι 11 ασθενείς ανέρρωσαν όλοι.
Οι ειδικοί που μετέχουν στη σύνοδο του ΠΟΥ στη Γενεύη σκοπεύουν να εξετάσουν τις πιθανότητες “παραγωγής και χρήσης” των οκτώ πειραματικών φαρμάκων και των δύο εμβολίων που έχουν στη διάθεσή τους οι υγειονομικές αρχές μέχρι στιγμής. Όπως επισήμανε πάντως ο Οργανισμός, καμία από αυτές τις θεραπείες δεν έχει αποδειχθεί μέσω κλινικών δοκιμών ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
“Μολονότι λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για να επιταχυνθούν οι κλινικές δοκιμές, οι νέες θεραπείες και τα νέα εμβόλια δεν θα είναι διαθέσιμα για γενικευμένη χρήση πριν από το τέλος του 2014”, προειδοποίησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ότι υπό κανονικές συνθήκες για την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών θα χρειαζόταν μια δεκαετία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ