Ο Ιπποκράτης διαβάζει τον όρκο του στην Αντίς Αμπέμπα – Αιθίοπες γιατροί ορκίστηκαν στα Ελληνικά

Διαβάζεται σε 9'
Ο Ιπποκράτης διαβάζει τον όρκο του στην Αντίς Αμπέμπα – Αιθίοπες γιατροί ορκίστηκαν στα Ελληνικά

Μεγάλη η τιμή για την Ιστορία, αλλά και το παρόν της χώρας μας ήταν η ανάγνωση του όρκου του Ιπποκράτη από τους τελειόφοιτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα.

Συγκίνηση και χαρά προκάλεσε η διάδοση του Ιπποκρατικού Πνεύματος στην Αντίς Αμπέμπα της Αφρικής, όπου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Tikur Anbessa» της χώρας, οι φοιτητές ιατρικής διάβασαν τον όρκο του Ιπποκράτη στα Ελληνικά (ο όρκος μάλιστα ήταν γραμμένος στην αρχαία Ιονική διάλεκτο).

Το ταξίδι του Ιπποκρατικού Πνεύματος έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και έχει ήδη διαδοθεί σε πολλές χώρες, από την Αυστραλία, έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ και συνεχίζεται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Αυτή τη φορά σειρά είχαν οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα.

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο ιδρύθηκε με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη επιστημονικού διαλόγου και τεχνογνωσίας για τη δημιουργία ενός ζωτικού πυρήνα ιατρικής δικτύωσης και συνεχίζει με τη συνεργασία του ΙΣΑ, ο οποίος έχει ως στόχο να ενώσει τις ιατρικές σχολές σε κάθε χώρα με την Ιπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική.

Η ορκωμοσία των νέων ιατρών έγινε σήμερα, Παρασκευή, με τον ηθοποιό Μηνά Χατζηαντωνίου από την Κω να υποδύεται τον Ιπποκράτη και να διαβάζει τον αυθεντικό όρκο του πατέρα της ιατρικής, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πού γίνεται κάθε χρόνο στο Ασκληπιείο της Κω που για πρώτη φορά ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΑ δρ. Γιώργου Πατούλη.

Ακολούθως ο Γιώργος Πατούλης ως πρόεδρος του ΙΣΑ, και του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου της Κω, ο Δρ. Αντώνιος Πολυδώρου γενικός γραμματέας του GDHI και πρεσβευτής του Ελληνικού Τουρισμού και ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου, έδωσαν τα πτυχία μαζί με έναν Πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη, σε όλους τους νέους ιατρούς, μέσα σε μια εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα, για ένα μέλλον γεμάτο προσδοκίες και όνειρα για τους νέους επιστήμονες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του επεσήμανε ότι «από την εκπαίδευση μεταφέρεστε πλέον στην διάγνωση και τη θεραπεία. Η Ιατρική όμως είναι συνέχιση της μάθησης και της γνώσης διότι η επιστήμη δεν έχει τέλος.

Τρανό παράδειγμα η πανδημία του κορονοϊού που αφαίρεσε τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας. Αυτό σημαίνει ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια στο να μάθουμε τον άνθρωπο και το πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε να έχει μια καλή ζωή».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι περνώντας τα χρόνια από τότε που και ο ίδιος έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη ανακάλυψε ότι η ζωή ενός ιατρού μπορεί να είναι δύσκολη είναι όμως και ενδιαφέρουσα.

«Το να μπορεί να σώσεις ανθρώπινες ζωές, ή το να διατηρήσεις την υγεία σε ένα άνθρωπο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όποιος δεν αγαπά τον άνθρωπο δεν μπορεί να γίνει γιατρός» τόνισε ο κ. Πατούλης ενώ συμπλήρωσε ότι η ιατρική επιβάλλεται να συμβαδίζει με την ηθική. Και σ’ αυτό συμβάλει ο πατέρας της Ιατρικής και της Ηθικής ο Ιπποκράτης.

O πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, διαβεβαίωσε τους Αιθίοπες συναδέλφους του, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες επιστήμονες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και τεχνογνωσία.

«Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις των επιστημόνων των δύο χωρών και να συμβάλλουμε στη μεταλαμπάδευση της γνώσης», τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος και την διατήρηση του Όρκου. Επιδίωξή μας είναι να συσφίξουμε τις σχέσεις με την διεθνή επιστημονική κοινότητα και να γίνουμε ο κρίκος της αλυσίδας που ενώνει τους ιατρούς του κόσμου, για την εγκαθίδρυση της Ιπποκρατικής αντίληψης στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, να πρωτοστατήσει στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνογνωσίας και να προσελκύσει τον παγκόσμιο ασθενή».

Από την πλευρά του ο δρ Πάντος ανέφερε ότι «έχω την τιμή να βρίσκομαι εδώ σε αυτό το ελληνοαιθιοπικό συμπόσιο για να συζητήσουμε την εξέλιξη του σημερινού Τουρισμού Υγείας. Όντας επικεφαλής της κλινικής Genesis Athens και στην αιχμή της επιστήμης και του επαγγέλματός μας, εγώ και οι συνάδελφοί μου είμαστε σήμερα μάρτυρες μιας μαζικής εισροής υπογόνιμων ζευγαριών που αναζητούν θεραπεία στη χώρα μας.

Ο Ιπποκράτης ήταν ένας αρχαίος Έλληνας γιατρός στην εποχή του Περικλή, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής. Ως ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής, αναφέρεται ως ο πατέρας της Δυτικής Ιατρικής.

Η σχολή του έφερε επανάσταση στην ιατρική στην αρχαία Ελλάδα, την κατέστησε έναν κλάδο ξεχωριστό από όλους τους άλλους, καθιερώνοντάς την ως επάγγελμα. Έγινε μια μυθική μορφή. Ιατρός κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθόρισε την ιατρική και τη διαχώρισε από τη φιλοσοφία, διδάσκοντας αντ’ αυτής την ορθολογική σκέψη».

«Ο Όρκος του Ιπποκράτη παραμένει μέχρι τώρα υπόδειγμα ιατρικού όρκου, διότι περιέχει πανανθρώπινες και οικουμενικές υποθήκες. Το αριστούργημα αυτό της επαγγελματικής ηθικής προβάλλεται και σήμερα στις αίθουσες πολλών πανεπιστημίων και σε αυτό καλούνται να ορκιστούν οι διδάκτορες των ιατρικών σχολών των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πολυδώρου.

Αποκάλυψη της προτομης του Ιπποκράτη από τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατουλη
Αποκάλυψη της προτομής του Ιπποκράτη από τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη

 

Την έναρξη του συνεδρίου έκαναν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Γ. Πατούλης και ο καθηγητής Andualem Beyene Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Κολεγίου της Αντίς Αμπέμπα .

 

Χαιρετισμό έκαναν μεταξύ των άλλων, η υπουργός Τουρισμού της Αιθιοπίας Nasise Chali Jira, ο υφυπουργός Υγείας της χώρας Dr Dereje Dugma, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία Άννα Φαρρού, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αιθιοπίας Dr Tegbar Yigzaw κ.ά.

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης έλαβε χώρα συνέδριο, με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος» με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες εκπροσώπους των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αντίς Αμπέμπα, Θεσσαλίας , Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Βελιγραδίου, την οποία παρακολούθησαν φοιτητές του Ιατρικής Σχολής της Αιθιοπίας.

O Γιώργος Πατούλης φυτεύει πλάτανο που έφερε από την Κω

Στη συνέχεια έγινε η αδερφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Αιθιοπίας και Κύπρου ενώ υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και των τριών Πανεπιστημίων.

Το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα

Το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα (AAU) ιδρύθηκε ως ένα κολέγιο διετούς φοίτησης το 1950 από τον Ιησουίτη Lucien Matte, μετά από έκκληση της Αυτού Μεγαλειότητας του Αυτοκράτορα Haile Selassie I.

Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών συνδέθηκε με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αφρικανοί από διάφορα μέρη της ηπείρου λάμβαναν δωρεάν υποτροφίες μέσω προγραμμάτων που επιδοτούσε ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το AAU ήταν επίσης γνωστό για την αποστολή των φοιτητών του στο εξωτερικό για μια εκτεταμένη εκπαιδευτική εμπειρία, με στόχο βέβαια την επιστροφή τους, ώστε να παρέχουν στις χώρες τους τα υποδειγματικά πρότυπα της διεθνούς εκπαιευτικής κοινότητας.

Ο πυρήνας του AAU σχηματίστηκε με την ίδρυση του University College of Addis Ababa (UCAA) το 1950.

Το UCAA, το οποίο αρχικά αποτελούνταν από τις Σχολές Τεχνών και Επιστημών, ολοκληρώθηκε ως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα το 1954.

Ακολούθως, το 1955, άνοιξε το Κολέγιο Αρχιτεκτόνων. Τον Φεβρουάριο του 1961, οι διάφορες σχολές και το Θεολογικό Κολέγιο ενώθηκαν για να σχηματίσουν το Πανεπιστήμιο Haile Selassie.

Ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ παραχώρησε το παλάτι του Guenete Leul για να χρησιμοποιηθεί ως κτίριο διοίκησης και κύρια πανεπιστημιούπολη.

Είχε εγκαταλείψει το παλάτι, όπου αρκετοί από τους υπουργούς και τους ευνοούμενούς του είχαν σκοτωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1960, υπέρ του νέου παλατιού Jubilee Palace.

Μετά την επανάσταση του 1974, το πανεπιστήμιο μετονομάστηκε για λίγο σε Πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας (Εθνικό Πανεπιστήμιο), προτού λάβει τη σημερινή του ονομασία, AAU, το 1975.

Στον απόηχο της επανάστασης, το AAU έκλεισε για δύο χρόνια και οι φοιτητές και το προσωπικό επιστρατεύτηκαν σε αυτό που ήταν γνωστό ως η εκστρατεία «Ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας» (zemecha), η οποία σχεδιάστηκε για να εγείρει την ευαισθητοποίηση του αγροτικού πληθυσμού στο πνεύμα της επανάστασης.

Το πανεπιστήμιο προσέφερε τα πρώτα μεταπτυχιακά του προγράμματα το 1979 και τα πρώτα διδακτορικά του προγράμματα το 1987.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα