Τα 3 τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο για 30 προβλήματα υγείας

Διαβάζεται σε 3'
Τα 3 τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο για 30 προβλήματα υγείας
Μελέτη συνέδεσε υπερεπεξεργασμένες τροφές με 30 διαφορετικές ασθένειες. iStock

Υπάρχουν τροφές των οποίων η συχνή κατανάλωση έχει συνδεθεί με 30 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των παχυσαρκίας, καρκίνου, κατάθλιψης. Το Worst 3.

Το British Medical Journal δημοσίευσε μελέτη που παρουσιάζει πόσο επιβλαβή είναι κάποια τρόφιμα για το σώμα μας και πώς συνδέονται με περισσότερες από 30 διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των κύριων αιτιών θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τροφές που όταν τις τρώμε συχνά αυξάνουμε τον κίνδυνο για θάνατο από αιτία που σχετίζεται με καρδιαγγειακά, για κοινές ψυχικές διαταραχές και διαταραχή άγχους, για κατάθλιψη, για διαβήτη τύπου 2, για παχυσαρκία, για προβλήματα στον ύπνο, για άσθμα, για γαστρεντερικά, για μερικούς καρκίνους και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, για υψηλά λίπη στο αίμα και χαμηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης και εν τέλει, για θάνατο από όλες τις αιτίες.

Διευκρινίζεται πως η εργασία έγινε με παρακολούθηση δεδομένων 9.9 εκατομμυρίων ανθρώπων, παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι υπερεπεξεργασμένες τροφές προκαλούν όσα διαβάσατε, σε καθημερινή κατανάλωση.

Το BMJ προσδιορίζει τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ως «συσκευασμένα τρόφιμα -όπως αρτοσκευάσματα, σνακ, ανθρακούχα ποτά, δημητριακά με ζάχαρη- και έτοιμα προς κατανάλωση ή θερμαντικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται «υποβάλλονται σε πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα.

Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης, να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή/και αλάτι, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και φυτικές ίνες».

Κρατήστε πως είναι τα τρόφιμα που στην ετικέτα αναφέρουν συστατικά πέραν των φυσικών. Είναι χημικές ουσίες, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την εμφάνιση και τη γεύση και να τα διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΥΠΕΡΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΤΡΟΦΙΜΟ

Στην αναζήτηση της υπερεπεξεργασμένης τροφής που μας κάνει το μεγαλύτερο κακό, σε περίπτωση καθημερινής χρήσης ανακαλύψαμε πως είναι τα επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα, χοτ ντογκ, μπέικον και λοιπά αλλαντικά), καθώς περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών όπως νιτρικά και νιτρώδη.

Έχουν συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ακολουθούν τα συσκευασμένα σνακ, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και νάτριο. Έχουν ελάχιστες βιταμίνες, μέταλλα ή φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην υπερκατανάλωση τροφής και στην αύξηση βάρους. Επίσης, περιέχουν ενισχυτικά γεύσης όπως γλουταμινικό νάτριο (MSG) και τεχνητά χρώματα.

Στο Νο3 της λίστας με τους υποψηφίους για πιο επιβλαβές υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο είναι τα instant noodles και οι άλλες συσκευασμένες σούπες. Ο λόγος έχει να κάνει με το νάτριο (η μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και προβλήματα στα νεφρά), τις τεχνητές γεύσεις και τα έλαια χαμηλής ποιότητας που περιέχει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα