Στο χείλος του γκρεμού δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας

Διαβάζεται σε 4'
Στο χείλος του γκρεμού δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας
Το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης SOOC

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της έλλειψης γιατρών, καθώς οι προσλήψεις έμειναν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

«Επικοινωνιακή φιέστα» αποδεικνύεται ότι αποτελούν οι συχνές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις υγειονομικών, καθώς ολοένα και συχνότερα αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ενώ και άλλα νευραλγικά τμήματα δεν αναπτύσσουν πλήρη λειτουργία, λόγω της έλλειψης γιατρών.

Τώρα, ακόμη δύο, και μάλιστα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ασθενείς, καθώς οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας φέρονται να έχουν κλείσει τα αυτιά τους στις υπηρεσιακές «εκκλήσεις» για προσλήψεις.

Συγκεκριμένα, αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», ενός από τα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί, αιτία του λουκέτου στα τακτικά χειρουργεία αποτελεί η μεγάλη μείωση των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, αντί να υπηρετούν 27 αναισθησιολόγοι, δηλαδή όσες είναι και οι οργανικές θέσεις, στο νοσοκομείο έχουν απομείνει μόλις 7, δηλαδή το κενό στη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι της τάξης του 75%.

«Οι ανάγκες για την κάλυψη των τακτικών και των επειγόντων χειρουργείων καθώς και της γενικής εφημερίας να είναι πολλαπλάσιες. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς την διοίκηση του νοσοκομείου, δεν έχει δοθεί καμία λύση, με την κάλυψη των αναγκών να γίνεται με την αυταπάρνηση και την υπερεργασία των εναπομεινάντων, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή  τόσο των ασθενών όσο και την δική τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙΘ.

Μάλιστα, στην προκήρυξη του Απριλίου 2023 προβλέφθηκαν μόλις 4 θέσεις ιατρών ΕΣΥ για ένα τμήμα με 20 οργανικές θέσεις, με τις μισές από αυτές να μην έχει τις δηλώσει κανένας υποψήφιος, «γιατί ακριβώς στην καλύτερη περίπτωση κάποιος ξέρει ότι θα εργάζεται για να καλύψει τα κενά 3 ιατρών», όπως αναφέρει η ΕΝΙΘ.

«Κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Καλούμε άμεσα τις διοικήσεις του νοσοκομείου, της Υγειονομικής Περιφέρειας και του υπουργείου Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους», καταλήγουν οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους.

Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχουν σοβαρές ελλείψει και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.

Μεγάλη υποστελέχωση του ακτινολογικού στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Από το 2021 ο τότε διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας είχε ενημερώσει τους υπεύθυνους με υπηρεσιακά έγγραφα ότι 5 ακτινολόγοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2022 και ότι θα έπρεπε να προκηρυχθούν οι θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

Ωστόσο, «δεν έγινε τίποτα και καμία θέση δεν είχε προκηρυχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, όταν πια το τμήμα είχε πια ερημώσει», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Το απεικονιστικό εργαστήριο του νοσοκομείου περιλαβαίνει 3 τμήματα:

  • Αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας,
  • υπερηχοτομογραφίας και
  • Κλασικό ακτινολογικό–αγγειογράφο

«Στο τμήμα αξονικής και μαγνητικής έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρικός γιατρός, ενώ υπάρχουν 9 οργανικές θέσεις», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

Όπως λέει ο ίδιος, το αποτέλεσμα της αδράνειας της κυβέρνησης είναι να παραμένει αναξιοποίητος ο πανάκριβος εξοπλισμός, ο οποίος έχει πληρωθεί από τον ελληνικό λαό και δωρεές, 2 αξονικοί τομογράφοι, ένας μαγνητικός τομογράφος και επίσης επειδή στο κλαστικό ακτινολογικό υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση, να μην αξιοποιούνται πλήρως ο ψηφιακός αγγειογράφος και επίσης ο μαστογράφος και ο ορθοπατογράφος.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, όσους προσέρχονται στα επείγοντα και επίσης πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους εξωτερικούς ασθενείς, διότι υπενθυμίζω ότι οι ανασφάλιστοι με ΑΜΚΑ μπορούν να κάνουν αξονικές, μαγνητικές και λοιπές απεικονιστικές μόνο στα δημόσια νοσοκομεία. Κάτι που στο νοσοκομείο μας έχει σταματήσει εδώ και καιρό», σπεύδει να διευκρινίσει ο ίδιος.

Οι γιατροί ζητούν να προκηρυχθούν άμεσα 5 θέσεις σε βαθμό επιμελητή Α ως κίνητρο.

Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι ήδη υπηρετούντες γιατροί του ΕΣΥ, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, να μετακινηθούν άμεσα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και αν οι υποψήφιοι δεν είναι ήδη υπηρετούντες γιατροί του ΕΣΥ, να προσληφθούν ως επικουρικοί ειδικευμένοι γιατροί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής.

«Αν σε μερικές μέρες δεν έχουμε λύση, οι γιατροί θα  προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και για συμπαράσταση ζητάμε την κατανόηση των ασθενών και όλων των χρηστών υπηρεσιών υγείας», καταλήγει ο ίδιος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα