Στα πρόθυρα πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης τα ΚΥ της Λέσβου

Διαβάζεται σε 3'
Το ΚΥ Άντισσας στη Λέσβο
Το ΚΥ Άντισσας στη Λέσβο Google Street View

«Αρνούμαι να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων με πλασματική λειτουργία του Κέντρου Υγείας», δηλώνει ο επιστημονικά υπεύθυνος Κέντρου Υγείας.

Με νέο έγγραφό του προς τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στις 29 Ιουλίου (έγγραφο το οποίο κοινοποιείται στην ΟΕΝΓΕ αλλά και στην Εισαγγελία Μυτιλήνης) ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Άντισσας Λέσβου επανέρχεται για πολλοστή φορά στις τραγικές ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που πλέον καθιστούν πλήρως επισφαλή την εφημέρευση του ΚΥ και δηλώνει ότι από 5 Αυγούστου το ΚΥ θα λειτουργεί μόνο κατά το πρωινό ωράριο χωρίς να εφημερεύει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«H διοίκηση της 2ης ΥΠΕ που επί πολλούς μήνες δεν απαντούσε, τώρα «αποφάσισε και διέταξε» στις 2 Αυγούστου την αναγκαστική μετακίνηση νοσηλευτών από το ΚΥ Καλλονής και την αναστολή των αδειών του προσωπικού του ΚΥ Άντισσας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Οι γιατροί κατηγορούν τη διοίκηση της ΥΠΕ ότι δεν κάνει τίποτα για την ιατρική υποστελέχωση του ΚΥ Άντισσας, αλλά ούτε και του ΚΥ Καλλονής στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας επιμελητής που να μην καλύπτει (εκτός του ΚΥ Καλλονής ή του ΠΙ στο οποίο έχει διορισθεί) τα τακτικά ιατρεία και τις εφημερίες και άλλων ΚΥ (Άντισσας, Πολιχνίτου, Μυτιλήνης κ.λπ.).

«Αντί να φροντίσουν η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόσον καιρό για την ενίσχυση και των δύο ΚΥ με μόνιμο προσωπικό, τελικά τα οδηγούν σε διάλυση και τα δυο. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ταυτόχρονα οι υπεύθυνοι των δυο ΚΥ ζητούν απαλλαγή από τα καθήκοντα του επιστημονικού υπεύθυνου», υπογραμμίζουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Το θέμα αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα ΚΥ σε όλη την χώρα που έχουν αφεθεί στην τύχη τους λόγω υποστελέχωσης.

Υπενθυμίζουμε πως πριν 3 μόλις μήνες ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ είχε «καθαιρέσει» αυθημερόν την επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΥ Γυθείου Λακωνίας επειδή η συνάδελφος είχε αναφερθεί υπηρεσιακά στα προβλήματα που προκύπτουν λόγω των ελλείψεων και λόγω των αναγκαστικών αποσπάσεων γιατρών από το ΚΥ Γυθείου προς το νοσοκομείο Σπάρτης.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σκόπιμη: η πλήρης διάλυση και η πλήρης εμπορευματοποίηση τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της νοσοκομειακής δημόσιας περίθαλψης. Επίσης το θέμα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την απύθμενη υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που δήθεν για τα νησιά κάνει ότι μπορεί, ψάχνει υγειονομικούς και δεν βρίσκει, φταίνε οι γιατροί του ΕΣΥ, φταίνε οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιώτες γιατροί κ.λπ.», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν την κάλυψη των αναγκών του ΚΥ Άντισσας Λέσβου, του ΚΥ Καλλονής Λέσβου, όλων των ΚΥ, όλων των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και καλούν την κυβέρνηση να αφήσει την υποκρισία και τα προπαγανδιστικά ψέματα.

Επίσης, καλούν τους κατοίκους της περιοχής να ξεσηκωθούν αγωνιστικά μαζί με τους υγειονομικούς και να διεκδικήσουν τα παραπάνω υπέρ της συνέχισης της πλήρους λειτουργίας των δυο ΚΥ και όλων των ΚΥ και ΠΙ της Λέσβου, την ενίσχυση και του νοσοκομείου Μυτιλήνης με μόνιμο προσωπικό και υπέρ του λαϊκού δικαιώματος για δημόσια δωρεάν περίθαλψη, πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα