Στρεπτόκοκκος Α: 48 κρούσματα και 12 θάνατοι φέτος – Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Διαβάζεται σε 3'
ΕΟΔΥ
ΕΟΔΥ EUROKINISSI

Στοιχεία σχετικά με τα περιστατικά λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α δίνει στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ. Τι αναφέρει για τους ασθενείς που κατέληξαν στην Ηλεία.

Σε ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) προχώρησε ο ΕΟΔΥ, μετά και τους δύο θανάτους που σημειώθηκαν στην περιοχή της Ηλείας.

Όπως αναφέρεται, μετά την πανδημία COVID-19, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αύξηση στις περιπτώσεις διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Ο ΕΟΔΥ άρχισε την καταγραφή όλων των περιστατικών iGAS στη χώρα από τις αρχές του 2023.

Συνολικά, το 2023 αναφέρθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες), εκ των οποίων 23 κατέληξαν (26%), συμπεριλαμβανομένων 9 παιδιών και 14 ενηλίκων. Από την αρχή του 2024, έχουν αναφερθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), με 12 θανάτους (25%), από τους οποίους 3 ήταν παιδιά και 9 ενήλικες.

Τη Δευτέρα 12/08/2024, ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας για να διερευνήσει ένα περιστατικό μετά από πληροφορίες ότι σε δείγματα από θανόντα ασθενή στην Ηλεία, για τον οποίο αρχικά αναφέρθηκε ότι πέθανε από τσίμπημα καφέ αράχνης, απομονώθηκε το S. Pyogenes ομάδας Α. Παράλληλα, υπήρχαν αναφορές και για δεύτερο περιστατικό με παρόμοια συμπτώματα (νεκρωτική κυτταρίτιδα/μυοσίτιδα στα κάτω άκρα), στο οποίο επίσης απομονώθηκε το S. pyogenes. Και στις δύο περιπτώσεις η απομόνωση έγινε σε νεκροτομικό υλικό. Ο ΕΟΔΥ προέβη σε συνεννόηση για την αποστολή των στελεχών σε εξειδικευμένο εργαστήριο για περαιτέρω διερεύνηση.

Από το αναλυτικό ιστορικό που συγκεντρώθηκε από τους συγγενείς των δύο περιστατικών, καθώς και από τρεις ακόμα ασθενείς με κυτταρίτιδα/μυοσίτιδα που επισκέφθηκαν το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου την ίδια περίοδο, δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου. Παρά τη χρονική σύμπτωση των δύο θανάτων, η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για επισκέπτες στην περιοχή, που διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και εμφάνισαν συμπτώματα πιθανόν πριν από τη μετάβασή τους στην Ηλεία ή αμέσως μετά.

Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένη φορεία στην κοινότητα, πραγματοποιούνται strep-tests σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου σε όσους προσέρχονται στα ΤΕΠ. Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 80 άτομα, από τα οποία ένα βρέθηκε θετικό στο strep test, το οποίο ελέγχεται περαιτέρω εργαστηριακά. Ο έλεγχος φορείας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή, αλλά έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Για αυτόν τον λόγο υπενθυμίζεται ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας και η έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κυτταρίτιδα κλπ.) για την αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και την άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιστατικών iGAS από τις αρχές δημόσιας υγείας, να αξιολογείται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και ο έγκαιρος εργαστηριακός έλεγχος κρίνονται εξαιρετικά σημαντικά για τη διαχείριση των περιστατικών iGAS.

Ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει την ενισχυμένη επιτήρηση των περιστατικών λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Ηλεία, όπου εμφανίστηκαν τα τελευταία κρούσματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα