Σου αρέσει ο σκέτος καφές και η μαύρη σοκολάτα; Είναι στα γονίδιά σου

Σου αρέσει ο σκέτος καφές και η μαύρη σοκολάτα; Είναι στα γονίδιά σου
istock

Νέα μελέτη συνδέει την προτίμηση στον πικρό καφέ και τη μαύρη σοκολάτα με γενετική παραλλαγή. Τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για την υγεία.

Προτιμάς τον καφέ σου σκέτο; Τότε μάλλον σου αρέσει και η μαύρη, η πικρή σοκολάτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που προσδιορίζει τη γενετική βάση αυτών των προτιμήσεων.

Εάν λοιπόν έχεις αυτές τις προτιμήσεις τότε συγχαρητήρια – είσαι ο τυχερός γενετικός νικητής ενός χαρακτηριστικού που μπορεί να σε κατευθύνει προς την καλή υγεία, σύμφωνα με την ερευνήτρια καφεΐνης Marilyn Cornelis, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Σύμφωνα με τις μελέτες, μέτριες ποσότητες σκέτου καφέ – μεταξύ 3 και 5 φλιτζανιών ημερησίως – έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκινσον, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και αρκετών τύπων καρκίνου, όπως αναφέρει το CNN.

Αυτά τα οφέλη του καφέ είναι πιθανό να είναι πιο έντονα εάν ο καφές δεν περιέχει γάλα, γλυκαντικά και άλλες παχυντικές αρωματικές ύλες που τείνουμε να προσθέτουμε.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι υπάρχει ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία. Αλλά διαβάζοντας πίσω από τα στοιχεία αυτά, οποιοσδήποτε συμβουλεύει κάποιον να καταναλώσει καφέ καλό θα ήταν να τον συμβουλεύσει να καταναλώσει μαύρο καφέ λόγω της διαφοράς μεταξύ κατανάλωσης μαύρου καφέ και καφέ με γάλα και ζάχαρη”, είπε η Cornelis.

“Το πρώτο φυσικά δεν έχει θερμίδες. Το δεύτερο μπορεί να προσθέσει πιθανώς εκατοντάδες θερμίδες στον καφέ σας και τα οφέλη για την υγεία μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά”, πρόσθεσε.

Ένα γονίδιο για τον καφέ

Σε προηγούμενη έρευνα, η Cornelis και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι μια γενετική παραλλαγή μπορεί να εξηγεί το γιατί μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ άλλοι όχι.

“Τα άτομα με το γονίδιο αυτό μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο γρήγορα, επομένως τα διεγερτικά αποτελέσματα εξαφανίζονται πιο γρήγορα και πρέπει να πίνουν περισσότερο καφέ”, είπε.

“Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένα άτομα φαίνεται να καταναλώνουν πολύ περισσότερο καφέ σε σχέση με κάποιον άλλο που μπορεί να νευριάσει ή να γίνει πολύ ανήσυχος”, πρόσθεσε.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports, η Cornelis ανέλυσε πιο ακριβείς τύπους ανθρώπων που πίνουν καφέ, διαχωρίζοντας τους λάτρεις του μαύρου καφέ από τους λάτρεις της κρέμας και της ζάχαρης.

“Βρήκαμε ότι όσοι πίνουν καφέ με τη γενετική παραλλαγή που αντανακλά τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης προτιμούν τον πικρό, μαύρο καφέ”, είπε η Cornelis. “Βρήκαμε επίσης την ίδια γενετική παραλλαγή σε άτομα που προτιμούν το σκέτο τσάι από τα ζαχαρούχα, και την πικρή, μαύρη σοκολάτα από την πιο μαλακή σοκολάτα γάλακτος”.

Πικρές τροφές και ψυχική τόνωση

Αλλά εδώ έρχεται και η ανατροπή. Η Cornelis και η ομάδα της δεν πιστεύουν ότι η προτίμηση αυτή έχει να κάνει με τη γεύση του απλού μαύρου καφέ ή του τσαγιού. Αντίθετα, είπε, τα άτομα με αυτό το γονίδιο προτιμούν τον μαύρο καφέ και το τσάι επειδή συνδέουν την πικρή γεύση με την ενίσχυση της πνευματικής εγρήγορσης που λαχταρούν από την καφεΐνη.

“Η ερμηνεία μας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εξισώνουν τη φυσική πικρία της καφεΐνης με μια ψυχο-διεγερτική επίδραση”, είπε η Cornelis. “Μαθαίνουν να συνδέουν την πίκρα με την καφεΐνη και την ώθηση που νιώθουν. Βλέπουμε ένα αποτέλεσμα που προκύπτει επειδή έτσι έχουν μάθει.”

Το ίδιο ισχύει και για την προτίμηση της μαύρης σοκολάτας έναντι της σοκολάτας γάλακτος, πρόσθεσε.

“Όταν σκέφτονται την καφεΐνη, σκέφτονται μια πικρή γεύση, επομένως απολαμβάνουν και τη μαύρη σοκολάτα”, είπε ο Cornelis. “Είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είναι απλώς πολύ ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης και να έχουν επίσης αυτή τη συμπεριφορά με άλλα πικρά φαγητά”.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λίγη καφεΐνη, αλλά πολύ περισσότερο από μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, ένα γνωστό διεγερτικό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με την καφεΐνη. Αλλά το περισσότερο δεν είναι και το καλύτερο όταν πρόκειται για θεοβρωμίνη, σύμφωνα με μελέτες – υψηλότερες δόσεις της μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό και να καταστρέψουν τη διάθεση.

Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης πολλές θερμίδες, επομένως η μείωση της κατανάλωσης είναι κάτι καλό. Ωστόσο, μελέτες διαπιστώνουν ότι ακόμη και μια μικρή μπουκιά μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορεί να συμβάλει στην καλή υγεία της καρδιάς και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη.

Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι το κακάο περιέχει άφθονες φλαβανόλες – επικατεχίνη και κατεχίνη – αντιοξειδωτικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν φλαβανόλες είναι το πράσινο και το μαύρο τσάι, το κόκκινο κρασί, το λάχανο, τα κρεμμύδια, τα μούρα, τα εσπεριδοειδή και η σόγια.

Μελλοντικές μελέτες θα προσπαθήσουν να δουν τη γενετική αυτή προτίμηση σε σχέση με άλλα πικρά τρόφιμα, είπε η Cornelis, “που γενικά συνδέονται με περισσότερα οφέλη για την υγεία”.

“Μπορεί να δείξει ότι τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση να καταναλώνουν περισσότερο καφέ έχουν επίσης άλλες δυνητικά υγιεινές συμπεριφορές”, είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα