Συνεχίζει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων ο ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από την αστυνομία

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

Ανεξάρτητα με την αποστολή των υποθέσεων στην Αστυνομία, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει τη  διαδικασία επιβολής κυρώσεων καθώς και τις λοιπές ενέργειες για την ανάκτηση της ζημίας του Οργανισμού έναντι όλων των εμπλεκόμενων.

Μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση πλήρεις φάκελοι υποθέσεων με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα, κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπως αναφέρεται  χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου της αστυνομίας, που εκδόθηκε σήμερα, Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ συνδύασε και αξιοποίησε τους στοχευμένους συνδυαστικούς  ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά  από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για:

  • τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ιατρών,
  • την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία,
  • την συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών,
  • την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου και ναρκωτικών ουσιών κ.α.,
  • τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εκτός ενδείξεων, υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων,
  • τις καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση φαρμάκων.

Συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων 4 ιατροί Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, 10 ιδιοκτήτες και υπάλληλοι 8 φαρμακείων στην Αττική, 1 ιατρικός επισκέπτης εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και 1 άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού λόγω της ψευδούς συνταγοράφησης σε 3.516 ΑΜΚΑ, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Ορισμένα δε από τα φάρμακα που ψευδώς συνταγογραφούσαν, βρίσκονται σε έλλειψη.

Ανεξάρτητα με την αποστολή των υποθέσεων στην αστυνομία, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει τη  διαδικασία επιβολής κυρώσεων καθώς και τις λοιπές ενέργειες για την ανάκτηση της ζημίας του έναντι όλων των εμπλεκόμενων, όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Εξυπακούεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί και δικαστικώς για τη διασφάλιση των συμφερόντων του», υπογραμμίζεται.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε μη συνηθισμένες συμπεριφορές στη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, απευθυνθήκαμε, με τα στοιχεία τα οποία είχαμε, στις Αρχές. Και σήμερα βλέπουμε την εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία για άλλη μία φορά ενός οικονομικού εγκλήματος. Να θυμίσω ότι έχω δηλώσει επανειλημμένα  πώς τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ είναι χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία όχι απλά σεβόμαστε, αλλά και υπερασπιζόμαστε. Κάθε φορά που παρατηρούμε συμπεριφορές και πρακτικές οι οποίες δημιουργούν έστω και την παραμικρή υπόνοια, θα προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη. Ο ΕΟΠΥΥ είναι εδώ για να υπηρετεί τους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία».

Πειθαρχικές διώξεις από τον ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επ’ αφορμής των αποκαλύψεων, για εμπλοκή ιατρών, σε παράνομες συνταγογραφήσεις επισημαίνει ότι καταδικάζει απερίφραστα παραβατικές συμπεριφορές μελών του ιατρικού κόσμου που προκαλούν βλάβη στη δημόσια υγεία και αποβαίνουν επιζήμιες για το σύστημα υγείας.

Ο ΙΣΑ αναμένει από την εισαγγελία τα στοιχεία των ιατρών που συνελήφθησαν προκειμένου να προχωρήσει  στις πειθαρχικές διώξεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα