Στο εδώλιο 200 γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου – Γιατί κατηγορούνται

Διαβάζεται σε 4'
Το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου
Το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου EUROKINISSI

Στο δικαστήριο κατηγορούμενοι θα βρεθούν όλοι οι γιατροί που είχαν κάνει εφημερία στα επείγοντα του Νοσοκομείου Αγρινίου από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2021.

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 200 γιατροί κατηγορούνται για παράβαση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, καθώς συνταγογραφούσαν παραπεμπτικά χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά.

Πρόκειται για όλους του γιατρούς οι οποίοι είχαν κάνει εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Αγρινίου από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2021.

«Μετά τις δημόσιες καταγγελίες του πρώην διοικητή Δημήτρη Μιχάλη τη μέρα της αποπομπής του από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παραπεμπτικών εξετάσεων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων του Νοσοκομείου από τα ασφαλιστικά ταμεία για την εξεταζόμενη περίοδο από τον 8/2018 έως τον 1/2021, διενεργήθηκε εισαγγελική έρευνα “προς διερεύνηση των αδικημάτων της απιστίας (390 ΠΚ), άλλως της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ)”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (EINΑΑ).

«Όλοι οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον, για να το ζημιώσουν. Αυτή είναι η κατηγορία. Θα δικαστούν στις 11 Ιανουαρίου 2024 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου», σχολιάζουν οι γιατροί της EINΑΑ.

Το Νοσοκομείο Αγρινίου είχε σημαντικά προβλήματα στις ψηφιακές υποδομές

Πάντως, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) καθώς και από την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας, στις πορισματικές εκθέσεις τους αποτύπωναν τις ανεπάρκειες και την έλλειψη:

  • υποδομής,
  • εξοπλισμού,
  • πληροφοριακών συστημάτων,
  • διασύνδεσης των τμημάτων και των κλινικών με τα εργαστήρια,
  • άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής,
  • την απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ,
  • τη μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ,
  • τη σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων γιατρών,
  • τη σχεδόν παντελή έλλειψη ειδικευομένων γιατρών κ.λπ.

Παράλληλα, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), την οποία ανέλαβε ο Σπύρος Δερδεμέζης, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Χατζηκώστα».

Στο πόρισμά του «ο κ. Δερδεμέζης παίρνοντας ως δεδομένο ότι υπήρχε η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών εξετάσεων στο ΤΕΠ, χωρίς να το τεκμηριώνει συγκεκριμένα, καταλήγει αδίκως και χωρίς κατά τη γνώμη μας να το αποδεικνύει, να ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΕΙ τις ευθύνες και τις ανεπάρκειες της Διοίκησης για τη μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, δια της διάχυσης, σε όλους τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ και στη διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ως τελικούς αποδέκτες, αντιστρέφοντας τα δεδομένα», αναφέρουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Μάλιστα, η EINΑΑ αναφέρει ότι ο κ. Δερδεμέζης έλαβε αυτή την απόφαση παρότι:

  • όλοι όσοι διετέλεσαν διοικητές στο εξεταζόμενο διάστημα, ακόμη και ο ίδιος ο κ Μιχάλης, παραδέχονταν στις καταθέσεις τους ότι δεν είχαν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών στο ΤΕΠ έως τον Ιανουάριο 2021,
  • οι πορισματικές εκθέσεις του ΣΕΥΥΠ και της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας αποτύπωναν με σαφήνεια τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες που καθιστούσαν ανεφάρμοστη την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΤΕΠ,
  • υπήρξε επίσης ενδελεχής και με πλήθος στοιχείων και εγγράφων κατάθεση από τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας τότε, που αποδείκνυε ότι δεν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών στο ΤΕΠ ,
  • το ίδιο κατέθεσαν και όσοι γιατροί (Διευθυντές Τομέων, Τμημάτων κλπ) κλήθηκαν,
  • δεν υπήρξε πουθενά ούτε στις πορισματικές εκθέσεις του ΣΕΥΥΠ και της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας, ούτε σε καμία κατάθεση, ότι οι γιατροί αρνούνται να εφαρμόσουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών εξετάσεων στο ΤΕΠ, το αντίθετο μάλιστα, ζητούνταν να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης.

Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι η αρμόδια Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών με την 333/07.08.2023 διάταξή της έκρινε «ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση δίωξης και ως εκ τούτου» έθεσε «την υπό κρίση δικογραφία στο αρχείο». Την κρίση της αυτή την αιτιολόγησε πλήρως με όλα εκείνα, που καταχώρησε στην διάταξή της.

Η Αντιεισαγγελέας Εφετών, στην οποία υποβλήθηκε η διάταξη, έκρινε ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος (…) για την πλημμεληματική πράξη της παράβασης καθήκοντος».

«Όσο κι’ αν διαβάσει κανείς την με α.π. 716/16.08.2023 διάταξη της, δεν θα βρει στοιχείο αιτιολογίας της παραδοχής του ότι «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις. Η ίδια, πάντως, παρήγγειλε στην Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών να ενεργήσει “κατά κρίσιν για την παραπομπή (μας) ή μη” στο ακροατήριο. Το αποτέλεσμα ήταν να παραπεμφθούμε αν και είχε με πλήρη αιτιολογία κρίνει η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών “ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις της ποινικής δίωξής” μας και γι’ αυτό έθεσε την υπόθεση στο αρχείο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα