Στη ΜΕΘ του “Αττικόν” ασθενής με μεταπνευμονοϊό
Διαβάζεται σε 2'Ασθενής με υποκείμενο νόσημα και ανοσοκαταστολή που διαγνώστηκε με μεταπνευμονοϊό χρειάστηκε να διασωληνωθεί στο Νοσοκομείο “Αττικόν”.
- 13 Ιανουαρίου 2025 01:10
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Αττικόν» νοσηλεύεται από το απόγευμα της Κυριακής ασθενής με μεταπνευμονοϊό.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ηρακλής Τσαγκαράκης, διευθυντής της Β΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του «Αττικόν», πρόκειται για άτομο με ανοσοκαταστολή, το οποίο διαγνώστηκε με μεταπνευμονοϊό. Μάλιστα, η κατάστασή του είναι σοβαρή.
«Είχαμε χθες και στο Αττικό βαρύτατη διασωληνωμένη περίπτωση hMPV σε έδαφος ανοσοκαταστολής, που απαίτησε πρηνή θέση και βλέπουμε…», αναφέρει ο κ. Τσαγκαράκης.
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για άτομο με υποκείμενο νόσημα, το οποίο παρουσίασε σοβαρή λοίμωξη στο αναπνευστικό σύστημα και κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του, προκειμένου να υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του.
Ο συγκεκριμένος ασθενής αποτελεί την πρώτη περίπτωση ασθενή με hMPV που χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ στην Αττική.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες είχε βρεθεί θετικός στον μεταπνευμονοϊό ένας 71χρονος στη Θεσσαλονίκη.
«Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη δε θα αποτελεί το πρώτο περιστατικό στη χώρα» είχε τονίσει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό».
Τι είναι ο HMPV;
Ο ανθρώπινος μεταπνευμοϊός (HMPV) είναι ένας ιός του αναπνευστικού που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Ενώ συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα, σε βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία.
Ο ιός, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά το 2001, μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή επαφής με μολυσμένες επιφάνειες. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή συγκεκριμένη θεραπεία για τον HMPV, με την αντιμετώπιση να εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ξεκίνησαν πιλοτικό πρόγραμμα για την παρακολούθηση της πνευμονίας αγνώστου προέλευσης, με στόχο την έγκαιρη διαχείριση των περιστατικών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει κηρύξει την κατάσταση ως υγειονομική έκτακτη ανάγκη. Ωστόσο, γειτονικές χώρες όπως η Καμπότζη και η Ταϊβάν παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ενώ το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη αναφέρει μερικά περιστατικά.