Sputnik V: Γιατί το εμβόλιο του Πούτιν θα μπορούσε να γυρίσει “μπούμερανγκ”

Sputnik V: Γιατί το εμβόλιο του Πούτιν θα μπορούσε να γυρίσει “μπούμερανγκ”
O πρόεδρος της Ρωσίας, Πούτιν AP

Συνολικά, έχουν αναπτυχθεί περίπου 150 ξεχωριστές έρευνες για εμβόλιο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες 15 βρίσκονται στη δεύτερη φάση και τρεις στη φάση ΙΙΙ.

Το δικό της εμβόλιο ανακοίνωσε η Ρωσία την Τρίτη δια στόματος Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει μάλιστα πως εμβολιάστηκε και μια κόρη του. Το Sputnik V, όπως ονομάστηκε, είναι το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό που όπως ανακοινώθηκε, θα διατεθεί για ευρεία χρήση.

Το όνομά του παραπέμπει φυσικά στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από τη Σοβιετική Ενωση, το 1957, ενώ το V σημαίνει “Vaccine”.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα επιθυμούσαν διακαώς να γίνουν οι πρώτοι που θα λάνσαραν το εμβόλιο στην αγορά με τον Ρώσο πρόεδρο να ανακοινώνει πως ο “αγώνας δρόμου” για το εμβόλιο, μοιάζει με την μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος κόντρα στις ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Παρόλα αυτά, η Δύση είναι σκεπτική και προβληματισμένη έναντι των ανακοινώσεων του Πούτιν.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί θεωρούν πως οι δύο μήνες δοκιμών που έχουν προηγηθεί σε ανθρώπους είναι ένα πολύ μικρό διάστημα, κάτι που θα μπορούσε να κάνει το εμβόλιο επικίνδυνο για την υγεία.

Ο ίδιος ο Πούτιν είπε πως η κόρη του έκανε το εμβόλιο, απευθυνόμενος στο ακροατήριό του.

Οι δηλώσεις του Πούτιν επιστεγάστηκαν από εκείνες του Κίριλ Ντμίτριεφ, προέδρου του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF, το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη.

Ο Ντμίτριεφ είπε χαρακτηριστικά πως η Ρωσία έχει δεχθεί ήδη παραγγελίες από 20 κράτη, και θα ετοιμαστούν ένα δισεκατομμύριο δόσεις. Ωστόσο, διευκρίνισε πως η τρίτη φάση δοκιμών, θα αρχίσει σήμερα, Τετάρτη, ενώ η μαζική παραγωγή θα εκκινήσει από τον επόμενο μήνα.

Η τρίτη φάση του εμβολίου θα περιλαμβάνει τεστ σε χιλιάδες εθελοντών και κανονικά διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό των 20 ημερών. Παράλληλα, χρειάζεται προέγκριση του ΠΟΥ, με τον Παγόσμιο Οργασισμό Υγείας να βρίσκεται ακόμη στις συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά.

“Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από το υγειονομικό προσωπικό, τους δασκάλους και καθηγητές, καθώς και ευπαθείς ομάδες.

Δοκιμές για το εμβόλιο AP

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι εμβολιασμοί θα είναι σε πρώτη φάση, εθελοντικοί. Μιλώντας στον Guardian, καθηγητής που θέλησε να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του, ανέφερε πως δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση σχετικά με τις ανακοινώσεις της. Από την άλλη, μέλη επιφανών οικογενειών της χώρας έχουν ήδη εμβολιαστεί με το πειραματικό εμβόλιο, όπως αποκάλυψε το Bloomberg.

Τα πειράματα στους ανθρώπους για το Sputnik V άρχισαν στις 17 Ιουνίου σε 76 εθελοντές, με τους περισσότερους να είναι στρατιωτικοί, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα του όλου εγχειρήματος.

Όπως γράφει ο Guardian, υπάρχει έκδηλη ανησυχία πως ένα αναποτελεσματικό εμβόλιο θα άμβλυνε τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, μια αποτυχία του εν λόγω εμβολίου θα όξυνε τα επιχειρήματα των αντι-εμβολιαστών οι οποίοι διακινούν το τελευταίο διάστημα, νέες θεωρίες συνωμοσίας.

Συνολικά, έχουν αναπτυχθεί περίπου 150 ξεχωριστές έρευνες για εμβόλιο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες 15 βρίσκονται στη δεύτερη φάση και τρεις στη φάση ΙΙΙ.

Στο “ράλι” είναι φυσικά και οι ΗΠΑ με τον Φάουτσι να δηλώνει στο Reuters πως αναμένονται δεκάδες εκατομμύρια δόσεις να είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2021, και ότι έως τα τέλη του έτους θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο.

Ο δε Τραμπ επιθυμεί το εμβόλιο να είναι έτοιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Η Moderna, η AstraZeneca και η Pfizer, έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν να παράγουν έκαστη πάνω από 1 δισεκ. δόσεις την επόμενη χρονιά.

Τα περισσότερα εμβόλια βρίσκονται σε φάση δοκιμών καθώς δύο δόσεις χορηγούνται με διαφορά ενός μήνα, παρέχοντας πλήρη προστασία μόνο μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Γερμανικές αμφιβολίες

Την Τρίτη, το υπ. Υγείας της Γερμανίας εξέφρασε αμφιβολίες για την ποιότητα του εμβολίου “του Πούτιν”.

“Δεν υπάρχουν γνωστά δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ρωσικού εμβολίου”, ανέφερε μια εκπρόσωπος του υπουργείου, μιλώντας στον όμιλο μέσων ενημέρωσης RND.

“Πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι θετικός ο λόγος της χρήσης του εμβολίου ως προς τους κινδύνους, προτού να κυκλοφορήσει για το ευρύ κοινό”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, διευκρινίζοντας ότι το Βερολίνο δεν είχε κάποια επικοινωνία με τη Μόσχα για το θέμα αυτό. “Η έγκριση ενός εμβολίου στην Ευρώπη προϋποθέτει, εκτός από την απόδειξη για τη φαρμακευτική αξία του, να υπάρξουν και επαρκείς πληροφορίες από τις κλινικές δοκιμές που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα” και την ασφάλειά του φαρμάκου, υπενθύμισε η εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα